Bo Bedre (Denmark)

\ TIDENS VAERDIER AFSPEJLER SIG I DANSKERNES BOLIGER

Gennem de seneste 60 år har danskernes boformer aendret sig. Vi har talt med Line Nørskov Eriksen fra Utzon Center, der forklarer om årtiernes kulturelle strømninge­r og baeredygti­ge tendenser.

- Af JULIE BERGER-SCHØN Foto BIRGITTA WOLFGANG BJØRNVAD OG TEGNESTUEN VANDKUNSTE­N

Vi stiller skarpt på boformer og baeredygti­ghed.

Danskernes boliger har vaeret i udvikling gennem de seneste 60 år. Den måde, vi bor og indretter os på, er nemlig på ingen måde en konstant, men naermere noget, der er i konstant forandring. BO BEDRE har siden 1961 beskrevet danskernes hjem, og ser man tilbage, er de største og smukkeste forandring­er i boligstruk­turen praeget af vores forhold til naturen, som har påvirket den måde, vi har indrettet os på som mennesker i dag.

I starten af 1960’erne oplevede vi en stor modstand mod efterkrigs­tidens industri og homogenise­rede beton- og asfaltbygg­eri, samtidig med at der blev skabte n kunstig, overfladis­k forbrugsfe­stmed køleskab, tv, bilog nytparcelh­us. Line Nørskov Eriksen, de rer udstilling­sdirektør hos Utzon Center i Aalborg, har researchet årtiernes kulturelle strømninge­r i forbindels­e med den anmelderro­ste udstilling Bo Bedre med Vandkunste­n og forklarer:

– Hver periode har sin egen “zeitgeist”, der praeger den måde, vi bygger og bor på. Da oliekrisen kom i 70’erne, blev det pludselig klart, hvor skrøbeligt al tinger. Nye boligforme­r, såsom kollektive­r, bo fa elles skabero g små an ti småborgerl­ige og intime boligenkla­ver, begyndte at dukke o pi landskabet, og man prøvede at genfinde kontakten til naturen for at skabe rammen om en mere autentisk og grøn tilvaerels­e.

Herefter, i slutfirser­ne, bankede kartoffelk­uren på døren med dyre forbrugslå­n og en stigende arbejdsløs­hed, og forskerne begyndte så småt at pippe om store maengder af CO2 i atmosfaere­n i 1990’erne. Denne bølge tog for alvor fart i 00’erne, hvor vi oplevede et arkitekton­isk oprør, der satte markante fingeraftr­yk på arkitektur­en og boformerne.

– I 30 år havde unge arkitekter fået tudet ørerne fulde om syreregn og hvaldød; i 1970’erne var der en stemning af afvikling og “vi-skal-vende-tilbage-tilnaturen”, hvor boformerne i 00’erne blev mere fantasiful­de, semihedoni­stiske og bygget på en villighed til at eksperimen­tere: Kan man bo i en container? Skal en bygning ligne et landskab? Og når vandstande­ne stiger, skal vores huse så flyde eller stå på stylter? I dag er 00’erne afløst af noget, der ligger endnu taettere på 70’ernes idealistis­ke opgør med det perfekte og unaturlige, forklarer Line Nørskov Eriksen.

De kulturelle strømninge­r har praeget den måde, vi indretter os på i dag, og vores idé om, hvad der er smukt, aendrer sig med vores tanker og vaerdisaet, der netop påvirkes af den tid, vi lever i. At bo et sted med en historie saetter også ting i et større perspektiv, og der bliver skabt et bånd mellem fortid og nutid.

Der er en klar rød tråd mellem menneskeli­g vaerdi, arkitektur og design, og nogle af de vaerdier, der blev grundlagt for 50 år siden, viser sig igen i den måde, vi indretter os på.

– Grundlaegg­ende kan man sige, at arkitektur og design har to roller. På den ene side er det et udtryk for menneskeli­g redebygnin­g. At vi indretter os, så vi

kan leve med vejr og vind. Arkitektur og design er altså et fysisk behov, og samtidig er det udtryk for vores sjaeleliv. Vi udtrykker de ting, der optager os, gennem vores byggede miljø, og derfor ser man også, at bygningsku­lturen hele tiden skifter med stemningen i tiden, forklarer Line Nørskov Eriksen.

Oliekrisen i 1970’erne blev kendetegne­nde for en periode, hvor man blev opmaerksom på naturens skrøbeligh­ed, og i dag står vi over for en klimaudfor­dring, som tvinger os til at taenke nyt igen.

– Klimakrise­n er endnu et springbrae­t for at diskutere den måde, vi bor på, og hvilken rolle det spiller. I 1970’erne genfandt man kaerlighed­en til hjemmestri­k og urtehaver, som vi også ser i dag. Folk genfinder glaeden ved små upraetenti­øse hjem, genbrugstr­ae og gør det selv, fortsaette­r Line Nørskov Eriksen.

De kulturelle strømninge­r gennem de seneste 60 år har praeget vores tilvaerels­e, og i dag har vi genfundet en stor glaede i faellesska­ber. Der er en kaerlighed­serklaerin­g til genbrug, aerlige materialer og baeredygti­ghed. Til gengaeld oplever vi også et oprør med den hvide vaeg.

– 00’ernes opmaerksom­hed på at skabe en radikal forandring fortsaette­r, men gamle dyder såsom håndvaerk, sensibilit­et for landskabet og “det smukke lille liv” er noget, jeg tror – og håber – bliver endnu mere fremtraede­nde, siger Line Nørskov Eriksen.

Den såkaldte nyhedsfeti­chismen, hvor intet må vaere gammelt, står for fald, og vi straeber i dag efter at vaere unikke og skille os ud frem for perfektion.

– I vores aktuelle udstilling på Utzon Center med den danske tegnestue Vandkunste­n taler vi bl.a. om behovet for et nyt skønhedsid­eal. Vi kigger på de rene og hvide flader i moderne hjem og spørger: “Hvorfor egentlig?” I tidligere historiske perioder har arkitektur­en vaeret rigt dekoreret. Jo finere husene var, jo flere dekoration­er inde og ude. Og alligevel har vi i dag en grundlaegg­ende forventnin­g om, at et “nyt” hus leveres med de velkendte hvide, anonyme vaegge. I fremtiden skal vi ikke kun bo på mindre plads og dele mere med hinanden, vi skal også blive langt bedre til at leve med slid og aelde, forklarer Line Nørskov Eriksen.

Vandkunste­n har en historie, der straekker sig naesten lige så langt tilbage som BO BEDRE-magasinet, og er en af de mest markante tegnestuer i Danmark, der står bag både interessan­te og omfattende byggeproje­kter. Vandkunste­n appellerer i høj grad til øget faellesska­b og baeredygti­ghed og understreg­er, at vi skal bo mindre og bedre og lade naturen flytte ind i vores bolig.

– Hvis vi skal gøre os nogen forhåbning­er om absolut baeredygti­ghed, så må vi lade det gamle vaere og se skønheden. Det handler om CO2-beregning og livscyklus­analyse, jovist. Men det handler også om at få mere personligh­ed og karakter tilbage i bygningsku­lturen. Praecision er flyveleder­nes og hjernekiru­rgernes dyd. Ikke boligens, siger Line Nørskov Eriksen.

 ??  ?? TEGNESTUEN VANDKUNSTE­N arbejder på at bringe naturen taettere på mennesket og hive den ind i hjemmet – fx gennem store vinduer som her. GENBRUGTE MATERIALER og trae fortaeller historier og giver sjael til arkitektur­en. FOKUS PÅ FAELLESSKA­B var “hot” i 70’erne, og tendensen har igennem de sidste år fået sin genkomst med arkitektur, som inviterer til faellesska­b. Her er det et billede fra Vandkunste­n, hvor personalet er samlet rundt om langbordet.
TEGNESTUEN VANDKUNSTE­N arbejder på at bringe naturen taettere på mennesket og hive den ind i hjemmet – fx gennem store vinduer som her. GENBRUGTE MATERIALER og trae fortaeller historier og giver sjael til arkitektur­en. FOKUS PÅ FAELLESSKA­B var “hot” i 70’erne, og tendensen har igennem de sidste år fået sin genkomst med arkitektur, som inviterer til faellesska­b. Her er det et billede fra Vandkunste­n, hvor personalet er samlet rundt om langbordet.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? TINGGÅRDEN er et socialt boligekspe­riment bygget i 1978 af Vandkunste­n. Her bor beboerne taet og deler gård, have, faellesrum osv.
Der er i arkitektur­en lagt op til, at man kommer hinanden ved. SAMME IDEOLOGI om faellesska­b, natur, men også historie er bygget ind i Torpedohal­len, hvor den kaempe industriha­l er bygget om til moderne boliger. Det er et godt eksempel på, hvordan man kan bruge eksisteren­de byggeri på en helt ny og kreativ måde i stedet for bare at rive ned og bygge nyt.
TINGGÅRDEN er et socialt boligekspe­riment bygget i 1978 af Vandkunste­n. Her bor beboerne taet og deler gård, have, faellesrum osv. Der er i arkitektur­en lagt op til, at man kommer hinanden ved. SAMME IDEOLOGI om faellesska­b, natur, men også historie er bygget ind i Torpedohal­len, hvor den kaempe industriha­l er bygget om til moderne boliger. Det er et godt eksempel på, hvordan man kan bruge eksisteren­de byggeri på en helt ny og kreativ måde i stedet for bare at rive ned og bygge nyt.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark