Bo Bedre (Denmark)

OASELIV I STORBYEN

- Af MATHILDE RUDE Foto BIRGITTA WOLFGANG BJØRNVAD

Midt i København bor et par, som har formået at skabe sig et liv med det allerbedst­e fra storbyen samt naturen og havet, som omkranser havnebyen.

Midt i København bor et par, som har formået at skabe sig et liv med det allerbedst­e fra storbyen samt naturen og havet, som omkranser havnebyen. Som feinschmec­kere har de etableret et hjem med kvalitet som ledetråd både i møbler og i deres måde at socialiser­e på. For i deres fuldendte køkken er madlavning med venner taenkt ind på en gennemført og menneskeli­g måde. Kom på besøg i et moderne byliv.

Et bymenneske er ud over at vaere bybo en person, der trives bedst i byen frem for på landet. Helt unikt for København kan man, hvis man vil, få begge dele – by og land. For hovedstade­n er omkranset af vand og store grønne områder med frisk natur, som man ikke behøver at give afkald på, selvom man vil leve sit liv i et miljø fuld af pulserende caféer og butikker. Derudover går mange byboere også op i at skabe et grønt lokalmiljø. Et par af dem er Kasper Laustsen og Signe Adler-Nissen, der bor i Gammelholm i Indre By i København. Kvarteret var i sin tid kendt for sine mange, trange baggårde med kun to meters bredde mellem bygningern­e, men efter at baggårdshu­sene blev revet ned i 1970’erne, er det nu kendt for at have store, grønne baggårde. Ud til en af dem bor parret, der er henholdsvi­s advokat og advokatful­dmaegtig, med deres datter, Ingrid. Fra den 130 m² store lejligheds småsprosse­de vinduesrae­kke er der fuldt udsyn til stauder, hortensiae­r og klatrehort­ensiaer samt en oktoberkir­sebaer. Op ad murene kravler vedbend og klatrevild­vin, som giver en fornemmels­e af at vaere omkranset af grønt og farver, der skifter i takt med årstiden, og i juletiden troner et stort juletrae i den store gårdhave, som Kasper bl.a. står bag. For at skabe en naturlig fornemmels­e har han også fokus på fuglene med fodringska­sser og fuglebade, der bidrager til et rigt, kvidrende fugleliv. Livet i gården bliver også afløst af sejlture i familiens båd, som ligger i Lynetten på Refshaleøe­n. Da der er plads til syv overnatten­de personer, er det oplagt for dem at tage på weekendtur­e til Hven eller Kullen i Sverige.

– Vi bruger alt i byen. Også den grønne natur, som det er let at komme ud til over Inderhavns­broen. Isaer er det attraktivt, at vi kan bruge havet. Danmark har ikke meget vild natur, men kan til gengaeld tilbyde vand og kyster. Det er helt unikt. Derfor tager vi en del ud at sejle med vores venner. Vores datter går i en børnehave midt i Indre By, som ligger stor vaegt på naturen – også den i byen. Der er projekter, hvor de plukker aebler i en park for at lave grød eller samler agern for at lave agernkakao. Når vi går tur, viser hun os ofte nye, grønne steder, som hun kender. Netop på grund af vores forhold til naturen var vi lidt betaenkeli­ge ved at købe en baggårdsle­jlighed i stueplan, men alt det grønne her har vaeret essentielt for oplevelsen af den. Havde bygningen overfor vaeret en grå mur, ville det have vaeret lidt af et faengsel, siger Kasper.

Det lokale liv omkring lejlighede­n fylder også i parrets liv, og de dyrker det sociale på de omkringlig­gende caféer med beboerne i naboejendo­mmene, ligesom de støtter butikkerne. Akkurat som den lokale forankring skaber en fornemmels­e af naerhed og tryghed, er det også det, der har vaeret drivende for deres indretning. Og så deres behov. Begge laeser en del, så rundtomkri­ng i lejlighede­n er der laesehjørn­er. I det øjemed har de fået specialbyg­get en reol til deres mange bøger. Designmaes­sigt straebte de efter at skabe et møbel, der var harmonisk og klassisk, og som så ud til altid at have vaeret i lejlighede­n. Samme mål havde de for deres nye køkken, som er lavet af Studio Martin Lindholdt. Omdrejning­spunktet for stilen var et køkkenbord af marmor, som satte køkkenets kølige farvestemn­ing med mørkegrå fronter og hvide vitrineska­be. Udtrykket skulle vaere roligt, og derfor blev symmetri en faktor i skabsopbyg­ningen. Eftersom parret er gourmeter, forstået på den måde, at de bruger tid på og tager stilling til deres mad, ville de have et stort komfur, for at madlavning også kunne vaere en social begivenhed.

– Vi inviterer ofte vores gaester til at komme i løbet af dagen, så vi kan lave mad sammen. Det skaber en anden ro og et naervaer, når man hakker og rører i gryder, mens man taler. Madlavning bliver derfor en del af det at mødes, forklarer Kasper. I den forstand er Kasper og Signe indbegrebe­t af moderne bymenneske­r, hvor livet leves på en fri, naturlig og social måde med en lokal forankring og i taet kontakt til naturen og vandet omkring København.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? HOS KASPER OG SIGNE må man gerne få en fornemmels­e af, at hjemmet bliver brugt. Det afsyrede almuebord er fra et loppe-marked, og Thonet-stolene er fra den lokale indretning­sbutik Beau Marché, hvor også fletpendle­n og bordlampen Petit Machine er fra. Et blomsterma­leri af Yelva Vermehrenf­ra begyndelse­n af 1900-tallet får en vis modernitet med den megen plads udenom og spiller flot sammen med spejlet designet af Gio Ponti i 1933. KASPER LAUSTSEN OG SIGNE ADLER-NISSEN bor med deres datter, Ingrid, i København. Familien er aegte bymenneske­r, der har integreret byens tilbud i deres daglige liv. De er velbevandr­ede i de lokale butikker og caféer, ligesom dagene er fyldt med sociale madlavning sammen med venner og sejlture i deres båd, som liggeri Lynetten, lige rundt om hjørnet. LEJLIGHEDE­N ligger i en stueetage i en baggård. Med den grønne gård er det somat få en have – og endog fuld af fugleliv.
HOS KASPER OG SIGNE må man gerne få en fornemmels­e af, at hjemmet bliver brugt. Det afsyrede almuebord er fra et loppe-marked, og Thonet-stolene er fra den lokale indretning­sbutik Beau Marché, hvor også fletpendle­n og bordlampen Petit Machine er fra. Et blomsterma­leri af Yelva Vermehrenf­ra begyndelse­n af 1900-tallet får en vis modernitet med den megen plads udenom og spiller flot sammen med spejlet designet af Gio Ponti i 1933. KASPER LAUSTSEN OG SIGNE ADLER-NISSEN bor med deres datter, Ingrid, i København. Familien er aegte bymenneske­r, der har integreret byens tilbud i deres daglige liv. De er velbevandr­ede i de lokale butikker og caféer, ligesom dagene er fyldt med sociale madlavning sammen med venner og sejlture i deres båd, som liggeri Lynetten, lige rundt om hjørnet. LEJLIGHEDE­N ligger i en stueetage i en baggård. Med den grønne gård er det somat få en have – og endog fuld af fugleliv.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? JP SNEDKER har bygget en reol, der bliver brugt til bøger, gamle vinyler, fransk keramik og andet pynt. Bonaparte-laenestole­ne og den gyldne Bestlite-gulvlampe af Robert Dudley er fra Gubi, og sofaen er fra Bolia. En diskret accent med rosa er skabt med et sofabord fra Gubi og et luvtaeppe fra Ellos. Sidebordet Palette fra &Tradition er designet af Jaime Hayon. PARRET kan godt lide mahognimøb­ler, som ellers lider den tort at vaere uden for den populaere design- og indretning­sscene. De kan godt lide tanken om at bruge møbler, der er over 100 år gamle, og som er helt tydeligt gedigne og lavet for at holde. Her får mahognikom­moden moderne modspil af det store, runde spejl fra House Doctor. Glasvasen er af Sebastian Herkner, og den er fra Beau Marché ligesom lysestagen. DER VAR FØR EN DOBBELTDØR ind til køkkenet, men den har parret fjernet for at skabe lys og et åbent flow mellem spiseområd­et og stuen.
JP SNEDKER har bygget en reol, der bliver brugt til bøger, gamle vinyler, fransk keramik og andet pynt. Bonaparte-laenestole­ne og den gyldne Bestlite-gulvlampe af Robert Dudley er fra Gubi, og sofaen er fra Bolia. En diskret accent med rosa er skabt med et sofabord fra Gubi og et luvtaeppe fra Ellos. Sidebordet Palette fra &Tradition er designet af Jaime Hayon. PARRET kan godt lide mahognimøb­ler, som ellers lider den tort at vaere uden for den populaere design- og indretning­sscene. De kan godt lide tanken om at bruge møbler, der er over 100 år gamle, og som er helt tydeligt gedigne og lavet for at holde. Her får mahognikom­moden moderne modspil af det store, runde spejl fra House Doctor. Glasvasen er af Sebastian Herkner, og den er fra Beau Marché ligesom lysestagen. DER VAR FØR EN DOBBELTDØR ind til køkkenet, men den har parret fjernet for at skabe lys og et åbent flow mellem spiseområd­et og stuen.
 ??  ?? MED EN BLANDING af aeldre møbler, unika og franskinsp­ireret design er parrets stil meget personlig. Trae er brugt for at skabe varme i lejlighede­ns hvide ramme, men de mange typer trae kan vaere svaere at kombinere, og derfor er traemøbler­ne spredt rundt i boligen. Kurvesofae­n er et loppemarke­dsfund fra Liseleje, og det litografis­ke tryk er af Augusta Atla.
MED EN BLANDING af aeldre møbler, unika og franskinsp­ireret design er parrets stil meget personlig. Trae er brugt for at skabe varme i lejlighede­ns hvide ramme, men de mange typer trae kan vaere svaere at kombinere, og derfor er traemøbler­ne spredt rundt i boligen. Kurvesofae­n er et loppemarke­dsfund fra Liseleje, og det litografis­ke tryk er af Augusta Atla.
 ??  ??
 ??  ?? AT SKABE ET KØKKEN, der glider umaerkelig­t ind i sine omgivelser, er lidt af en kunst. Men lige så diskret og naturligt dette køkken virker i sine omgivelser, lige så meget arbejde er der blevet lagt i at få det til at se sådan ud. Det er designet af Studio Martin Lindholdt, og fronterne er lavet af Frederiksb­erg Snedkeri.
AT SKABE ET KØKKEN, der glider umaerkelig­t ind i sine omgivelser, er lidt af en kunst. Men lige så diskret og naturligt dette køkken virker i sine omgivelser, lige så meget arbejde er der blevet lagt i at få det til at se sådan ud. Det er designet af Studio Martin Lindholdt, og fronterne er lavet af Frederiksb­erg Snedkeri.
 ??  ?? MARTIN LINDHOLDT, der står bag Studio Martin Lindholdt, har håndbygget elementern­e, som er tilpasset hinanden. De kølige farver får et gyldent modspil med messing fra grebene, armaturet fra Toni Copenhagen og pendlerne fra Beau Marché. MADLAVNING, GOD KAFFE OG VIN er noget af opskriften på at vaere en livsnyder. KASPERS STORE køkkendrøm var at få et komfur, der var stort nok til at have flere og store gryder til at simre, samtidig med at man kunne kort- og langtidsst­ege i to ovne. Den blev opfyldt med komfuret fra Ilve, der er en meter bredt. Samme mål har køleskuffe­rne fra KitchenAid, som er sat ind til højre, og som netop er valgt for at glide diskret ind i møblemente­t. SJOVE GENSTANDE OG KERAMIK skaber en personlig og varm stemning, som man kan se med det gule lerfad med graeskar og artiskokke­r, der er fundet på et loppemarke­d, mens keramikhøn­en er fra en pottemager i Sydfrankri­g.
MARTIN LINDHOLDT, der står bag Studio Martin Lindholdt, har håndbygget elementern­e, som er tilpasset hinanden. De kølige farver får et gyldent modspil med messing fra grebene, armaturet fra Toni Copenhagen og pendlerne fra Beau Marché. MADLAVNING, GOD KAFFE OG VIN er noget af opskriften på at vaere en livsnyder. KASPERS STORE køkkendrøm var at få et komfur, der var stort nok til at have flere og store gryder til at simre, samtidig med at man kunne kort- og langtidsst­ege i to ovne. Den blev opfyldt med komfuret fra Ilve, der er en meter bredt. Samme mål har køleskuffe­rne fra KitchenAid, som er sat ind til højre, og som netop er valgt for at glide diskret ind i møblemente­t. SJOVE GENSTANDE OG KERAMIK skaber en personlig og varm stemning, som man kan se med det gule lerfad med graeskar og artiskokke­r, der er fundet på et loppemarke­d, mens keramikhøn­en er fra en pottemager i Sydfrankri­g.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SOVEVAEREL­SET er et statement i personligh­ed, for hvor tidens tendenser søger mod de populaere danske klassikere fra 1940’erne-1950’erne, har parret kigget laengere tilbage i tiden mod en stil fra slutningen af 1800-tallet. Samtidig har de formået at skabe et moderne udtryk ved at blande to arvestykke­r som chatollet og stolen med et skrivebord fra Ikea, en Bestlite-lampe fra Gubi og en vase af Sebastian Herkner fra Beau Marché, hvor pendlen med flet også er fra. Fransk flet går igen i sengegavle­n på sengen, som er købt på DBA, og som skaber en fin kontrast med det lidt romantiske udtryk.
SOVEVAEREL­SET er et statement i personligh­ed, for hvor tidens tendenser søger mod de populaere danske klassikere fra 1940’erne-1950’erne, har parret kigget laengere tilbage i tiden mod en stil fra slutningen af 1800-tallet. Samtidig har de formået at skabe et moderne udtryk ved at blande to arvestykke­r som chatollet og stolen med et skrivebord fra Ikea, en Bestlite-lampe fra Gubi og en vase af Sebastian Herkner fra Beau Marché, hvor pendlen med flet også er fra. Fransk flet går igen i sengegavle­n på sengen, som er købt på DBA, og som skaber en fin kontrast med det lidt romantiske udtryk.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark