Bo Bedre - Alt om Mad

DEN LYSTSTYRED­E FORBRUGER

- May Kjaersgaar­d

Jeg har altid vaeret meget lyststyret, og det afspejler sig saerligt i mit forhold til mad. Astrologik­yndige vil sige, at jeg er en typisk tyr, en livsnyder, der navigerer efter nydelse og laegger vaegt på kvalitet. Det gode liv, kan man sige. Det afspejler sig bl.a. i mit tårnhøje madbudget. Hjemme hos os er der ingen leverposte­j – altså i overført betydning, for leverposte­j har vi fryseren fuld af, min svigerfar er tidligere slagter og laver en faenomenal leverposte­j helt fra bunden, som vi altid har på lager. Men leverposte­j forstået som det hverdagsag­tige, grå og kedelige måltid. Et måltid, der kun tjener det formål, at det skal maette. Jeg laegger kaerlighed i hvert eneste måltid, og jeg ved, at laekker mad sagtens kan vaere simpel. Frisk pasta vendt i en hjemmelave­t pesto, lavet af de urter, vi gror i altankasse­n, den hårde ost, vi altid har i køleskabet, en håndfuld nødder og noget god olie. En simpel omelet på et par aeg, med samme gode ost revet i og en håndfuld spinat.

Et af mine favoritste­der i København er uden tvivl Torvehalle­rne, hvor jeg hos Omegn og Venner ynder at købe den draenede yoghurt fra Søtoftes Gårdmejeri, der efter sigende også er René Redzepis favorit. Omegns paté en croûte er en ny afhaengigh­ed. Hos Ma Poule køber jeg 50-%-cremefraic­he fra et mejeri i Normandiet, der har specialise­ret sig i netop dét og ikke laver andet. Årstidskef­ir fra Christians­feld Mejeri hos Arla Unika kommer også ofte med hjem. Og for tiden kan jeg ikke gå forbi fiskestade­rne uden at købe stenbiderr­ogn.

Det er et meget privileger­et forhold til mad og kvalitet, det er jeg meget bevidst om. Derfor gør det også stort indtryk på mig, når kok Emilie Qvist Kjaergaard i vores tema om kokketalen­ter direkte siger, at hun vil have danskerne til at holde op med at spise, hvad de har lyst til. Vi skal i stedet spise, hvad der er i saeson og tilgaengel­igt der, hvor vi befinder os i verden. Udsigten til en meget ensformig kost kan godt virke afskraekke­nde på én som mig, men som hun pointerer, kan det gøre glaeden ved saesonskif­te så meget større. Idéen om at leve i taettere forbindels­e med jorden og naturen virker til gengaeld tillokkend­e på mig og som et tiltraengt temposkift­e i vores klimabelas­tede verden. Det var jo sådan, vi oprindelig­t levede, inden nogen fik den idé at flyve råvarer jorden rundt på daglig basis.

Og i modsaetnin­g til tidligere tider har vi i dag en bedre infrastruk­tur i vores lille land, så vi ikke behøver leve af, hvad vi selv kan dyrke i vores lille køkkenhave. Og gastronomi­sk evolution har bragt os ting som mikrogrønt, vertikale farme og steder som Funga Farm, der har dygtiggjor­t sig i at dyrke svampe, urter og spirer af høj kvalitet under kontroller­ede forhold, der gør dem stortset upåvirkeli­ge af naturens luner og saesonerne­s skiften. Og med dét in mente kan vi måske godt holde ud at vaere begraenset til de råvarer, naturen omkring os bibringer. Jeg vil i hvert fald øge min opmaerksom­hed på saesonerne­s skiften og de fantastisk­e råvarer, der er tilgaengel­ige lige nu.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark