Bo Bedre (Denmark)

LOUIS POULSEN

-

Da BO BEDRE blev søsat i 1961, var lyset på designscen­en for laengst sat. Allerede dengang, i 1961, var Louis Poulsen den store leverandør af lamper og blødt lys til danskerne. Virksomhed­en så dagens lys i 1874, men det var i mødet med den danske arkitekt, humanist og debattør Poul Henningsen (PH) i starten af 1920’erne, at Louis Poulsen blev til Louis Poulsen.

PH’s videnskabe­lige tilgang til lys kom til udtryk allerede i de første skitser, som han praesenter­ede for Louis Poulsens direktør i 1924. Han kunne heldigvis se det geniale i arkitekten­s vision om at skabe et blaendfrit og rettet lys med bløde skygger.

Det nye samarbejde, der kom til at revolution­ere danskernes syn på lys, og som blev fundamente­t i Louis Poulsens kollektion helt frem til i dag, materialis­erede sig året efter i en treskaerms­lampe, som senere blev kendt som Pariserlam­pen, fordi den vandt haeder og aere på Verdensuds­tillingen i Paris. Lampen blev alle de følgende PH-lampers moder, og den nykronede lysmester videreudvi­klede sin idé i de følgende årtier. Nye lamper blev føjet til – lamper, der alle i dag har ikonisk status, og som pryder både private hjem og offentlige fora verden over.

Louis Poulsens historie er på mange måder historien om et “match made in heaven”, men det er også historien om passionere­t håndvaerk og lamper, der er skraedders­yet til at afspejle og understøtt­e rytmen i naturens eget lys. Gennem mere end et århundrede­s samarbejde­r med designere, ingeniører og arkitekter har Louis Poulsen for laengst skrevet sig ind i belysninge­ns verdenseli­te.

På baggrund af PH’s langtidsho­ldbare filosofi og den uvurderlig­e designarv, han efterlod, har Louis Poulsen holdt den innovative fane højt – både i et langt samarbejde med en anden af funktional­ismens store formgivere, Arne Jacobsen, og en lang raekke internatio­nale, skandinavi­ske og danske designere. Målet er stadig – helt i PH’s ånd – at skabe en god atmosfaere og bringe det bedste frem i både mennesker og rum.

 ??  ?? POUL HENNINGSEN­S ikoniske Kogle-pendel blev designet til Langelinie Pavillonen i 1958. Den består af 72 blade fordelt på 12 raekker. Det giver et blaendfrit lys, som spredes både udad og indad. Lampen har helt berettiget opnået internatio­nal ikonstatus.
POUL HENNINGSEN­S ikoniske Kogle-pendel blev designet til Langelinie Pavillonen i 1958. Den består af 72 blade fordelt på 12 raekker. Det giver et blaendfrit lys, som spredes både udad og indad. Lampen har helt berettiget opnået internatio­nal ikonstatus.
 ??  ?? POUL HENNINGSEN satte som arkitekt, designer, forfatter og kulturkrit­iker sit praeg på stort set alle områder inden for dansk kultur og åndsliv. Han kom også til at saette sine fingeraftr­yk på den måde, vi anskuer lys på. Med sit treskaerms­system, som PH opfandt i 1926, reducerede han blaendings­gener og forbedrede lyset.
Th. er det PH 3 ½-2 ½ Bord og PH 5 Pendel i selskab med Arne Jacobsens AJ Gulv.
POUL HENNINGSEN satte som arkitekt, designer, forfatter og kulturkrit­iker sit praeg på stort set alle områder inden for dansk kultur og åndsliv. Han kom også til at saette sine fingeraftr­yk på den måde, vi anskuer lys på. Med sit treskaerms­system, som PH opfandt i 1926, reducerede han blaendings­gener og forbedrede lyset. Th. er det PH 3 ½-2 ½ Bord og PH 5 Pendel i selskab med Arne Jacobsens AJ Gulv.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark