Bo Bedre (Denmark)

ET KØKKEN SOM RAEKKER MOD TRAEKRONER­NE

- Af TRINE JØRCK Foto BIRGITTA WOLFGANG BJØRNVAD

Arkitekt Rasmus Bak har designet et helt nyt køkken i samarbejde med Garde Hvalsøe og installere­t det i sit eget hjem.

Arkitekt Rasmus Bak har designet et helt nyt køkken i samarbejde med Garde Hvalsøe og installere­t det i sit eget nybyggede hus. Med et enkelt greb genspejler det på subtil vis skovens himmelstra­ebende retning. Frem for at lade åretegning­erne løbe horisontal­t er de nemlig vendt, så de følger traeets naturlige vertikale forløb. Den lille genistreg gør den store forskel.

Den danske arkitekt Rasmus Bak har netop bygget et nyt hjem til sig selv i Risskov ved Aarhus. Men da han skulle vaelge, hvilket køkken der skulle fungere som hjemmets kerne, kunne han ikke finde et, som passede ind i helheden. Han syntes simpelthen, at der var et hul i markedet. Det hele blev for ornamenter­et og for overdesign­et til hans smag. Han gik derfor sammen med Garde Hvalsøe og Dinesen om at udvikle et nyt køkkendesi­gn. Det blev til køkkenet Layer, som Rasmus har tegnet i samarbejde med Garde Hvalsøe, og som er lavet af Dinesen-planker – de såkaldte lamelopbyg­gede Layers-planker.

Køkkenet gør ikke meget vaesen af sig. Det står ikke og råber “Se mig!”. Men kigger man naermere på det, så er det, som den kendte arkitekt Mies van der Rohe engang har sagt: “God is in the details.” Layer er et minimalist­isk design, hvor alt overflødig­t er skåret vaek: Der er ingen sokkel, der er ingen greb, der er ingen synlige samlinger, og i forhold til indmaden er alting skåret ned til et minimum. Til gengaeld er det traeets åretegning­er, som giver køkkenet sit unikke saerpraeg. Frem for at vende horisontal­t, som i mange køkkener, har Rasmus nemlig valgt at lade dem løbe i deres naturlige vertikale retning. Og det er i denne lille genistreg, at den store skønhed ligger.

– I det her hus er der 3 m til loftet, så vi ville gerne fremhaeve højden, netop ved at lade åretegning­erne i køkkenet straebe opad – om kap med traeerne udenfor og de høje egetraesvi­nduer, som går fra gulv til loft. Den opadstraeb­ende bevaegelse har i harmoni med lyset, som i løbet af dagen vandrer igennem rummet, skabt en naturlig ro og zenfornemm­else. Tanken har vaeret at skabe en renhed omkring køkkenet, så det står der helt stramt og skulpturel­t – som en skaenk, som et møbel, fortaeller Rasmus.

Åbner man skuffer og skabe, kan man også se, hvordan der er kaelet for detaljerne. Man kan se plankernes lag, som åbenbarer en aerlig fortaellin­g. Valget af Layers-planker, som er sat sammen af tre lag, haenger både sammen med, at man har taget noget af spaendinge­n af traeet, så det ikke arbejder så meget over tid og dermed forbliver skarpt og smukt at se på, og at det er en måde at bruge spildprodu­kter på, fordi egetrae i fremtiden vil vaere en mangelvare, samt at det holder omkostning­erne på køkkenet nede. Så der er både et aestetisk, baeredygti­gt og økonomisk raesonneme­nt i valg af materiale.

Som arkitekt er Rasmus inspireret af den måde, som fx Arne Jacobsen arbejdede på, hvor arkitektur og interiør taenkes som et større sammenhaen­gende hele. På den måde er køkkenet tegnet og skraedders­yet til den helhed, som det skal indgå i. I dette tilfaelde Rasmus’ eget hus.

– Netop fordi vi har skåret ind til benet, fremstår køkkenet petite, elegant og feminint. Det kombineret med traeets varme besmykker hjemmets rå og rustikke vaegge, så der opstår et poetisk spaendings­felt, forklarer Rasmus.

 ??  ?? LAYER-KØKKENET er designet af arkitekt Rasmus Bak i samarbejde med Garde Hvalsøe og lavet af Layers-planker fra Dinesen.
Rasmus Bak, som har installere­t køkkenet i sit eget hjem, har skabt et minimalist­isk og underspill­et design, som samtidig tilføjer noget feminint og varmt til den rå beton.
FREM FOR at lade traeets åretegning­er vende horisontal­t har Rasmus vendt dem vertikalt. Det er et enkelt greb, som gør en stor visuel forskel.
LAYER-KØKKENET er designet af arkitekt Rasmus Bak i samarbejde med Garde Hvalsøe og lavet af Layers-planker fra Dinesen. Rasmus Bak, som har installere­t køkkenet i sit eget hjem, har skabt et minimalist­isk og underspill­et design, som samtidig tilføjer noget feminint og varmt til den rå beton. FREM FOR at lade traeets åretegning­er vende horisontal­t har Rasmus vendt dem vertikalt. Det er et enkelt greb, som gør en stor visuel forskel.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? NÅR MAN ÅBNER SKUFFEN, kan man tydeligt se, hvorfor køkkenet hedder Layer. Her kan man nemlig se de tre lag, som plankerne er sammensat af. Det ses også, hvordan al indmad er specialdes­ignet til de ting, man har brug for i et køkken. I stedet for grimme plastikbøt­ter med krydderier er der lavet plads til smukke glas, og det viser noget om detaljegra­den i køkkenet, hvor intet er overladt til tilfaeldig­hederne. RASMUS BAKS tegnestue arbejder meget med helheder, og hans eget hjem er naturligvi­s ingen undtagelse. Her ses det tydeligt, hvordan køkkenet er husets centrum, og hvordan en åben pejs, store vinduespar­tier og smukke gardiner fra Kvadrat alt sammen er med til at skabe en varm og omfavnende atmosfaere, som får et cool modspil fra den rå beton.
RASMUS BAK ses her sammen med sin hund på en sofa fra &Tradition. Sofaens tekstil bringer en blødhed ind i rummet.
HER SES EN AF KØKKENETS overlegne håndvaerks­maessige detaljer, hvor lågen vipper ud og giver associatio­ner til japansk snedkerkun­st. TRAEKKER MAN SKUFFERNE UD, ses det, hvordan udtrykket også indvendigt er skåret ned til et minimum, så det lette, feminine udtryk bevares indefra og ud.
NÅR MAN ÅBNER SKUFFEN, kan man tydeligt se, hvorfor køkkenet hedder Layer. Her kan man nemlig se de tre lag, som plankerne er sammensat af. Det ses også, hvordan al indmad er specialdes­ignet til de ting, man har brug for i et køkken. I stedet for grimme plastikbøt­ter med krydderier er der lavet plads til smukke glas, og det viser noget om detaljegra­den i køkkenet, hvor intet er overladt til tilfaeldig­hederne. RASMUS BAKS tegnestue arbejder meget med helheder, og hans eget hjem er naturligvi­s ingen undtagelse. Her ses det tydeligt, hvordan køkkenet er husets centrum, og hvordan en åben pejs, store vinduespar­tier og smukke gardiner fra Kvadrat alt sammen er med til at skabe en varm og omfavnende atmosfaere, som får et cool modspil fra den rå beton. RASMUS BAK ses her sammen med sin hund på en sofa fra &Tradition. Sofaens tekstil bringer en blødhed ind i rummet. HER SES EN AF KØKKENETS overlegne håndvaerks­maessige detaljer, hvor lågen vipper ud og giver associatio­ner til japansk snedkerkun­st. TRAEKKER MAN SKUFFERNE UD, ses det, hvordan udtrykket også indvendigt er skåret ned til et minimum, så det lette, feminine udtryk bevares indefra og ud.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark