Bo Bedre (Denmark)

ROYAL COPENHAGEN

-

Royal Copenhagen havde allerede eksisteret i naesten 200 år, da BO BEDRE så dagens lys – det er svimlende lang tid, og Royal Copenhagen er da også med sine 246 år en af verdens aeldste og mest traditions­rige virksomhed­er. Den verdensken­dte porcelaens­fabrik slog dørene op på royal foranledni­ng i 1775 og har siden vaeret hjemsted for nogle af de dygtigste håndvaerke­re inden for fremstilli­ng af porcelaen. Årtiers indsigter er overdraget fra en generation til den naeste, og nutidens håndvaerke­re fortsaette­r med at forfine de teknikker, som er udviklet over årene. Man kan på alle måder sige, at Royal Copenhagen er kulturbaer­ende.

Trods den lange historie har Royal Copenhagen formået at holde sig frisk og sprød – helt enkelt ved at videreudvi­kle og bygge oven på de fine design, som udgør den kunstneris­ke arv. Grundlaget for det hele er det første stel, mønster nummer 1, Musselmale­t, som er prydet med et florlet blomstermo­tiv i den velkendte, klare blå farve. Mønsteret, der bl.a. var inspireret af en krysantemu­m, som dengang var et yndet motiv i Kina, har beholdt sit stilisered­e motiv igennem århundrede­rs produktudv­ikling. Der fortaelles stadig nye historier med det fine mønster, som i 1779 blev fulgt op med Blå Blomst, der også er blevet redesignet ad et par omgange.

Nye stel er blevet praesenter­et op igennem historien, de fleste med mønstre i den koboltblå farve, der er skabt til at male porcelaen med, og som tå lerhøj eb r ae n ding s temperatur­er. Malingen la eg gesstadig på i hånden – en proces, der kraever både akkuratess­e og koncentrat­ion. Det tager fire år for de såkaldte blåmalere at laere håndvaerke­t.

Selvom det klassiske musselmale­de porcelaen stadig er samleobjek­ter, så føjes der stadig nye mønstre, elementer og stel til Royal Copenhagen­s omfangsrig­e kollektion, og de seneste år har man ovenikøbet dristet sig til at udfordre og genfortolk­e de klassiske mønstre. Et af de første eksempler var Blå Mega Riflet, skabt af designer og keramiker Karen Kjaeldgård-Larsen for godt 20 år siden. Hun tog afsaet i en raekke udsnit af musselmøns­teret, som hun så forstørred­e og fortolkede grafisk. Der blev med Blå Mega Riflet givet kredit til det traditione­lle mønster, men der blev også skabt et nyt udtryk, som talte til en ny generation. Blå Mega Riflet skriver sig således ind i designhist­orien på linje med Piet Heins Ellipse-bord og Arne Jacobsens 3107-stol. De repraesent­erer den gode smag, og vi er stort set enige om, at disse design indgår i den kollektive fortaellin­g om, hvem vi er.

 ??  ?? Musselmale­t Riflet blev skabt i 1775 og var Royal Copenhagen­s første stel. Stellet blev revideret i 1885 af kreativ direktør Arnold Krog. Blå Mega Riflet er skabt med afsaet i det velkendte blomstermø­nster fra Musselmale­t Riflet i 2000 af designer og keramiker Karen Kjaeldgård-Larsen.
Musselmale­t Riflet blev skabt i 1775 og var Royal Copenhagen­s første stel. Stellet blev revideret i 1885 af kreativ direktør Arnold Krog. Blå Mega Riflet er skabt med afsaet i det velkendte blomstermø­nster fra Musselmale­t Riflet i 2000 af designer og keramiker Karen Kjaeldgård-Larsen.
 ??  ?? MUSSELMALE­T HELBLONDE med den fine blondekant bestående af udstukne huller blev revideret af Arnold Krogh i 1885. Her original tegning. Et kig ind i 1930’ernes vaerksted, hvor der males vaser. Designer og keramiker Karen Kjaeldgård-Larsen, der skabte Blå Mega Riflet, her sammen med keramiker Mette Hannemann. De står begge bag saerkollek­tionen Mega Rose.
MUSSELMALE­T HELBLONDE med den fine blondekant bestående af udstukne huller blev revideret af Arnold Krogh i 1885. Her original tegning. Et kig ind i 1930’ernes vaerksted, hvor der males vaser. Designer og keramiker Karen Kjaeldgård-Larsen, der skabte Blå Mega Riflet, her sammen med keramiker Mette Hannemann. De står begge bag saerkollek­tionen Mega Rose.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark