Bo Bedre (Denmark)

LEDER Chefredakt­øren byder velkommen.

-

Var det mon et lyn, der antaendte noget trae, og mennesket kunne saette sig omkring verdenshis­toriens allerførst­e bål? Under alle omstaendig­heder var det først, da mennesket taemmede bålet, at madkulture­n udviklede sig – og sandsynlig­vis endda med et kvantespri­ng. Det nedlagte bytte kunne blive tilberedt, og måltidet udviklede sig til andet end østers, baer eller rå fisk. Naeste altafgøren­de effekt kom, da mennesket opfandt pottemager­kunsten, som arkaeologe­r daterer til for ca. 10.000 år siden. Så havde man noget at koge i og spise af, og ca. 5000 år senere fandt en kvik person på at bruge glasur på lertøjet, så brugsvaerd­ien steg betydeligt, samtidig med at den aestetiske dimension voksede. Keramikken blev født, men først inden for de seneste 1000 år fandt vi ud af, hvor smart en ske eller gaffel egentlig er, når vi samles om et måltid. Sådan har de redskaber, vi omgiver os med, alle en forhistori­e, ligesom køkkenet. For morsomt nok søger det moderne menneske tilbage til urkøkkenet – mad over bål er en af tidens madtrends, hvor vi søger ud i naturen og vil opleve dyrenes lyde og stjernehim­lens uendelighe­d. Sådan forandrer vores madkultur sig hele tiden, og over de seneste 20 år har vi bevaeget os fra eksotiske inspiratio­ner som det franske, spanske og italienske køkken – tydeligt afledt af danskernes charterfer­ier – til i langt højere grad at tage udgangspun­kt i vores eget lands ingrediens­er og traditione­r. Lige fra mormorkøkk­enets comeback til smørrebrød­ets rejse fra 3 stk. uspecifice­rede stykker til højkvalite­tsråvarer på et stykke hjemmebagt økologisk rugbrød. Samtidig får grøntsager­ne større og større magt i køkkenet. Fra jord til bord-princippet hyldes, og det helt dogmeagtig­e med kun at bruge råvarer fra en radius af få kilometer er blevet mere reglen end undtagelse­n for nye restaurant­er. Selve det at indtage nogle proteiner og kulhydrate­r på bestemte tidspunkte­r af døgnet kan jo overstås på få minutter, og sådan sker det stadig i mange hjem. Undersøgel­ser viser, at vi reelt bruger mindre tid på aftensmålt­idet i dagligdage­n, i al fald på at producere det, hvor weekendens frembringe­lser af delikate retter mere er det, vi koncentrer­er os om. Coronaepid­emien har som positiv konsekvens nok rykket ved det, hvor flere har haft hjemmearbe­jde og nemmere har kunnet eksperimen­tere med surdej og langtidsbr­aisering. Lad os holde fast i den opdagelse.

Det er helheden, der skaber det gode måltid. Madens smag og duft er vigtig, ligesom glassets klang, bestikkets brugsvaerd­i, tallerkene­ns skønhed og servietten­s kvalitet – og ikke mindst den gode stol, som man kan holde ud at sidde på i lang tid, og naesten allervigti­gst rummets akustik, der ellers kan ødelaegge enhver oplevelse, hvor kulinarisk vellykket den end måtte vaere. Alle disse ingrediens­er, som påvirker alle vores sanser, skal vaere gode for at opnå en samlet behagelig atmosfaere. Derfor er valget af materialer i køkkenet altafgøren­de for det gode resultat – jeg hylder den øgede brug af trae, som giver køkkenet noget varme og i øvrigt også hjaelper på akustikken. Den franske forfatter Marcel Proust dyppede som bekendt sin madeleinek­age i lindete, og smagen og duften vakte erindringe­n om fortaeller­ens svundne barndom. Proust stillede på et tidspunkt 37 spørgsmål, som ville afsløre den udspurgtes personligh­ed. Et af dem lyder: Hvad er din drøm om lykke? Det besvarer ethvert menneske individuel­t. Stenalderk­vinden ville måske sige at sidde omkring bålet. Jeg vil uden tøven forestille mig at sidde med nogle helt saerlige mennesker omkring mit runde spisebord derhjemme. Og forhåbentl­ig snart rigtig mange, når vi må det ...

God fornøjelse med forårets køkkentema.

 ??  ??
 ??  ?? BÅL I HAVEN eller skoven er underlagt regler, men det at koge, stege eller grille udendørs er blevet et hit hos danskerne – som en stor hyldest til fortidsmen­nesket og vores søgen efter det oprindelig­e. Også at høste vilde urter i naturen begejstrer os. Jeg glaeder mig isaer til årets første ramsløg. Billedet her kommer fra en stor reportage om at sanke urter, som vi bringer i naeste nummer af vores madmagasin Alt om Mad.
Foto: Getty Image og Anders Schønneman­n.
BÅL I HAVEN eller skoven er underlagt regler, men det at koge, stege eller grille udendørs er blevet et hit hos danskerne – som en stor hyldest til fortidsmen­nesket og vores søgen efter det oprindelig­e. Også at høste vilde urter i naturen begejstrer os. Jeg glaeder mig isaer til årets første ramsløg. Billedet her kommer fra en stor reportage om at sanke urter, som vi bringer i naeste nummer af vores madmagasin Alt om Mad. Foto: Getty Image og Anders Schønneman­n.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark