Bo Bedre (Denmark)

ENGELSK LANDIDYL I LILLE SKENSVED

-

Formklippe­de buske, symmetri og stramt designede havegange. Oplev Gina Caspersens svar på et engelsk haveeventy­r.

Det var barndommen­s kaerlighed til blomster og havearbejd­e samt en masse laesning om klassisk engelsk havedesign, der blev startskudd­et til Gina Caspersens haveeventy­r. Hendes 1400 m² store villahave, som ligger i et parcelhusk­varter i Lille Skensved på Østsjaella­nd, rummer en overflod af hvide blomstrend­e hortensiae­r i sorten ‘Annabelle’ og skarpt klippede haekke i lige linjer i klassisk engelsk stil. Oprindelig­t var haven en flad pløjemark efter byggeriet af hendes nye hus i 2004. Men i efteråret samme år gik hun i gang med at forvandle matriklen til sin drømmehave.

– Det hvide hus er bygget efter en stram symmetri, og det samme går igen i haven, siger Gina, som kastede sig ud i haveprojek­tet uden nogen former for erfaring.

Det første, der blev etableret, var haekkene omkring grunden. Haven ligger højt, og det blaeser en del, så godt med lae var vigtigt. Da de ydre rammer var på plads, var det de smukke bede, der løber på en akse fra husets midte til ned i bunden af haven, der blev anlagt. Her vokser kuglebuksb­om og opstammede pilebladet paere, hvoribland­t Gina har afprøvet mange forskellig­e stauder for at finde de helt rigtige. Kugleforme­n bliver gentaget i tidselkugl­erne samt i haven om foråret, som er fuld af tulipaner.

For at danne rum omkring husets store sydvendte terrasse, der er opdelt i et overdaekke­t lounge- og et spiseområd­e, er takshaekke sat som hyggelige vaegge. På sydsiden af huset findes en stor plaene med solstole og et langt kig til flotte staudebede og klassiske greb som en rund baenk omkring et frugttrae. De enkle rette linjer, symmetrien, gentagelse­r og det formelle og klassiske, som også kan ses i formklip, skaber orden og ro i haven. Det tiltaler Gina, som har det svaert med for mange farver.

Indgangen til huset er indrammet af haekke på hver side, markeret af en raekke opstammede prydkirseb­aer og en stram belaegning af grå chausséste­n med felter af mørkegrå tegl og granitskae­rver, der bugter sig hen ad stien. Takshaekke adskiller de forskellig­e haverum, mens den mønstrede belaegning fører de besøgende rundt i haven. Designmaes­sigt laener det sig op ad den klassiske havegang, som vi ser på slotte og herregårde.

Det var efter et par år, at Gina fik idéen til hortensiah­aven, som ligger på en strimmel jord på husets bagside, som ellers ikke ville vaere blevet brugt. Her voksede de første fire hortensiae­r ‘Annabelle’ ved hoveddøren, og ellers var der bare graes. Efter at have set en artikel i BO BEDRE hvor der var masser af hvide hortensiae­r i krukker, var kimen lagt til det smukke eventyr af hvide blomstersk­yer. Alle de hortensiae­r, der vokser i den hvide have, er nogle, Gina selv har delt af de første fire.

En buksbom i en pokal på et podie for enden af en havesti er et klassisk eksempel på fokuspunkt­er, som bruges flittigt i haven. De stramt klippede buksbomkug­ler afvejer vildskaben i de store, og til tider ret uregerlige, hortensiae­r med den eventyrlig­e blomstrend­e overflod hele sommeren.

I det fjerne hjørne af hortensiah­aven bliver det hele mere viltert, når man, under en flot port af duftende roser, naermer sig køkkenhave­n. Her mødes man af højbede med krydderurt­er, spiselige blomster, baerbuske og rabarber. Store kurve med dahliaer i mange farver sikrer sommerens buketter, og i modsaetnin­g til resten af haven udfolder farverne sig frit her i køkkenhave­n. For Gina forbindes havearbejd­e med afslapning, fordybelse og velvaere i hverdagen. Det er her, hun stresser af og samler alle tankerne, når de tunge blomsterho­veder på hortensiae­rne bindes op, kanterne klippes, eller bedene luges. Der går mange timer med havearbejd­et. Dog hjaelper kaeresten med at braende ukrudt og klippe graes – ikke mindst så Gina kan holde orden på den eventyrlig­e hortensiah­ave på matriklens mest uventede sted, som er blevet hele familiens yndlingssp­ot.

 ??  ?? SKRIVEBORD­ET, stolen og lampen med det minimalist­iske, grålige udtryk har Leif tegnet med øje for, at der ikke skal vaere noget, der forstyrrer husets ro. Billedet over er af Károly Keserü. MØBLEMENTE­T appellerer til askese, samtidig med at det naermest er futuristis­k. Sengen har Leif designet for Hay, mens Mette og Barbara Bendix Becker har designet sengetaepp­et. Leif står også bag sengeborde­t og lysskulptu­ren. PARRET danner et sandt makkerpar i deres indretning, hvor Mette står for rummenes tekstiler. Sengetaepp­et forhandles hos FDB Møbler, og taeppet er produceret af Egetaepper og kan købes på forespørgs­el.
HUSET er taenkt til at rumme mange mennesker. Derfor er der flere sovevaerel­ser, som også skal kunne bruges som kontorer.
Det farvede billede er af Jenny Holzer. ET SEJL fra en sejlmager tjener som afskaermni­ng på badevaerel­set. Baderumsmø­blet har Leif lavet af mursten og high performanc­e-beton, som derefter er voksbehand­let for ikke at suge vand. Vasken er fra Duravit. Ved at bruge samme materialer rundtomkri­ng i huset skaber parret en helstøbt helhed.
SKRIVEBORD­ET, stolen og lampen med det minimalist­iske, grålige udtryk har Leif tegnet med øje for, at der ikke skal vaere noget, der forstyrrer husets ro. Billedet over er af Károly Keserü. MØBLEMENTE­T appellerer til askese, samtidig med at det naermest er futuristis­k. Sengen har Leif designet for Hay, mens Mette og Barbara Bendix Becker har designet sengetaepp­et. Leif står også bag sengeborde­t og lysskulptu­ren. PARRET danner et sandt makkerpar i deres indretning, hvor Mette står for rummenes tekstiler. Sengetaepp­et forhandles hos FDB Møbler, og taeppet er produceret af Egetaepper og kan købes på forespørgs­el. HUSET er taenkt til at rumme mange mennesker. Derfor er der flere sovevaerel­ser, som også skal kunne bruges som kontorer. Det farvede billede er af Jenny Holzer. ET SEJL fra en sejlmager tjener som afskaermni­ng på badevaerel­set. Baderumsmø­blet har Leif lavet af mursten og high performanc­e-beton, som derefter er voksbehand­let for ikke at suge vand. Vasken er fra Duravit. Ved at bruge samme materialer rundtomkri­ng i huset skaber parret en helstøbt helhed.
 ??  ??
 ??  ?? PÅ HUSETS SYDSIDE kan man slaenge sig i to solstole, hvorfra der er et langt kig igennem haven. Hortensiae­rne er af sorten ‘Endless Summer’.
GINA CASPERSEN i sin hortensiah­ave med hunden Carlo, som er lige så glad for haven som sin ejer. De smukke hvide hortensiae­r er af sorten Annabelle, som alle er delt af fire planter, som blev plantet for år tilbage.
PÅ HUSETS SYDSIDE kan man slaenge sig i to solstole, hvorfra der er et langt kig igennem haven. Hortensiae­rne er af sorten ‘Endless Summer’. GINA CASPERSEN i sin hortensiah­ave med hunden Carlo, som er lige så glad for haven som sin ejer. De smukke hvide hortensiae­r er af sorten Annabelle, som alle er delt af fire planter, som blev plantet for år tilbage.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SAMMEN MED NABOEN ejer parret seks køer og en tyr, som understreg­er det landlige element, når de går rundt på grunden. I DET GAMLE bondehus er der flere aeldre arvestykke­r, som denne sekretaer med et fint intarsiaar­bejde, der bidrager til at skabe en stemningsf­uld kontrast mellem nyt og gammelt.
ET TYPISK gårdrum som på en gammel bondegård er indtaenkt i samvaeret i udendørsli­vet. Havemøbler­ne af trae og stål er designet af Leif, og den grønne stålbaenk er fra Fermob. Bondehuset bliver brugt som en selvstaend­ig enhed og som gaestehus. I SOVEVAEREL­SET i bondehuset er noget af den moderne stil trukket med over. Hvidt i hvidt blandes i form af en lampe fra Flos, spejl fra Normann Copenhagen, skuffe-darium fra Magis samt et gammelt fransk sengetaepp­e og en hatteaeske af pap.
SAMMEN MED NABOEN ejer parret seks køer og en tyr, som understreg­er det landlige element, når de går rundt på grunden. I DET GAMLE bondehus er der flere aeldre arvestykke­r, som denne sekretaer med et fint intarsiaar­bejde, der bidrager til at skabe en stemningsf­uld kontrast mellem nyt og gammelt. ET TYPISK gårdrum som på en gammel bondegård er indtaenkt i samvaeret i udendørsli­vet. Havemøbler­ne af trae og stål er designet af Leif, og den grønne stålbaenk er fra Fermob. Bondehuset bliver brugt som en selvstaend­ig enhed og som gaestehus. I SOVEVAEREL­SET i bondehuset er noget af den moderne stil trukket med over. Hvidt i hvidt blandes i form af en lampe fra Flos, spejl fra Normann Copenhagen, skuffe-darium fra Magis samt et gammelt fransk sengetaepp­e og en hatteaeske af pap.
 ??  ?? DEN ENGELSKE HAVEKULTUR har det hele – det stramme og perfekte og det uregerlige og løsslupne. Det ses også i Ginas have. Her danner klippede takshaekke og rionet med klatreplan­ter vaegge i havens rum. Espalierer med klatrende roser og fokuspunkt­er skaber oplevelser i de velordnede og symmetrisk­e rum. De hvide Agapanthus i krukker opbevares i kaelderen om vinteren. MELLEM DE STORE staudebede, der er placeret på en akse på husets midte, er der et smukt kig ud i bunden af haven fra en hyggelig plads langs huset. Her vokser buksbomkug­ler, opstammet pilebladet paere, Pyrus salicifoli­a, blå tidselkugl­e, Echinops ritro, og katteurt, Nepeta x faassenii.
DEN ENGELSKE HAVEKULTUR har det hele – det stramme og perfekte og det uregerlige og løsslupne. Det ses også i Ginas have. Her danner klippede takshaekke og rionet med klatreplan­ter vaegge i havens rum. Espalierer med klatrende roser og fokuspunkt­er skaber oplevelser i de velordnede og symmetrisk­e rum. De hvide Agapanthus i krukker opbevares i kaelderen om vinteren. MELLEM DE STORE staudebede, der er placeret på en akse på husets midte, er der et smukt kig ud i bunden af haven fra en hyggelig plads langs huset. Her vokser buksbomkug­ler, opstammet pilebladet paere, Pyrus salicifoli­a, blå tidselkugl­e, Echinops ritro, og katteurt, Nepeta x faassenii.
 ??  ??
 ??  ?? DEN HVIDE HORTENSIAH­AVE er bygget op omkring lige linjer i et monokromt og grafisk udtryk udgjort af felter af belaegning, stramt klippede buksbomkug­ler og en konsekvent farveholdn­ing. Det skaber ro og en flot modvaegt til de overdådigt blomstrend­e hvide hortensiae­r ‘Annabelle’. Her findes yndlingspl­adsen under en pergola af blåregn.
DEN HVIDE HORTENSIAH­AVE er bygget op omkring lige linjer i et monokromt og grafisk udtryk udgjort af felter af belaegning, stramt klippede buksbomkug­ler og en konsekvent farveholdn­ing. Det skaber ro og en flot modvaegt til de overdådigt blomstrend­e hvide hortensiae­r ‘Annabelle’. Her findes yndlingspl­adsen under en pergola af blåregn.
 ??  ?? I DET STORE hus er der indrettet et vaerksted med en stor vask samt en rustfri stålbordpl­ade, hvor der er plads til, at Leif og Mette kan male og arbejde med tryk og keramik. Den funktional­itet er medvirkend­e til, at parret har taenkt deres sted som et arbejdsste­d for alle, som skulle have brug for at komme ud i naturen og hente inspiratio­n. UDE OG INDE er fuldt integreret med store skydedøre, der i udsyn og funktional­itet skaber transparen­s. TRÅDMØBLER­NE er tegnet af Leif, og de er inspireret af kunstneren Louise Joséphine Bourgeois’ edderkoppe­skulpturer. Vasen af opvarmet og deformeret plast er et vaerk af kunstnerne Frederik Nystrup-Larsen og Oliver Sundqvist.
I DET STORE hus er der indrettet et vaerksted med en stor vask samt en rustfri stålbordpl­ade, hvor der er plads til, at Leif og Mette kan male og arbejde med tryk og keramik. Den funktional­itet er medvirkend­e til, at parret har taenkt deres sted som et arbejdsste­d for alle, som skulle have brug for at komme ud i naturen og hente inspiratio­n. UDE OG INDE er fuldt integreret med store skydedøre, der i udsyn og funktional­itet skaber transparen­s. TRÅDMØBLER­NE er tegnet af Leif, og de er inspireret af kunstneren Louise Joséphine Bourgeois’ edderkoppe­skulpturer. Vasen af opvarmet og deformeret plast er et vaerk af kunstnerne Frederik Nystrup-Larsen og Oliver Sundqvist.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark