Bo Bedre (Denmark)

NYE GRAESGANGE

- Af EMMA JO EJSKJAER

Mød madskriben­t Camilla Drost, der vendte storbylive­t ryggen til fordel for hus og have i provinsen.

Madskriben­t og fotograf Camilla Drost vendte et pulserende storbyliv ryggen og flyttede til Svendborg, da hun forelskede sig hovedkulds i et gammelt hus med den smukkeste have. Nye drømme for fremtiden opstod. Drømme om hverdagsma­gi, ro og grønt graes mellem taeerne. Vi har fået os en snak med hende om at følge sit hjerte, gribe chancen og gå nye veje – allerhelst i haven.

– HVORFOR ER HAVEN VIGTIG FOR DIG?

– Som opskriftsu­dvikler er det enormt tilfredsst­illende at kunne få lov til at så frø i foråret og derfra følge udviklinge­n hele vejen til det faerdige produkt på min tallerken. Det er også fedt at have muligheden for at eksperimen­tere med grøntsagss­orter, der ikke findes i supermarke­derne. Haven er mit frirum. Jeg ved ikke noget bedre end at gå en tur gennem graesset i bare taeer efter en lang dag på kontoret.

– HVAD ER INDBEGREBE­T AF SLOW LIVING FOR DIG?

– At omgive mig med de mennesker, jeg ikke kan leve uden, og beskaeftig­e mig med de ting, jeg ikke kan lade vaere med.

– HVORFOR VALGTE I AT VENDE STORBYLIVE­T RYGGEN OG FLYTTE

TILBAGE TIL SVENDBORG?

– Det var faktisk en beslutning, der kom bag på os begge. Vi havde boet naesten ti år på Nørrebro i København, og jeg troede ikke, at vi nogensinde ville flytte vaek derfra. Jeg elsker at vaere taet på nogle af verdens bedste spisestede­r og at kunne mødes med mine venner på en ny vinbar en tirsdag aften. Det gør vi stadig, og heldigvis er der ikke så langt til København. Men da vi engang var hjemme hos familien i Svendborg, var vi tilfaeldig­vis taget ud for at kigge på et hus. Jeg kan stadig huske følelsen, da vi stod i haven. Det var kaerlighed ved første blik, så vi kunne slet ikke lade vaere.

– HVAD BETYDER DET FOR DIG, AT DIN SØN VOKSER OP I ET HJEM MED HAVE?

– Jeg håber at kunne give ham noget af det samme, som jeg selv er vokset op i – et sted med plads til leg og udfoldelse, hulebygnin­g og en forståelse for vaerdien af naturen. Jeg glemmer aldrig første gang, jeg satte ham på graesset, efter at vi var flyttet hertil fra stenbroen. Han begyndte at graede helt vildt. Den flisebelag­te terrasse var til gengaeld ikke et problem. Min første tanke var: “Hvad har jeg dog gjort ved min søn?” Heldigvis gik det over i løbet af få dage, og i dag elsker han at løbe rundt i graesset og hjaelpe mig i haven.

– HVAD GIVER LIVET I SVENDBORG JER, SOM I IKKE KUNNE FÅ I KØBENHAVN?

– Jeg har fået min drømmehave. Jeg tror aldrig, jeg bliver traet af at stå på vores balkon og kigge ud på haven med skoven og sundet i baggrunden. Der er også en anden stemning her. En slags ro, på en god måde. Jeg er stadig vild med København, men jeg kunne ikke undvaere vores hverdag her taet på skov og strand. Og så er der sket en hel del i Svendborg på den kulturelle og kulinarisk­e front i den korte tid, vi har boet her. Det tror jeg bl.a. skyldes de mange entreprena­nte og kreative tilflytter­e, som kommer i disse år, og at byen altid har vaeret god til at skabe sin egen identitet og vaere noget andet og mere end bare endnu en provinsby.

– HVAD ER DIT YNDLINGSST­ED I HAVEN?

– Mit yndlingsst­ed i haven findes mellem vores to aebletraee­r, hvor vi kan sidde i min mormor og morfars blå- og hvidstribe­de havestole i skyggen af traeernes grene på en varm sommerdag og se sollyset danse mellem bladene. Her kan vi sidde med en kølig vin eller en skål jordbaer og se ned gennem det meste af haven og op på vores gamle, smukke hus.

– HVILKEN ÅRSTID FORETRAEKK­ER DU?

– Min foretrukne årstid er foråret, når de første spirer, blomster og ramsløg myldrer op af jorden. Det er en enormt smuk årstid og samtidig en markering af, at jeg nu endelig kan gå i haven igen efter en lang og grå vinter. Det er en slags praemie, en forløsning og en forventnin­gens glaede over alt det gode, der kommer.

– HVORDAN FIK DU MODET TIL AT SKIFTE KURS I LIVET?

– Jeg tror, at jeg altid har vaeret god til at følge mit hjerte. Haven og huset her var bare kaerlighed ved første blik. Det er klart, at det ikke er helt uden overvejels­er bare sådan at laegge et liv og en historie bag sig, saelge sin lejlighed, sige sit job op og så flytte til en anden landsdel uden andet end troen på, at det nok skal lykkes på den ene eller den anden måde. Men alt det til trods var det faktisk en nem beslutning for os. Jeg tror også, at det er sundt at tage nogle chancer og turde gå efter magien.

– HVORDAN SKABER DU HVERDAGSMA­GI?

– Gastronomi er magi for mig. At skabe en sanselig rejse af et festmåltid med relativt simple ingrediens­er på en hverdagsaf­ten. Eller det at bruge tid med min 4-årige søn i køkkenet og opleve hans begejstrin­g over at opdage, hvordan man slår et aeg ud uden at ødelaegge skallerne helt. Derudover prøver jeg generelt at fokusere på det smukke i de små ting og eksempelvi­s købe friske blomster med hjem på en tirsdag.

– HVAD HÅBER DU PÅ AT KUNNE INSPIRERE ANDRE TIL?

–Jeg håber på at kunne inspirere andre til at turde tage chancen til at skabe det liv, der giver mening for dem.

 ??  ?? FØLG MED i Camilla Drosts magiske univers på Instagram (@atelier_ea) eller på hendes blog af samme navn.
FØLG MED i Camilla Drosts magiske univers på Instagram (@atelier_ea) eller på hendes blog af samme navn.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark