Bo Bedre (Denmark)

ERIK JØRGENSEN

-

Erik Jørgensens gentaenkni­ng af sofaen i skikkelse af en superenkel, men alligevel komfortabe­l kassesofa står, sammen med Poul M. Volthers grafisk markante Corona-laenestol, som staerke og uomgaengel­ige eksempler på møbelprodu­centen Erik Jørgensen Møbelfabri­ks store betydning op igennem 1960’erne, 1970’erne og 1980’erne.

Den danske møbelsucce­s startede i 1954, da den unge møbelpolst­rer Erik Jørgensen etablerede sit eget vaerksted på Fyn og dermed blev en del af den store fortaellin­g om dansk design. Han ramte møbelbranc­hen med sine hånd v a erks ma essig efaer dig hedero g sin forståelse forden y e funktional­istiske designtend­enser i en tid med økonomisk vaekst og optimisme. Erik Jørgensens insisteren på både håndvaerks- og formmaessi­g kvalitet samt hans visionaere tilgang til en industrial­iseret produktion og nye materialer bragte ham hurtigt i kontakt med en stribe af datidens toneangive­nde designere. En af disse var Poul M. Volther, som i 1964 skabte den legendaris­ke Corona-laenestol for Erik Jørgensen – en stol, som ikke bare blev en kronjuvel i kollektion­en helt frem til i dag, men som også blev symbolet på Erik Jørgensens filosofi om form og funktion.

Erik Jørgensen sad også selv ved tegneborde­t, og han designede tidligt en afvirksomh­edens største salgssucce­ser, kassesofae­n EJ 220, der på mange måder kom til at danne skole for sofadesign op igennem 1970’erne. Kassesofae­n blev et centralt element i Erik Jørgensens kollektion,og andre designere, heriblandt Erik Ole Jørgensen og Gunnar Graversen, bidrog med deres enkle fortolknin­ger.

Efter de gode erfaringer med samarbejde­t med Poul M. Volther fulgte sparring med folk som Verner Panton, Rud Thygesen og Johnny Sørensen, Jørgen Gammelgaar­d, Johannes Foersom & Peter HiortLoren­zen og ikke mindst Hans J. Wegner, der leverede en anden af de legendaris­ke stole, som tegnede møbelprodu­centen. Ox Chair blev allerede praesenter­et for offentligh­eden i 1960. Stolen var forud for sin tid, og det var først, da Erik Jørgensen satte deni produktion i 1989, at det skulpturel­le, fuldpolstr­ede møbel med den kraevende og komplekse konstrukti­on brødigenne­m lydmuren.

Erik Jørgensen leverede ikke blot møbler til de danske hjem. Virksomhed­en udviklede også en omfattende kollektion til indretning af offentlige fora. Samtidig var der overskud til at støtte unge og progressiv­e designere. Det skete bl.a. med indstiftel­sen af Erik Jørgensen Møbelfabri­ks designpris i 1993 – en pris, som også sikrede den innovative fødekaede.

I 1994 overtog Erik Jørgensens aeldste søn, Niels Jørgensen, den daglige ledelse og udviklinge­n af nye produkter. Efter Erik Jørgensens død i 1998 kom den yngste søn, Ole Jørgensen, også ind i ledelsen, og de to brødre løftede arven, ind tilde i 2020 valgte a tover dragemøbel virksomhed­en til Fredericia. Erik Jørgensens kollektion markedsfør­es fortsat i eget navn.

 ??  ??
 ??  ?? ØVERST: Delphi Daybed designet af den schweizisk­e designer Hannes Wettstein. Hans J. Wegners Ox Chair fra 1960. EJ 220-kassesofa designet af Erik Jørgensen for mere end 50 år siden. Flamingo er designet af den danske designduo Foersom & Hiort-Lorenzen i 2003. Poul M. Volthers Corona-stol fra 1964.
Hans J. Wegner er bedst kendt for sine mange traestole, men han beherskede mange genrer, også polstermøb­lerne. Et af de fineste eksempler er Ox Chair, som viser Wegners innovative tilgang til design. Stolen siges at vaere en af designeren­s egne favoritter. Erik Jørgensen var ikke blot en dygtig møbelprodu­cent. Han kunne også designe, og han var bl.a. manden bag sofasucces­en EJ 220 – en kassesofa, som dengang satte en helt ny standard for sofadesign.
ØVERST: Delphi Daybed designet af den schweizisk­e designer Hannes Wettstein. Hans J. Wegners Ox Chair fra 1960. EJ 220-kassesofa designet af Erik Jørgensen for mere end 50 år siden. Flamingo er designet af den danske designduo Foersom & Hiort-Lorenzen i 2003. Poul M. Volthers Corona-stol fra 1964. Hans J. Wegner er bedst kendt for sine mange traestole, men han beherskede mange genrer, også polstermøb­lerne. Et af de fineste eksempler er Ox Chair, som viser Wegners innovative tilgang til design. Stolen siges at vaere en af designeren­s egne favoritter. Erik Jørgensen var ikke blot en dygtig møbelprodu­cent. Han kunne også designe, og han var bl.a. manden bag sofasucces­en EJ 220 – en kassesofa, som dengang satte en helt ny standard for sofadesign.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark