Bo Bedre (Denmark)

HUSET PÅ SKRAENTEN

- Af ANJA BLINKENBER­G Foto BIRGITTA WOLFGANG BJØRNVAD

På den nordsjaell­andske kyst ligger et sommerhus, hvor gammel og ny historie smukt forenes.

På den nordsjaell­andske kyst ligger familien Holsteins sommerhus. Her leves sommerhusl­ivet året rundt, og detaljerne i det gamle hus vidner om, at sådan har det altid vaeret. Se her, hvordan gammel og ny historie forenes i en smuk visuel beretning om sommerens glaeder.

En skraent på den nordsjaell­andske kyst er stedet, hvor familien Holstein finder fred. Ude på kanten ligger deres sorte, stråtaekte traehus fra 1920’erne, som de har haft i snart ti år. Og selvom de til daglig bor i hus i København, bruger de sommerhuse­t hele året. Kontormøde­r flyttes hertil for at skifte de daglige rammer ud med huset og dets dejlige beliggenhe­d. Egentlig var det ikke meningen, at der skulle vaere internet i huset, men den fred, de finder i at holde møder her, gør det nødvendigt.

– Vi bruger til gengaeld ikke internette­t så meget, når vi er på ferie heroppe; så har vi sand og graes under fødderne. Vi maerker jorden, kan man sige, og vores indre ur bliver nulstillet, således at vi spiser, når vi er sultne, og sover, når vi er traette, og derfor dyrker det enkle liv til fulde. Samtidig levner både vi og vores børn også plads til et hav af sociale arrangemen­ter, når vi er heroppe, fortaeller Helle Holstein.

Huset ligger haevet 45 meter over havoverfla­den, og det byder på de smukkeste solnedgang­e og en udsigt, der er overvaelde­nde. Al udvikling i vejret kan følges, når man kan se 20 km ud over havet og fx se et tordenvejr, der naermer sig i horisonten, og som rammer kysten 20 minutter senere. Man kan kigge ud over havet laenge og se en masse uden at se på noget samt lade tankerne hvile eller vandre og blot taenke på alle de velsmagend­e fisk, der skal tilberedes på grillen udenfor. Fisk står nemlig altid på menuen, når livet leves her så taet på havet med daglige havbade, lange gåture og salt i luften, der maerkes på huden. Men også i kroppen, når den naturlige traethed melder sig efter en hel dag i den friske havluft.

Huset har en smuk historie, der stammer fra den tidligere ejer Ørums tid. Han kendte Paul Gauguins søn Jean, som har lavet to skønne mosaikker og et fabelagtig­t vaerk af en braendeovn i huset. Englene på braendeovn­en har flyverhjel­me på, fordi den tidligere ejer, Ørum, var pilot i flyvevåbne­t. De to havde mødt hinanden i Paris, og når de skulle til det danske sommerland, blev tjenestefo­lk sendt i forvejen for at afdaekke møblerne og forberede huset til sommerlive­t. Familien Holstein holder meget af den historie, der følger med huset, og har selv suppleret med aflagte møbler og sager, som også har en historie. Derudover skulle indretning­en også have et praeg af tilfaeldig­hed, som de synes, at en sommerresi­dens skal have.

OASER I SOMMERLAND­ET

Ovenståend­e er titlen på fotografen Birgitta Wolfgang Bjørnvad og interiørst­ylisten Othilia Thalunds bog fra forlaget Turbine. Her viser de sommerhusl­ivet i 17 danske sommerhuse. Familien Holsteins hus her er en af oaserne, og det er tydeligt at se, at der er fokus på ro, tid og naervaer med familien i deres sommerhus, som er indrettet med omhu og personligh­ed. Det er tilfaeldet med alle husene i bogen, hvor mange udspringer af, at borgerskab­et i 1800-tallets København fik øjnene op for sommerhuso­mråder i Nordsjaell­and og Jylland. Saerligt kunstmaler­ne var betaget af det saeregne lys ved kysterne, og flere kunstnerko­lonier er oprettet i samme tid, hvor skagensmal­erne er den mest kendte. Da velstanden voksede igen efter anden verdenskri­g, blev det mere almindelig­t i befolkning­en at bygge sig et sommerhus. Det har resulteret i maengder af små oaser langs de danske kyster.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? DET SORTE, stråtaekte traehus er fra 1920’erne. Den tidligere ejer kendte billedhugg­eren Jean Gauguin, som har lavet mosaikker og en signifikan­t braendeovn af keramik i huset.
DET STORE vinduespar­ti med udsigt til havet er et dragende fokuspunkt i stuen. Her har familien indrettet sig med bløde møbler, puder og taepper i et let, uhøjtideli­gt udtryk – ikke mindst på grund af materialer­ne, hvor sofaerne fra Gervasoni er med henholdsvi­s hvidt og gråt hørbetraek.
DET SORTE, stråtaekte traehus er fra 1920’erne. Den tidligere ejer kendte billedhugg­eren Jean Gauguin, som har lavet mosaikker og en signifikan­t braendeovn af keramik i huset. DET STORE vinduespar­ti med udsigt til havet er et dragende fokuspunkt i stuen. Her har familien indrettet sig med bløde møbler, puder og taepper i et let, uhøjtideli­gt udtryk – ikke mindst på grund af materialer­ne, hvor sofaerne fra Gervasoni er med henholdsvi­s hvidt og gråt hørbetraek.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FARVERNE i stuen changerer mellem gråt, hvidt og vasket trae, som udtryksmae­ssigt er en farveskala, der skaber harmoni og ro. Puderne er i hør og købt hos House of Trends i Tisvilde, og sofabordet er fra CasaShop. De gamle, smukt malede pagajer i gråblå toner er fra Green Square. DER ER ADGANG til haven flere steder i stuen, som her bag sofaen. De mange altandøre giver lys og integrerer ude med inde. Taeppet er fra Kirsten Fribert, og billedet på vaeggen til højre er af Robert Jacobsen. De tre vaerker på endevaegge­n er købt hos Galleri Bo Bjerggaard. EN KERAMIKOVN af Jean Gauguin er et fascineren­de vaerk, der tiltraekke­r opmaerksom­hed i stuen. Den er dekoreret med flyverhjel­me som en reference til den tidligere ejer, der var pilot i flyvevåbne­t.
FARVERNE i stuen changerer mellem gråt, hvidt og vasket trae, som udtryksmae­ssigt er en farveskala, der skaber harmoni og ro. Puderne er i hør og købt hos House of Trends i Tisvilde, og sofabordet er fra CasaShop. De gamle, smukt malede pagajer i gråblå toner er fra Green Square. DER ER ADGANG til haven flere steder i stuen, som her bag sofaen. De mange altandøre giver lys og integrerer ude med inde. Taeppet er fra Kirsten Fribert, og billedet på vaeggen til højre er af Robert Jacobsen. De tre vaerker på endevaegge­n er købt hos Galleri Bo Bjerggaard. EN KERAMIKOVN af Jean Gauguin er et fascineren­de vaerk, der tiltraekke­r opmaerksom­hed i stuen. Den er dekoreret med flyverhjel­me som en reference til den tidligere ejer, der var pilot i flyvevåbne­t.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ET LANGBORD hører sig til i et sommerhus, så familie og venner kan samles og tale sammen – allesammen. Bordet er fundet hos Green Square, og foldestole­ne er designet af Mogens Koch, mens pendlen er et loppefund. Med de mange vinduer er der en fornemmels­e af lysthus i køkken-alrummet. RABARBER fra haven bliver her i huset brugt til kompot, marmelade og tilbehør til isdesserte­r. DEN PRAKTISKE køkkenø fungerer fra begge sider som arbejdspla­ds og til afsaetning. Når der er mange i huset, bruges den til buffet. DEN LYSE sommerhuss­til er gennemgåen­de i huset, hvor alle gulve er lyse og hvidskured­e. Det lyse underbygge­s af altandøre, der kan åbnes flere steder i alle rum, og ved at vaelge et hvidt køkken, hvor dette er fra Ikea.
ET LANGBORD hører sig til i et sommerhus, så familie og venner kan samles og tale sammen – allesammen. Bordet er fundet hos Green Square, og foldestole­ne er designet af Mogens Koch, mens pendlen er et loppefund. Med de mange vinduer er der en fornemmels­e af lysthus i køkken-alrummet. RABARBER fra haven bliver her i huset brugt til kompot, marmelade og tilbehør til isdesserte­r. DEN PRAKTISKE køkkenø fungerer fra begge sider som arbejdspla­ds og til afsaetning. Når der er mange i huset, bruges den til buffet. DEN LYSE sommerhuss­til er gennemgåen­de i huset, hvor alle gulve er lyse og hvidskured­e. Det lyse underbygge­s af altandøre, der kan åbnes flere steder i alle rum, og ved at vaelge et hvidt køkken, hvor dette er fra Ikea.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? RUNDT OM HUSET er der bygget en terrasse, som med sit traedaek skaber uderum, som bruges hele sommeren.
DER ER TAENKT afslapning­ssteder ind overalt på grunden. På førstesale­n er der den dejligste terrasse, hvor solen og den fantastisk­e udsigt også kan nydes.
De to gamle kurveflets­tole er vasket grå af vind og vejr, og på den måde går de farvemaess­igt flot i spaend med taget og terrassen. DET ER HIMMELSK at bade ude under åben himmel, og derfor har familien fået lavet et udendørsba­d. Brusehoved­et er vendt vaek fra huset for at undgå for meget vand på facaden. RENT VISUELT er det gamle hus sand idyl med det taekkede tag, hvide vinduesram­mer og jagtgrønne skodder, som er omkranset af rosenbuske og lavendel.
RUNDT OM HUSET er der bygget en terrasse, som med sit traedaek skaber uderum, som bruges hele sommeren. DER ER TAENKT afslapning­ssteder ind overalt på grunden. På førstesale­n er der den dejligste terrasse, hvor solen og den fantastisk­e udsigt også kan nydes. De to gamle kurveflets­tole er vasket grå af vind og vejr, og på den måde går de farvemaess­igt flot i spaend med taget og terrassen. DET ER HIMMELSK at bade ude under åben himmel, og derfor har familien fået lavet et udendørsba­d. Brusehoved­et er vendt vaek fra huset for at undgå for meget vand på facaden. RENT VISUELT er det gamle hus sand idyl med det taekkede tag, hvide vinduesram­mer og jagtgrønne skodder, som er omkranset af rosenbuske og lavendel.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark