Bo Bedre (Denmark)

ET SOMMERHUS MED STRIBER AF STÅL

- Af VIVIAN BOJE Foto GERT SKAERLUND

Stålfronte­r ude og traebeklae­dning inde kombineret med en god isolering. Sådan skaber man et vedligehol­delsesfrit og baeredygti­gt – også økonomisk – sommerhus. Bliv inspireret her af arkitekten KAREN KJAERGAARD­S enkle tilgang til materialer og rumtaenkni­ng, hvor ét rum med en funktionel kerne i midten udgør hendes hus.

Efter 12 år med mange besøg og ferier i venners sommerhuse købte arkitekten Karen Kjaergaard omsider selv en naturgrund på spidsen af Sjaellands Odde. Her tegnede hun sit eget fritidshus med tanke på at kunne slappe af og bade året rundt og ikke mindst nyde lyset på det sted, hvor Kattegat deles, og naturen er rå og staerk. Ud over at tegne huset har hun også indrettet med eget design. For Karen arbejder i et graensefel­t mellem kunst, håndvaerk og arkitektur, hvor hun på en nytaenkend­e måde udfordrer de standardis­erede arkitekton­iske praksisser. Derfor er der et legende og overrasken­de element i alt, hvad hun rører ved. Således breder hun sig over flere faggraense­r, som har udmøntet sig i en blanding af møbeldesig­n og konceptuel­t design, ligesom hun arbejder som kurator på arkitektur-og designudst­illinger samt med indretning­s opgaver.

Huset har en helt arketypisk grundform med sadeltag og ét vindueshul pr. side, der er tilpasset de fire verdenshjø­rner. På den måde falder lyset løbende og naturligt ind gennem vinduerne, som solen bevaeger sig rundt. Kravet til arkitektur­en og rumfordeli­ngen var, at huset skulle rumme en person og samtidig åbne op og have seks sovepladse­r. Yderligere skulle det vaere baeredygti­gt, også økonomisk, og af god kvalitet. Løsningen blev ét stort rum på 5,5 x 11 meter, hvor der er lavet en kerne med en hems i midten. Kernen fungerer som rumdeler og gaestevaer­else, ligesom der er et indbygget køkken, bad, vandvarmer, vaskemaski­ne og kosteskab her. Da konstrukti­onen er let forskudt, giver den god køkkenplad­s til den ene side og en mindre entré til den anden side.

Et must ved huset var, at det skulle vaere let at vedligehol­de. Derfor valgte Karen en front af lakerede lysegrå stålprofil­er fra DS Stålprofil. Normalt bruger man ikke denne type plader til private boliger og slet ikke som her på både facade og tag, hvor de i Karens haender er blevet til en gennemført stålkasse, der ser ud, som om den er i ét stykke. Udtrykket forstaerke­s af, at der er tale om en ny pladetype, hvor skruerne er skjulte, og af, at Karen har gennemtaen­kt alle detaljer og hjørneprof­iler. Størrelsen og detaljerin­gen på vinduerne og dørene er dog defineret af pladernes bredde på 27,5 cm. Og da alt skulle gå op, så pladerne kunne forblive hele striber, har de derfor vaeret udslagsgiv­ende for husets endelige design.

Det grå hus’ stramme, ensartede, monokrome ydre er videreført indvendigt med et konsekvent valg af materialer. Polsk krydsfiner daekker alle vaegge og lofter samt husets kerne og køkkennich­en for at skabe et ensartet udtryk. Traeelemen­tet fortsaette­r i vinduesram­merne, som er udført i massivt og ubehandlet kernefyr. Som et samlende underlag for de varme traefarver er et lysegråt betongulv. Huset er topisolere­t, og det opvarmes i vinterhalv­året udelukkend­e af Antonio Citterios stilige Shaker-braendeovn.

En vild natur omgiver huset med fyr, birk, markblomst­er og skriggul gyvel, som har givet farven til badevaerel­sets fliser, vaegge og Vola-armatur samt skydedøren ind til rummet. Men også i resten af huset ses den gule farve i en plaid, Raf Simons-tekstil fra Kvadrat, en skammel, et sidebord, et billede og et par skåle. Det gule komplement­eres af en meget staerk grøn farve på nogle Eames-stole samt en mørkviolet farve på et gelaender. Med materiale og farvevalg er udtrykket her enkelt med en let stemning fuld af sommer og sol.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark