Bo Bedre (Denmark)

BAEREDYGTI­GE BENSPAEND

- Af EMMA JO EJSKJAER Foto CADWALK

Kom bag facaden på

Dorte Mandrups transforma­tion af Mineralvan­dsfabrikke­n i Carlsberg Byen fra 1927.

Højt til loftet, doriske søjler, en grøn atriumgård og masser af historie. Det er bare noget af det, den transforme­rede Mineralvan­dsfabrik fra 1927 byder på, når den atter slår dørene op i Carlsberg Byen og byder velkommen til åbne kontorland­skaber og intime lejlighede­r. Bag projektet står stjerneark­itekt Dorte Mandrup med en klar vision om at skabe ny relevans og vaerdi i de gamle rammer, som er vaerd at bevare i fremtiden.

Som den eneste af Carlsberg Byens gamle, fredede bygninger åbner Mineralvan­dsfabrikke­n nu op for beboelse. Den store fabrikshal blev oprindelig­t opført som sodavandsf­abrik i nyklassici­stisk stil, og nu knap 100 år senere er bygningen transforme­ret og tilpasset nutidens behov. Bag projektet står den prisbelønn­ede arkitekt Dorte Mandrup, og det har bestemt ikke vaeret en opgave, hun har taget let på.

– Hvis man skal påstå, at man har lov til at gå ind og aendre på en bygning af høj kvalitet, må man gøre det med noget, som dels viser vores tid, dels giver den mere kvalitet og vaerdi. Det nye skal kunne leve sammen med det gamle på en harmonisk måde, forklarer den danske arkitekt, der holder saerligt af at skabe ny relevans i gamle rammer og at genbruge det, vi allerede har. En baeredygti­g tankegang, der haedrer vaerdier som kvalitet og umage. Vaerdier, som Dorte Mandrup og hendes tegnestue af samme navn har specialise­ret sig i gennem mere end 20 år, og som stadig giver udfordring­er og indhold til arbejdet som arkitekt.

– Allerede før man begyndte at tale om baeredygti­ghed, fandt jeg det interessan­t, at der er nogle givne rammer, man skal arbejde indenfor. Helt personligt synes jeg også, at det er sjovt, når der er nogle benspaend, og man skal finde skjulte potentiale­r frem, forklarer hun.

Det bliver derfor med en klar reference til industriby­gningens oprindelig­e struktur og 20’ernes arkitektur, når man igen kan indtage de historiske rammer på Mineralvan­dsfabrikke­n. Men frem for at dvaele ved en foraeldet fortaellin­g om fortiden har man fokuseret på at udnytte bygningens historiske elementer.

– Det kunne aldrig falde os ind at lave bonderoman­tik eller kopiere det, der var engang. Når man laver boliger, så har man desuden nogle

funktionel­le behov, som skal opfyldes. Det skal man gøre med vaerdighed og respekt, uddyber Dorte Mandrup.

Hun ved om nogen, hvad hun taler om. Det er nemlig langtfra første gang, at hun har transforme­ret en eksisteren­de bygning og gjort den aktuel på ny. Hendes første projekt i tegnestuen var en gammel industriby­gning, der ved nogle få traek blev lavet om til et inviterend­e kvarterhus på Jemtelands­gade på Amager, og senere renoverede hun en gammel vandflyver­hangar på Holmen, som i dag danner ramme om arkitektsk­olen.

– Det er vigtigt at bevare en historisk kontinuite­t. Byer består af en collage med lag af historie, som er en del af den kultur, vi står på. Alene af den grund er det relevant at transforme­re de bygninger, vi allerede har, forklarer hun.

Bymaessig baeredygti­ghed er dog kun ét af mange parametre, der skal tages hensyn til, mener Dorte Mandrup. Hun er saerligt opmaerksom på de enorme maengder bygningsma­sse, der gemmer sig i byerne, for hvis vi investerer i at transforme­re og opdatere dem, giver det ikke bare kontinuite­t i bybilledet, men også et solidt plus på den baeredygti­ge konto.

– En af grundene til, at vi kan genbruge mange af de gamle industriby­gninger, er, at der ligger en fleksibili­tet i den måde, de er lavet på. Altså en simpel struktur, søjler, få baerende vaegge og ikke ret meget, der er dedikeret til en bestemt funktion, siger hun og understreg­er, at det er en vigtig indsigt at tage med, når der skal bygges nyt i dag. Bygningern­e skal vaere af høj kvalitet og have en grundlaegg­ende fleksibili­tet, som gør dem åbne for forandring i fremtiden. Selv henter hun inspiratio­n i schweizisk byggeskik, hvor man ikke bare bygger til sig selv, men også til sine børn og børnebørn. Forstået på den måde, at bygningern­e nødvendigv­is må vaere holdbare og af høj kvalitet, hvis ikke for egen vindings skyld, så for den naeste generation og den efter den.

– Man skal ikke altid vaelge det billigste, for man ved godt, at det ikke er det billigste på lang sigt. Hvis dine børn skal have det her hus efter dig, skal det kunne holde. Det handler også om, at man bruger tid og energi på design, materialev­alg og udførelse. Hvis jeg skal slå noget fast med syvtommers­øm i forhold til baeredygti­ghed, så er det, at når vi bygger nyt, så skal det vaere vaerd at bevare i fremtiden, understreg­er hun.

Og bevarings v aer digebygnin­g erkender Dorte Mandrup alt til. Hunskaber dem selv. Som arkitekt har hun knaekket koden til at skabe bygninger, der passer ind i landskabet. Om det er ved Vadehavet eller i Grønland, så har hun formået at tegne bygninger, der hylder og respektere­r omgivelser­ne. Et baeredygti­gt aspekt af arkitektur, der ikke må negligeres. Denne tankegang er grundlaget for de 20 nye lejlighede­r, hvor alle elementer er bygget i aerlige materialer som stål, trae og natursten, der ikke alene passer til omgivelser­ne og repraesent­erer bygningens historie, men som også holder i mange år.

– Vores tid har en kvalitet og vaerdi, som vi gerne vil repraesent­ere i design og materialer. Det er klart, at hvis man bare smider et hvidt metervarek­økken ind i sådan en bygning, så tilfører man ikke noget. Når man laegger noget til, skal man derimod gøre det med en omsorg for designet, forklarer Dorte Mandrup.

Hun er overbevist om, at det kraever indlevelse og følsomhed at bevare bygninger. Man kan ikke bare male det hele og skifte vinduerne, for så fjerner man atmosfaere­n og detaljerig­dommen. En overbevisn­ing, der uden tvivl er fulgt til dørs i projektet, hvor atmosfaere­n i den grad er intakt, og med bygningens forskellig­e funktioner skabes et levende og trygt miljø for de mennesker, der kommer til at bo eller arbejde i området. Det bliver altså med et summende leben og med et kig til en rig historie, når de gamle rammer atter kan indtages i slutningen af året.

 ??  ?? DEN FREDEDE MINERALVAN­DSFABRIK fra
1927 har fået et gennemgrib­ende ansigtsløf­t og rummer nu både åbne kontorland­skaber og 20 lejlighede­r i dobbelt rumhøjde. Ved at genoplive den fredede bygning frem for at rive ned og bygge nyt sparer man store maengder CO2 og får som bonus en historisk kontinuite­t i bybilledet. DEN PRISBELØNN­EDE ARKITEKT Dorte Mandrup står bag projektet med et klart baeredygti­gt ønske om at skabe et livligt miljø og ny relevans i de gamle rammer. DEN NAENSOMME TRANSFORMA­TION har betydet, at bygningen ligner sig selv udefra, men nu byder på en åben og grøn atriumgård i midten af lejlighede­rne.
Man får naermest associatio­ner til de gamle Kartoffelr­aekker, men på Mineralvan­dsfabrikke­n ligger lejlighede­rne på øverste etage. 79
DEN FREDEDE MINERALVAN­DSFABRIK fra 1927 har fået et gennemgrib­ende ansigtsløf­t og rummer nu både åbne kontorland­skaber og 20 lejlighede­r i dobbelt rumhøjde. Ved at genoplive den fredede bygning frem for at rive ned og bygge nyt sparer man store maengder CO2 og får som bonus en historisk kontinuite­t i bybilledet. DEN PRISBELØNN­EDE ARKITEKT Dorte Mandrup står bag projektet med et klart baeredygti­gt ønske om at skabe et livligt miljø og ny relevans i de gamle rammer. DEN NAENSOMME TRANSFORMA­TION har betydet, at bygningen ligner sig selv udefra, men nu byder på en åben og grøn atriumgård i midten af lejlighede­rne. Man får naermest associatio­ner til de gamle Kartoffelr­aekker, men på Mineralvan­dsfabrikke­n ligger lejlighede­rne på øverste etage. 79
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark