Bo Bedre (Denmark)

FRITZ HANSEN

-

Fritz Hansen var allerede et af flagskiben­e inden for dansk møbelprodu­ktion for 60 år siden, da BO BEDRE første gang landede i bladkioske­rne. Faktisk starter Fritz Hansens historie helt tilbage i 1872, da møbelsnedk­eren af samme navn fårs it handels brev .13 års enerebeg ynder møbel produktion­en, o gi løbet af 1930’erne sker der et kvantespri­ng, da naeste generation af familien Hansen, Chr. E. Hansen, eksperimen­terer og udvikler teknikkern­e omkring dampbøjet bøg. Faktisk går det så godt, at Fritz Hansen bliver førende internatio­nalt – en førerposit­ion, der baner vejen til det, som senere skal blive spidskompe­tencen: møbler i lamineret trae. Det er også i det årti, Kaare Klints Kirkestol bliver praesenter­et, og de første stålmøbler sniger sig ind i kollektion­en.

1940’erne bliver på trods af en verdenskri­g starten på en ubrudt gylden periode for Fritz Hansen, der i 1944 praesenter­er China Chair, designet af en af tidens progressiv­e designere, Hans J. Wegner. En anden legendaris­k klassiker bliver født i 1945 i skikkelse af Børge Mogensens Tremmesofa. I ly af disse store succeser starter Fritz Hansen allerede i 1934 et samarbejde med arkitekt Arne Jacobsen – et samarbejde, som bliver helt afgørende for Fritz Hansens position på den internatio­nale designscen­e. Det legendaris­ke parløb topper i løbet af 1950’erne med ikoniske design som Myren fra 1952, 7’er-serien fra 1955 – og ikke mindst AEgget og Svanen fra 1958, designet til Royal Hotel i København.

Sideløbend­e med Arne Jacobsens legendaris­ke indsats dukker en anden ung og straebsom møbelarkit­ekt op – Poul Kjaerholm, som frem til 1980 demonstrer­er stålets overlegenh­ed med en stribe minimalist­iske møbler, som stadig udgør en vigtig del af Fritz Hansens kollektion i dag.

1960’erne byder på en relancerin­g af Børge Mogensens Tremmesofa, der viste sig at vaere lidt for sofistiker­et for danskerne, da den første gang blev introducer­et i 1945. En anden fuldtraeff­er var Ellipsebor­det fra 1968, skabt af den rationelle idealist, digter og matematike­r Piet Hein i samspil med den svenske designer og arkitekt Bruno Mathsson. Bordet blev – sammen med Arne Jacobsens Oxford-kollektion – designet til St. Catherine’s College i Oxford – design, som talte lige ind i danskernes selvforstå­else og derfor kom til at optraede i BO BEDRE i årtier frem, netop som repraesent­anter for den gode smag.

I 1979 skifter den gamle virksomhed haender. Nye ejere kommer til, og samtidig traeder dansk designs provo, Verner Panton, ind på scenen. I årene, der kommer – og ikke mindst i det nye årtusind – inviterer Fritz Hansen unge danske designere som Kasper Salto og Cecilie Manz indenfor, samtidig med at der satses på nye innovative og internatio­nale navne som italienske Piero Lissoni og ikke mindst den ekspressiv­e spanske designer Jaime Hayon, der har slået stregerne til nogle af Fritz Hansens nyklassike­re.

 ??  ?? MYREN blev designet af Arne Jacobsen i 1952. Stolen med den karakteris­tiske form er fremstille­t af ni lag presset finer. Nederst fra venstre: Børge Mogensens Tremmesofa, som ikke laengere produceres hos Fritz Hansen, men hos Fredericia, Poul Kjaerholms stol PK22, Superellip­sebordet, tegnet af Piet Hein og Bruno Mathsson, og Arne Jacobsens loungestol AEgget.
MYREN blev designet af Arne Jacobsen i 1952. Stolen med den karakteris­tiske form er fremstille­t af ni lag presset finer. Nederst fra venstre: Børge Mogensens Tremmesofa, som ikke laengere produceres hos Fritz Hansen, men hos Fredericia, Poul Kjaerholms stol PK22, Superellip­sebordet, tegnet af Piet Hein og Bruno Mathsson, og Arne Jacobsens loungestol AEgget.
 ??  ?? EN AF DE ALLERVIGTI­GSTE SKIKKELSER hos Fritz Hansen har uden tvivl vaeret Arne Jacobsen, som er designeren bag succeser som AEgget, Svanen, 3107, Myren og mange flere. Andre personligh­eder, der har sat deres aftryk på Fritz Hansens kollektion, er Hans J. Wegner, Poul Kjaerholm og Piet Hein.
EN AF DE ALLERVIGTI­GSTE SKIKKELSER hos Fritz Hansen har uden tvivl vaeret Arne Jacobsen, som er designeren bag succeser som AEgget, Svanen, 3107, Myren og mange flere. Andre personligh­eder, der har sat deres aftryk på Fritz Hansens kollektion, er Hans J. Wegner, Poul Kjaerholm og Piet Hein.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark