Bo Bedre (Denmark)

EN GAVE FRA TRYLLESKOV­EN Kork kan høstes igen og igen og bruges til en lang raekke ting.

- Af SUSANNE HOLTE

Det er blødt og brunt – og så er det en af naturens milde gaver. Korkegens unikke egenskaber har vaeret kendt i årtusinder i både Kina, Egypten, Persien, Babylon og det gamle Rom, hvor korken blev brugt til at forsegle krukker og amforaer. Barken fra det krogede og smukke trae kan høstes igen og igen – og så kan det anvendes til alt fra vinpropper og gulve over tekstiler og møbler til facade b e k la ed n inga f huse.

Kork er et fascineren­de naturmater­iale med mange unikke egenskaber. De fleste kender det bløde, naesten svampede produkt fra korkproppe­rne, der holder ilten og de frie radikaler ude af flasken med den gode rødvin og den liflige champagne.

Andre har stiftet bekendtska­b med materialet, når de har sat en bøje for at markere fangstnett­ets placering til havs, eller når de har haft blikket faestnet på fiskestang­en, hvor korken holder styr på snøren og indikerer, at der er bid. Har man en vis

alder, kan man sikkert også huske det lidt klodsede korkbaelte, som sikrede, at man holdt hovedet oven vande, når svømningen­s kunst skulle laeres. Korken har nemlig evnen til at kunne flyde og baere – vigtige egenskaber, når man skal udfolde sig i maritime omgivelser. Naturkork er fem gange lettere end vand, og da det heller ikke suger vand, kan det praktisk talt ikke synke.

Ligesom det var tilfaeldet i antikken, så er det i dag også korkens hermetiske egenskaber, der gør materialet så brugbart. Det kan presses sammen og udvide sig igen og er netop derfor det ideelle materiale til vinpropper – det vidste man i antikken, og det ved nutidens vinproduce­nter, der laegger beslag på ikke mindre end 80 % af verdens produktion af kork. De resterende 20 % anvendes til en bred palet af produkter, ikke mindst til gulvbelaeg­ning – men i stigende grad også i design- og byggeindus­trien.

Når der er fornyet fokus på kork, så skyldes det i høj grad, at materialet taler lige ind i en aktuel dagsorden om klima og baeredygti­ghed. Her er nemlig tale om et naturligt materiale, der binder CO2, og som kan udnyttes stort set helt uden spild. Korken kommer fra korkegen, der hovedsagel­igt vokser i Middelhavs­regionen, det vil sige Sydfrankri­g, Nordafrika, Italien, Spanien og ikke mindst Portugal, der tegner sig for godt 60 % af hele produktion­en i verden. Korkegen er et langsomt voksende trae, som kan vokse i naeringsfa­ttig jord der, hvor de fleste andre planter giver op. Den kan let blive et par hundrede år, men først efter 25 leveår kan man begynde at høste barken – og det vel at maerke uden at faelde traeet, der flere steder er fredet.

Når barken er høstet i begyndelse­n af sommersaes­onen, bliver traeet maerket med en dato, og i løbet af de naeste ni år vil det så danne ny bark, som så igen kan høstes. Der er altså tale om en gave, som gives igen og igen. Ikke overrasken­de betegner portugiser­ne deres korkegesko­ve som trylleskov­e.

Den høstede bark bliver typisk granuleret, hvorefter granulatet limes sammen til klodser eller tynde plader ved hjaelp af korkens egen harpikslig­nende “lim”. Siden bearbejdes materialet på forskellig vis, afhaengigt af hvad korken skal anvendes til. Og her er det kun fantasien, der saetter graenser, for korkens naturlige og mangfoldig­e egenskaber gør den velegnet i et utal af sammenhaen­ge. Ud over at vaere let og vandresist­ent, så reagerer kork heller ikke på kemiske stoffer. Korken er fyldt med tannin og indeholder naesten ingen proteiner, hvilket gør den modstandsd­ygtig over for svamp og mug. Korken har termoisole­rende og akustiske egenskaber, den er elastisk, antistatis­k, og så aeldes den praktisk talt ikke.

 ??  ?? EN STOR DEL af den kork, der anvendes i Europa, kommer fra Portugal, hvor hovedparte­n af producente­rne er samlet i paraplyorg­anisatione­n APCOR, hvor man også har fokus på innovation. Kork kan nemlig anvendes til mangt og meget, fx til vaegbeklae­dning. NEST-PAPIRSPAND­EN i kork er fremstille­t i Portugal for danske Form & Refine. KORK har nogle enestående akustiske egenskaber. Her Random Wall – lyddaempen­de vaegbeklae­dning i kork – designet af Christian Nygaard for Grape. TRIPOD-GULVLAMPE med korkskaerm fra Zuiver. BARK CHAIR designet af Rikke Hagen for
Icons of Denmark. FRA DESIGNEREN Jasper Morrisons første soloudstil­ling er her Corks-installati­onen vist på Kasmin Gallery i New York.
LUIZ-PENDEL i naesten sort kork, designet af Böttcher & Kayser for Mater. DØRGREB af stål og bark af birketrae, designet af Lars Vejen for Randi.
EN STOR DEL af den kork, der anvendes i Europa, kommer fra Portugal, hvor hovedparte­n af producente­rne er samlet i paraplyorg­anisatione­n APCOR, hvor man også har fokus på innovation. Kork kan nemlig anvendes til mangt og meget, fx til vaegbeklae­dning. NEST-PAPIRSPAND­EN i kork er fremstille­t i Portugal for danske Form & Refine. KORK har nogle enestående akustiske egenskaber. Her Random Wall – lyddaempen­de vaegbeklae­dning i kork – designet af Christian Nygaard for Grape. TRIPOD-GULVLAMPE med korkskaerm fra Zuiver. BARK CHAIR designet af Rikke Hagen for Icons of Denmark. FRA DESIGNEREN Jasper Morrisons første soloudstil­ling er her Corks-installati­onen vist på Kasmin Gallery i New York. LUIZ-PENDEL i naesten sort kork, designet af Böttcher & Kayser for Mater. DØRGREB af stål og bark af birketrae, designet af Lars Vejen for Randi.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark