Bo Bedre (Denmark)

\ HVAD BLEV DER AF ...

- Af SOFIE ENGMOSE BERNING

BO BEDRE har talt med Anne Glad om objekterne, som forsvandt.

Kan du huske, dengang askebaeger­et, hjemmesola­riet og brødskaere­ren var at finde i de fleste boliger? Mens nogle objekter finder vej tilbage i vores hjem, er der andre ting, vi nok har sagt farvel til for altid. BO BEDRE har talt med livsstilse­kspert Anne Glad om tingene, som forsvandt.

De fleste af de ting, vi indrettede vores bolig med for 60 år siden, er ting, vi ikke ser laengere. Der er dog også nogle objekter, som egentlig var dømt ude, men som stille og roligt har fundet plads i boligen igen. Lige som vi troede, at sodastream­eren endte sine dage i 80’erne, fik den et kaempe comeback i 10’erne – og er stadig i dag udbredt i danske hjem. Vi har talt med forbrugere­kspert Anne Glad og spurgt hende, hvorfor bestemte objekter bliver glemt – og hvorfor nogle finder vej tilbage i vores hjem. Hendes forklaring er, at det delvist skyldes udviklinge­n inden for forskellig­e trends, men lige så vel samfundsma­essige aendringer.

– Når der er højkonjunk­tur, så har du en scene, hvor der er meget udeliv. Vi er ude og spise og i byen. Hjemmet har altså en anden funktion. Når der derimod er krise, så pakker vi os ind i naturlige elementer og gør hjemmet til en blød rede, fortaeller Anne Glad.

Ifølge Anne Glad forsvinder objekter sjaeldent helt. Der vil aldrig vaere en garanti for, at et bestemt objekt i hjemmet ikke kommer tilbage og p r ae gerboligin­dretningen. Aske ba egere toghjemmes­olariet har nok aftjent deres vaerneplig­t, men man kan aldrig vaere helt sikker.

De glemte objekter fortaeller en historie om, hvordan vi som mennesker har handlet gennem tiden. I 70’erne havde vi det første opgør med forbrugeri­smen, hvor der saerligt var en masse unge mennesker, der var bekymrede for miljøet og tog afstand fra, at deres foraeldre ejede en masse ting. Nu tegner der sig et billede af, at deres børn kommer til at ville have og eje de helt store logoer.

– Man er hele tiden ikke laengere end at vaere et produkt af den opdragelse, man har fået, og det miljø, man er vokset op i, siger Anne Glad.

En anden modreaktio­n handler om den teknologis­ke udvikling. I takt med den stigende digitalise­ring stiger behovet også for at have noget taktilt. Noget, man kan røre ved. Et eksempel er pladespill­eren. Den havde sin storhedsti­d tilbage i 80’erne, og nu finder vi den på markedet igen. Pladespill­erens nye storhedsti­d kan også skyldes, at vi har en stigende trang til at mindes de gamle dage:

– Alting var lidt bedre i gamle dage ... Det var det ikke, men det kan godt føles sådan, forklarer Anne Glad.

Objekter i boligindre­tningen har altså deres helt egen livscyklus og har en tendens til at komme tilbage i boligen grundet behov. Behov for det taktile, det nostalgisk­e – og tryghed.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark