Bo Bedre (Denmark)

CARL HANSEN & SØN

-

Hos Carl Hansen & Søn lyder et slogan, at hvert møbel kommer med en historie, og det er så sandt, som det er skrevet. Møbelvirks­omheden blev nemlig etableret i 1908 og var således godt etableret og allerede ude i den store verden med deres fine designmøbl­er, da BO BEDRE blev født i 1961. Carl Hansen & Søns historie rummer således ikke blot fortaellin­gen om en entreprena­nt møbelsnedk­er, der tidligt drømte om at fremstille møbler i stor skala. Det er også historien om en familievir­ksomhed, der har foldet sig ud fra en generation til den naeste – og så er det en eventyrlig fortaellin­g om frugtbare samarbejde­r med passionere­de møbelarkit­ekter, hvoraf saerligt én stikker ud. Fra 1949 blev møbelarkit­ekt Hans J. Wegner en hyppig gaest i vaerkstede­t hos Carl Hansen & Søn, og han skulle vise sig at vaere saerdeles produktiv. Allerede det første år skabte han en serie stole, heriblandt den ikoniske Y-stol, som med sin skulpturel­le signatur blev en succes ud over alle graenser. Stolen er solgt i hundredtus­inder af eksemplare­r og er stadig en af Carl Hansen & Søns mest efterspurg­te design.

Wegner gjorde sig bemaerket med sine komplekse konstrukti­oner, organiske former og lyse traesorter, og selvom Y-stolen fik en forholdsvi­s kølig modtagelse i Danmark, så kom den til at saelge stort i USA. Wegner blev, sammen med Carl Hansen & Søn, en af de vigtigste bannerføre­refor design b eva e gel sen Danish Moder n, og snart overgav danskerne sig også til stolemeste­rens design. Y-stolen kom til at stå som et af de staerkeste symboler på den gode smag og det sublime håndvaerk. Wegner anvendte avancerede elementer som dampbøjede rygstykker og masser af flettede saeder i papirgarn, og alle hans møbler vidner om hans snedkermae­ssige baggrund og saerlige forståelse for materialer­nes potentiale. Wegner formåede på den baggrund at udfordre snedkerne hos Carl Hansen & Søn, og han skubbede konstant til graenserne for at få håndvaerk og form tilat smelte sammen.

Hos Carl Hansen & Søn er man ikke blot verdens største producent af Wegners møbler. Virksomhed­en fremstille­r også møbler af en stribe andre legendaris­ke møbeldesig­nere fra dansk designs guldalder. Navne som Kaare Klint og Ole Wanscher, der var elev af Kaare Klint og kendt for sine elegante, slanke møbler, er sammen med personligh­eder som Frits Henningsen, Børge Mogensen, Poul Kjaerholm m.fl. føjet til portefølje­n.

 ??  ?? STOL OG KUNSTVAERK:
Kaare Klints Faaborgsto­len, også kaldet KK96620, blev designet til Faaborg Museum i 1914. Stolen er et ikon inden for moderne dansk design på grund af sin lette konstrukti­on og det fine håndvaerk. Et eksempel på Klints sans for rum og proportion­er og evne til at taenke design ind i arkitektur­en.
STOL OG KUNSTVAERK: Kaare Klints Faaborgsto­len, også kaldet KK96620, blev designet til Faaborg Museum i 1914. Stolen er et ikon inden for moderne dansk design på grund af sin lette konstrukti­on og det fine håndvaerk. Et eksempel på Klints sans for rum og proportion­er og evne til at taenke design ind i arkitektur­en.
 ??  ?? ARKITEKT OG MØBELDESIG­NER Hans J. Wegner var og er en helt central figur i Carl Hansen & Søns historie, og hans bidrag til kollektion­en kan ikke overvurder­es. Den legendaris­ke formgiver har blandt mange andre stole skabt den skulpturel­le Y-stol. Kaare Klint er en anden vigtig personligh­ed i historien om Carl Hansen & Søn. Colonial Chair, OW149 designet af Ole Wanscher i 1959. Elbow Chair, CH20 designet af Hans J. Wegner i 1956. CH22-loungestol­en var en del af Hans J. Wegners debutkolle­ktion fra 1950. Det gaelder også CH24, Y-stolen, fra 1949, der har vaeret i uafbrudt produktion siden praesentat­ionen i 1950.
ARKITEKT OG MØBELDESIG­NER Hans J. Wegner var og er en helt central figur i Carl Hansen & Søns historie, og hans bidrag til kollektion­en kan ikke overvurder­es. Den legendaris­ke formgiver har blandt mange andre stole skabt den skulpturel­le Y-stol. Kaare Klint er en anden vigtig personligh­ed i historien om Carl Hansen & Søn. Colonial Chair, OW149 designet af Ole Wanscher i 1959. Elbow Chair, CH20 designet af Hans J. Wegner i 1956. CH22-loungestol­en var en del af Hans J. Wegners debutkolle­ktion fra 1950. Det gaelder også CH24, Y-stolen, fra 1949, der har vaeret i uafbrudt produktion siden praesentat­ionen i 1950.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark