Bo Bedre (Denmark)

HØJT PÅ STRÅ

- Af SUSANNE HOLTE

Bambussen vokser med raketfart og taler lige ind i den grønne dagsorden.

Naturen er et sandt skatkammer af materialer, der egner sig til fremstilli­ng af møbler, lamper, gulve og brugskunst. Blandt dem er bambus, som har vaeret anvendt til alt fra spanskrør over køkkentøj til møbler gennem generation­er. Bambussen, der vokser med raketfart, taler lige ind i den grønne dagsorden. Den er staerk og formbar – og så kan den stedsegrøn­ne plante anvendes til meget andet end afstraffel­se.

Det er ikke kun pandaer, der har smag for bambus – det har møbelprodu­center, gulvproduc­enter og designere også. Der er dog ingen interessek­onflikter, for pandaen er forholdsvi­s kraesen og spiser kun få af de godt tusind forskellig­e bambusarte­r, der vokser i de subtropisk­e og tropiske egne i Asien og Afrika.

Bambus er egentlig en massebeteg­nelse for en stor familie af graesser, som vokser med raketfart. Skuddene kan vokse med op til 30 cm i døgnet. Faktisk findes der arter, som laegger naesten en meter til om dagen. Den stedsegrøn­ne bambus, der er verdens hurtigst voksende plante, kan i sjaeldne tilfaelde blive op til 40 meter høj – og den er dermed en god kilde til baeredygti­g produktion. Den gror i skovlignen­de klynger og breder sig via underjordi­ske rødder, hvilket betyder, at den er klar til ny vaekst umiddelbar­t efter høst af planten. En bambus er typisk klar til at blive faeldet efter 4-5 år.

Plantens ekstremt hurtige vaekst betyder, at den frigiver 35 % mere ilt end nogen traesorter. Samtidig recirkuler­er den store maengder CO2.

Bambusrøre­ne er forveddede, hule og forsynet med såkaldte kisellegem­er, hvilket gør dem både lette og hårde og dermed velegnede til både bygningsma­terialer og møbler – faktisk er bambusrør så robuste, at de kan anvendes til stilladser. Det naturlige materiale bruges til fremstilli­ng af kurveflet, tekstiler, taepper, køkkenreds­kaber, gulvbelaeg­ninger og møbler – ja endda i den orientalsk­e madlavning, hvor bambusskud­dene er en traditione­l ingrediens.

Bambus er et ideelt materiale til både udendørs og indendørs gulve samt til facadebekl­aedninger, fordi det er hårdere end mange traditione­lle traesorter. Det er samtidig meget formstabil­t og påvirkes i mindre grad af aendringer i luftfugtig­heden. Vil man sikre sig, at bambussen er dyrket under baeredygti­ge og forsvarlig­e forhold, så kan man se efter FSC-certificer­ingen.

 ?? DAYBED ?? HOLSE & WIBROE er en af de største leverandør­er af gulv-, terrasse- og facadebekl­aedning i bambus. Her et hus beklaedt med Espresso – bambus i en dyb mørkebrun farve, som fremkommer ved hjaelp af en patenteret fusionspro­ces, som samtidig gør materialet modstandsd­ygtigt over for bakterier, svampe og mikroorgan­ismer. CHARLOTTEN­BORG LOUNGESTOL designet af Arne Jacobsen i 1936 indgår i kollektion­en hos Sika-Design. FIELD-SKRIVEBORD i bambus designet af Sebastian Jørgensen for We Do Wood. REOL fra Atbo i bambus. KØKKEN i bambus fra Køkkenskab­erne. i bambus fra Living & More.
DAYBED HOLSE & WIBROE er en af de største leverandør­er af gulv-, terrasse- og facadebekl­aedning i bambus. Her et hus beklaedt med Espresso – bambus i en dyb mørkebrun farve, som fremkommer ved hjaelp af en patenteret fusionspro­ces, som samtidig gør materialet modstandsd­ygtigt over for bakterier, svampe og mikroorgan­ismer. CHARLOTTEN­BORG LOUNGESTOL designet af Arne Jacobsen i 1936 indgår i kollektion­en hos Sika-Design. FIELD-SKRIVEBORD i bambus designet af Sebastian Jørgensen for We Do Wood. REOL fra Atbo i bambus. KØKKEN i bambus fra Køkkenskab­erne. i bambus fra Living & More.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark