Bo Bedre (Denmark)

BLØDT, BAEREDYGTI­GT & BRUGBART Linoleum er baseret på naturens egne ingrediens­er.

- Af SUSANNE HOLTE

Store opfindelse­r bliver ofte til i jagten på noget helt andet. Sådan er det også med linoleum, der blev skabt for godt 150 år siden i et forsøg på at udvikle regntøj til de engelske fiskere. I dag indgår det geniale materiale, der baserer sig på naturens egne ingrediens­er, i fremstilli­ngen af gulve og møbler – og det bliver mere og mere populaert, fordi det er blødt, baeredygti­gt og brugbart.

“Life is what happens to you while you are busy making other plans” – sådan lyder en velkendt udtalelse fra John Lennon. Lidt omskrevet kan man vel sige, at det ikke er alt, man kan planlaegge; nogle gange er det tilfaeldet, der råder. Sådan var det også med opfindelse­n af linoleum, som blev gjort af englaender­en Frederick Edward Walton. Han fik i 1863 patent på formlen til fremstilli­ng af linoleum, efter at han i nogle år havde arbejdet med forskellig­e materialek­ombination­er til fremstilli­ng afregn tø jog på at stabiliser­e olie udvundet af hørplanter. Ved at blande linolie, harpiks, kalk og kork-, trae- og stenmel med naturlige farvepigme­nter i forskellig­e kombinatio­ner faestet på et groft hessianlae­rred vaevet af plantefibr­e fra juteplante­n skabte den engelske opfinder og forretning­smand et genialt materiale til gulvbelaeg­ning. Det er siden blevet forfinet og optimeret og indgår i dag ikke blot i produktion­en af gulve, men i høj grad også i fremstilli­ngen af møbler. I takt med en stigende interesse for sanselige naturmater­ialer har mange designere nemlig fået øjnene op for linoleums fine egenskaber, og materialet bliver i stigende grad anvendt til bordplader, skabslåger og stole.

Hos en af de førende producente­r af linoleum, schweizisk­e Forbo, der har fremstille­t linoleum i over hundrede år, og som også har en afdeling i Danmark, oplever de en stigende efterspørg­sel på deres CO2-neutrale Furniture Linoleum, og en del af forklaring­en er, at materialet produceres af rene naturprodu­kter uden at belaste miljøet.

– Linolien er udvundet af hørfrø, harpiks er tappet fra fyrretraee­r, der ikke bliver faeldet, og traemelet er et restproduk­t fra europaeisk­e savvaerker. Kalkstensm­el, der også er en vaesentlig ingrediens, findes over hele verden i rigelige maengder – der er altså tale om ingrediens­er, som ikke belaster miljøet, og som fornyer sig naturlig toghurtigt, forklarer Torben Mikkelsen, der erk eya c c o un t managerfor Fur ni ture Linoleum-serien hos For bo.

– De naturlige ingrediens­er i linoleum optager mere CO2, end de udleder i atmosfaere­n, når det produceres. Faktisk går regnestykk­et i minus. Det betyder, at Furniture Linoleum har en positiv CO2balance fra fremstilli­ng til levering, lyder det fra Forbo.

Fur ni ture Linoleum, de rer Svane m aer ket, er 97% genanvende­ligt. Materialet­er samtidig naturligt bakterie ha emmende, hvilket gør det saerlig anvendelig­t til køkkenlåge­r og bordplader. Linoleum har også en raekke taktile og aestetiske kvaliteter: Det er blødt at røre ved, det “heler” igen, når der kommer maerker i overfladen, og det har en positiv indvirknin­g på akustikken.

 ??  ??
 ??  ?? BAGGRUNDSF­OTO: LYSEBLÅ KØKKENLÅGE­R i linoleum fra JKE. ØVERST TIL VENSTRE: MARMOLEUM Click-gulv fra Forbo. MIES DINING TABLE med linoleumst­op er designet af Jens Kajus & Claus Jakobsen, der, som navnet indikerer, har ladet sig inspirere af den tysk-amerikansk­e arkitekt Mies van der Rohes strenge minimalism­e. Fra Million. LINOLEUM har mange anvendelse­smulighede­r, og potentiale­t bliver årligt udfordret i forskellig­e designkonk­urrencer. Parasite-bordet med bakke er Monika Faidis bidrag til en designkonk­urrence udskrevet af finske Artek og Forbo. SINCERA TABLE med top af sort linoleum designet af Bent Hansen Studio for Bent Hansen. INNOVATIV GULVLØSNIN­G fra Forbo. MØBELARKIT­EKTEN Erling Christoffe­rsens bidrag til Snedkernes Efterårsud­stilling 2019 er udført af Møbelsnedk­eri Kjeldtoft.
BAGGRUNDSF­OTO: LYSEBLÅ KØKKENLÅGE­R i linoleum fra JKE. ØVERST TIL VENSTRE: MARMOLEUM Click-gulv fra Forbo. MIES DINING TABLE med linoleumst­op er designet af Jens Kajus & Claus Jakobsen, der, som navnet indikerer, har ladet sig inspirere af den tysk-amerikansk­e arkitekt Mies van der Rohes strenge minimalism­e. Fra Million. LINOLEUM har mange anvendelse­smulighede­r, og potentiale­t bliver årligt udfordret i forskellig­e designkonk­urrencer. Parasite-bordet med bakke er Monika Faidis bidrag til en designkonk­urrence udskrevet af finske Artek og Forbo. SINCERA TABLE med top af sort linoleum designet af Bent Hansen Studio for Bent Hansen. INNOVATIV GULVLØSNIN­G fra Forbo. MØBELARKIT­EKTEN Erling Christoffe­rsens bidrag til Snedkernes Efterårsud­stilling 2019 er udført af Møbelsnedk­eri Kjeldtoft.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark