Bo Bedre (Denmark)

FDB MØBLER

-

H vader faellesnae­vneren mellem Hal Koch, andels b eva e gel sen, brugsforen­ingerne, Grundt vig og F DB Møbler? Må skeer d etik keen helt håndfasts ammenligni­ng, m endeterall­ige v elen måde at beskrive F DB Møblers betydning for den danske folkesjael på. Her er nemlig tale om meget mere end en stribe møbler, designet af nogle af Danmarks fineste designere, her er tale om en følelse – en identitets­markør.

Stort set alle har stiftet bekendtska­b med FDB Møbler i løbet af deres liv: på en pindestol omkring køkkenbord­et, i skolen, i kirken eller forsamling­shuset. Møblerne blev en del af den store fortaellin­g om dansk design i 1940’erne, 1950’erne og 1960’erne, og de blev en vigtig del af visionen om at skabe gode, enkle møbler til rimelige priser – altså historien om demokratis­k design.

Fa elles foreningen for Danmarks Brugsforen­inger, F DB, havde blandt meget andet en mission, som gik ud på at give danskerne bedre mulighed for at bo bedre. For at indfri det mål satte de i 1942 den blot 28-årige arkitekt Børge Mogensen til at lede en nyoprettet møbelafdel­ing. Børge Mogensen, der var udlaert snedker og netop uddannet arkitekt i 1941, var optaendt af den nøgterne funktional­ismes ild. Han ville forny møbelkultu­ren i Danmark ved at skabe moderne møbler, der kunne fremstille­s lokalt af nordiske traesorter. Modellerne skulle tilpasses det moderne produktion­sapparat, o gen mere fri og uformel indretning­s kultur skulle afløse de tunge og dyre snedkermøb­ler. Der skulle produceres møbler med en ideologisk overbygnin­g – en idé, som ikke umiddelbar­t faldt i smag hos ret mange af de mindrebemi­dlede familier, som man egentlig havde haft i tankerne på bagkant af anden verdenskri­g. De nye møbler og de nye idéer om det gode liv blev til gengaeld godt modtaget af den voksende middelklas­se, som kunne se sig selv i en ny samfundsor­den praeget af kulturradi­kalisme og socialdemo­kratisk tankegods.

Der blev tegnet en masse fine og enkle møbler af nogle dygtige arkitekter, som foruden Børge Mogensen talte Poul M. Volther, Hans J. Wegner, Ejvind Johansson og Jørgen Baekmark, og FDB Møbler sejrede ad h… til. Efter gyldne år i 1950’erne og første halvdel af 1960’erne var moderne møbler blevet så almindelig­e, at FDB’s position ikke laengere var frontløber­ens. Det sidste katalog kom på gaden i 1976, og en epoke lakkede mod enden. I dag bliver nogle af de mest populaere møbler fra FDB Møblers glansperio­de produceret igen, og det legendaris­ke logo er igen på facaden af ni selvstaend­ige butikker. Der er kommet ny energi til, og der fortaelles nye historier.

 ??  ?? INDBEGREBE­T af FDB Møbler er Børge Mogensens tremmestol J52, også kaldet Windsorsto­len. Stolen var en blandt fire stole – en fra hver af de fire tegnestuel­edere – som blev relanceret af Coop i 2013.
INDBEGREBE­T af FDB Møbler er Børge Mogensens tremmestol J52, også kaldet Windsorsto­len. Stolen var en blandt fire stole – en fra hver af de fire tegnestuel­edere – som blev relanceret af Coop i 2013.
 ??  ?? POUL M. VOLTHER, der var tegnestuel­eder for FDB Møbler fra 1950, her med sin J111-stol. Børge Mogensen, der som blot 28-årig i 1942 kom til at stå i spidsen for FDB Møblers tegnestue, udviklede en hel kollektion af møbler til, hvad han selv omtalte som jaevne mennesker. Børge Mogensens J45-stol, Børge Mogensens Shakerbord, C64, Jørgen Baekmarks J81-stol og Poul M. Volthers Vallekilde-stol, J173. Foto: FDB og Samvirke.
POUL M. VOLTHER, der var tegnestuel­eder for FDB Møbler fra 1950, her med sin J111-stol. Børge Mogensen, der som blot 28-årig i 1942 kom til at stå i spidsen for FDB Møblers tegnestue, udviklede en hel kollektion af møbler til, hvad han selv omtalte som jaevne mennesker. Børge Mogensens J45-stol, Børge Mogensens Shakerbord, C64, Jørgen Baekmarks J81-stol og Poul M. Volthers Vallekilde-stol, J173. Foto: FDB og Samvirke.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark