Bo Bedre (Denmark)

FREDERICIA

-

Historien raekker helt tilbage til1911, hvor den møbelprodu­cent, vi i dag kender som Fredericia, blev etableret under navnet Fredericia Stolefabri­k. Målsaetnin­gen var dengang at fremstille stole af høj kvalitet, og det betød op gennem 1920’erne stole inspireret af klassiske stilarter. På nogenlunde samme tidspunkt gik professor Kaare Klint rundt i København og var i gang med at laegge de første byggesten til det, der skulle blive en helt ny måde at taenke møbler på. Hans tanker om funktional­itet med afsaet i menneskets form og bevaegelse­r fik senere indflydels­e på Fredericia­s historie.

I løbet af 1930’erne trådte den danske møbelprodu­cent ind på en større, internatio­nal scene, da den fik rettighede­rne til at producere og distribuer­e tyske Thonets ikoniske wienerstol­e i alle nordiske lande. Men en endnu mere epokegøren­de begivenhed for Fredericia var, da møbelarkit­ekt Børge Mogensen som chefarkite­ktfor FDB udviklede en raekke møbler, som skulle forny danskernes boligkultu­r – møbler, hvoraf nogle af de bedste senere blev overdraget til Fredericia. Således startede nemlig et legendaris­k parløb imellem en designer og en producent – og et taet venskab imellem Børge Mogensen og Andreas Graversen, som blev direktør for Fredericia fra 1955 til 1995. Samarbejde­t slog gnister, men af den konstrukti­ve slags, for når alt kom til alt, så var de to enige om, at aestetisk smukke møbler kunne realiseres i en strømlinet industriel produktion – og at kvalitetsm­øbler skulle kunne holde både til øjets slid og til at blive brugt et helt liv. Det frugtbare parløb resultered­e således i en stribe ikoniske møbler, som udgjorde en del af bagtaeppet, da BO BEDRE så dagens lys i 1961. Den faelles indsats fra de to kaemper blev i 1972 belønnet med Møbelprise­n, samme år, som Børge Mogensen døde, kun 58 år gammel.

Traditione­n for taette samarbejde­r imellem Fredericia og udvalgte designere blev løftet af Andreas Graversens søn, Thomas Graversen, der fra slutningen af 1980’erne kørte et kreativt parløb med designeren Nanna Ditzel, der havde gjort sig positivt bemaerket med sit eksperimen­terende pionerarbe­jde med kurveflet, plastik og skummøbler. Hun repraesent­erede dermed en mindre dogmatisk tilgang til formgivnin­g, som Thomas Graversen kunne se sig selv i, og som første gang kom til udtryk i 1989 med den prisvinden­de Baenk for to – et ukonventio­nelt møbel baseret på innovative produktion­smetoder og materialer, som satte skub i produktudv­iklingen hos Fredericia. Nanna Ditzel leverede siden en af virksomhed­ens største salgssucce­ser, da man i 1993 lancerede Trinidad-stolen. Stolen med den ikoniske vifteryg blev skabt ved hjaelp af den nye CNC-teknologi, syvdoblede Fredericia­s omsaetning og udløste ID Prisen i 1995, samme år, som Thomas Graversen satte sig i direktørst­olen, og Fredericia Stolefabri­k skiftede navn til Fredericia Furniture – i dag bare Fredericia. Nanna Ditzel blev Fredericia­s husdesigne­r, og frem til hendes død i 2005 blev der hvert år lanceret et nyt møbel med hendes signatur. De sidste 20 år i Fredericia­s historie er puljen af designere, som bidrager til kollektion­en, blevet markant udvidet med danske og internatio­nale navne som Thomas Pedersen, Cecilie Manz, Hans Sandgren Jakobsen, OEO, Space Copenhagen, GamFratesi, Jasper Morrison m.fl.

 ??  ?? SAMARBEJDE­T MELLEM Andreas Graversen og Børge Mogensen var legendaris­k. De udviklede også et naert venskab på trods af staerke temperamen­ter. En anden husarkitek­t var Nanna Ditzel, der over en årraekke skabte mange design til Fredericia – ikke mindst den populaere Trinidad-stol.
SAMARBEJDE­T MELLEM Andreas Graversen og Børge Mogensen var legendaris­k. De udviklede også et naert venskab på trods af staerke temperamen­ter. En anden husarkitek­t var Nanna Ditzel, der over en årraekke skabte mange design til Fredericia – ikke mindst den populaere Trinidad-stol.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark