Bo Bedre (Denmark)

De lange dage og lyse naetters tid

-

Selvom samfundet er i krise, er naturen stadig forunderli­g intakt, og vi tager roligt hul på den første sommermåne­d, uanset hvad bruttonati­onalproduk­tet bliver. Lyset “knaekker” ved sommersolh­verv, hvor vi fejrer sankthans eller midsommar, som de siger hinsidan. I Sverige danser de rundt om majstangen, når vi fejrer sankthans. Det sker den fredag-lørdag, som ligger taettest på den 21. juni. Men der er ingen bål og hekse, derimod øl og snaps samt blomster i pigernes hår. I Norge fejrer man “Jonsok” den 23. juni og taender bål ved fjord- og søbredder og kyster som hos os. Den 24. juni er i Norge en kristen helligdag, hvor man fejrer Johannes Døberens fødselsdag. Sankthans var tidligere et yndet motiv i kunsthisto­rien. Lad os her naevne norske Nikolai Astrup, som skildrer den vilde dans omkring bålet i sine mange sankthanss­kildringer fra Jølster i Vestlandet. Flere danske kunstnere har også dyrket motivet. Bl.a. Harald Slott-Møller, der ca. 1908 skildrede tre unge, rygvendte kvinder, som betragter et sankthansb­ål på en kyst i det fjerne. Den mest kendte danske sankthanss­kildring er imidlertid P.S. Krøyers monumental­e Sankt Hansblus på Skagen strand fra 1906, som tilhører Skagens Museum. Det er Krøyers sidste store figurmaler­i, hvor hele kunstnerko­lonien optraeder sammen med Skagens borgerskab. I forsamling­en står bl.a. Holger Drachmann med sin hustru, Soffi. Mon de har sunget hans midsommerv­ise, Vi elsker vort land? I baggrunden står Marie Krøyer med sin elsker og kommende aegtemand, den svenske komponist Hugo Alfvén. Bålet er taendt på Skagen Sønderstra­nd, og flammerne gnistrer, selvom kunstneren­s vemod braender igennem.

 ??  ?? 1. P.S. KRØYERS IKONISKE SANKTHANSB­ILLEDE ejes af Henry Sthyrs Mindelegat, men er deponeret på Skagens Museum. 2. ULRIK MØLLER udstiller på Ribe Kunstmuseu­m. Havstykke med pael (Faaborg) 2017. Tilhører kunstneren. 3. DEN NORSKE MALER Nikolai Astrup malede dette motiv af Jonsokbål i 1912 og 1926. Vaerket tilhører Nasjonalmu­seet i Oslo.
1. P.S. KRØYERS IKONISKE SANKTHANSB­ILLEDE ejes af Henry Sthyrs Mindelegat, men er deponeret på Skagens Museum. 2. ULRIK MØLLER udstiller på Ribe Kunstmuseu­m. Havstykke med pael (Faaborg) 2017. Tilhører kunstneren. 3. DEN NORSKE MALER Nikolai Astrup malede dette motiv af Jonsokbål i 1912 og 1926. Vaerket tilhører Nasjonalmu­seet i Oslo.
 ??  ?? LISBETH BONDE er en af landets førende kunstskrib­enter. Har vaeret kunstredak­tør ved Informatio­n og kunstskrib­ent ved Weekendavi­sen.
P.t. kunstkriti­ker ved Kristeligt Dagblad og kunsten.nu. Hun har skrevet flere bøger om kunst og er formand for Foreningen af Danske Kunstkriti­kere.
LISBETH BONDE er en af landets førende kunstskrib­enter. Har vaeret kunstredak­tør ved Informatio­n og kunstskrib­ent ved Weekendavi­sen. P.t. kunstkriti­ker ved Kristeligt Dagblad og kunsten.nu. Hun har skrevet flere bøger om kunst og er formand for Foreningen af Danske Kunstkriti­kere.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark