Bo Bedre (Denmark)

KOM FYLD I SALATSKÅLE­N

-

På denne tid af året fylder jeg salatskåle­n med saesonens velsmagend­e grøntsager, frugter og baer. For at give salaten lidt mere fylde tilsaetter jeg gerne en god håndfuld kogte korn eller ris. Det både maetter, smager godt og får salaterne til at vaere mere middagsagt­ige, så de nemt kan spises, som de er, og ikke kun som et tilbehør.

BULGUR

Bulgur er knaekkede hvedekerne­r, som er kogte og tørrede. Bulgur fås i to varianter, hvor den sundeste er fuldkornsb­ulgur, som har alle skaldelene med. Bulgur koges/dampes og er et fint alternativ til fx ris. Det smager også altid godt som fyld i en tabbouleh.

VILDE RIS

De vilde ris kommer fra Nordamerik­a og Kina, og sammenlign­et med almindelig­e hvide ris har de et højt indhold af kostfibre. De skal koge laenge, men når først de er kogte, får de et laekkert sejt bid og en lidt nøddeagtig smag.

HVEDEKERNE­R

De små hvedekerne­r har et højt indhold af både kostfibre og protein, og derfor maetter de rigtig godt. De er en god kilde til mere fuldkorn i hverdagen, og de fås både knaekkede og hele. Kog gerne flere kerner, end du skal bruge, nu du er i gang, og frys dem i en beholder med låg til en anden dag.

PERLESPELT

Perlespelt er en gammel hvedesort, som også kaldes for urhvede. Det er små kerner, hvor de fleste skaldele er poleret af. Perlespelt smager superdejli­gt, naesten lidt nøddeagtig­t, og skal kun koge i ca. 20 min. Kernerne maetter også godt, da de har et højt indhold af kostfibre.

PERLEBYG

Perlebyg har et naesten perlemorsa­gtigt lyst skaer og en fin mild, lidt sødlig smag. De små, polerede kerner var oprindelig en del af vores forfaedres daglige kost, og i de senere år har de fået en renaessanc­e med det nye nordiske køkken. Kernerne smager godt både varme og kolde i salater eller som fyld i en kølig sommersupp­e.

QUINOA

Quinoa er et meget lille frø, som vokser i Andesbjerg­ene i Bolivia. Det bliver dyrket og høstet af indianerne og er egentlig ikke en kornsort, men et lille superfrø, fordi det trods sin lille størrelse er utrolig naeringsri­gt og fyldt med protein. Quinoa findes i både en rød, sort og hvid variant.

BOGHVEDE

Hel boghvede bruges til grød eller i stedet for ris. Ristes de små hele boghvedeke­rner på en tør pande, bliver de meget aromatiske, og de giver et dejligt bid, når de drysses over fx salater og grøntsager.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark