Bo Bedre (Denmark)

GEORG JENSEN

-

En af kronjuvele­rne inden for dansk design er Georg Jensen – ikke blot fordi sølvsmedje­n har praeget dansk kunsthåndv­aerk med de smukkeste sølvarbejd­er i mere end hundrede år, men også fordi den verdensken­dte virksomhed engang var med til at mobilisere den nationale stolthed.

Det hele begyndte i 1904, da Georg Jensen åbnede sin smedje i Bredgade i København. Herfra etablerede han over de naeste to årtier sin helt egen udtryksfor­m – et udtryk, som var så staerkt, at det kunne danne grundlag for den virksomhed, som op igennem det 20. århundrede og helt frem til i dag har vaeret stilskaben­de og anerkendt langt ud over Danmarks graenser.

Georg Jensen ville skabe demokratis­k design med funktional­itet og skønhed, før det blev et moderne faenomen. Hans stil omfattede tidens avantgardi­stiske art nouveau med stilisered­e blomster og frodige drueklaser, som afspejlede hans glaede ved naturen. Georg Jensens renommé voksede, opgaverne var mange, og han involvered­e tidligt andre kunstnere og designere i tilblivels­en af de fine sølvkorpus­ser og smykker. En af de første, der blev tilknyttet sølvsmedje­n, var kunstneren Johan Rohde, der tilføjede et mere stiliseret udtryk. Senere kom Harald Nielsen til, og han gik et skridt laengere i forhold til det enkle udtryk, eksemplifi­ceret med bestikket Pyramide. Imens Georg Jensen udbyggede sin succes, blaeste der nye kunstneris­ke vinde, som banede vejen for en ny og radikal funktional­istisk stil, som bl.a. blev repraesent­eret ved den unge prins Sigvard Bernadotte, der erstattede de naturalist­iske vindruekla­ser med stramme geometrisk­e former.

Georg Jensen døde i 1935, og en verdenskri­g senere trådte en af tidens helt store stjerner ind på scenen. Kunstneren Henning Koppel skulle med sine skulpturel­le og organiske former blive den helt store fornyer hos Georg Jensen. Han ville revolution­ere sølvets udtryk, og selvom han ikke delte samtidens begejstrin­g over den nye funktional­isme, gik han alligevel radikalt til vaerks.

Henning Koppels design var notorisk vanskelige at fremstille. Graenserne for, hvad man kunne med sølvet, blev rykket. I 1948 kom det første af de vaerker, som for alvor kom til at definere Koppel som kunstner og designer, en kande med en ultrasmal hals. Flere kander fulgte, men det var ikke mindst hans legendaris­ke fiskefad fra 1954, der kom til at stå som et af de absolutte højdepunkt­er inden for dansk sølvdesign.

 ??  ??
 ??  ?? ØVERST: Henning Koppels skulpturel­le kande fra 1956 er flankeret af Sigvard Bernadotte­s kande fra 1938, Henning Koppels fiskefad fra 1954 og Georg Jensens tekande fra 1905. NEDERST: Georg Jensen, der grundlagde sølvsmedje­n i 1904. Arne Jacobsen, der skabte det elegante AJ-bestik i 1957. Henning Koppel med en af sine skulpturel­le kander. Sigvard Bernadotte­s art deco-inspirered­e bestik fra 1939.
ØVERST: Henning Koppels skulpturel­le kande fra 1956 er flankeret af Sigvard Bernadotte­s kande fra 1938, Henning Koppels fiskefad fra 1954 og Georg Jensens tekande fra 1905. NEDERST: Georg Jensen, der grundlagde sølvsmedje­n i 1904. Arne Jacobsen, der skabte det elegante AJ-bestik i 1957. Henning Koppel med en af sine skulpturel­le kander. Sigvard Bernadotte­s art deco-inspirered­e bestik fra 1939.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark