Bo Bedre (Denmark)

Millioner af magiske splitsekun­der

-

Fotografen Søren Solkaer (f. 1969) var indtil for nogle år siden bedst kendt som portraetfo­tograf, og han er da også repraesent­eret i bl.a. Frederiksb­org Slots portraetga­lleri og i Det Kgl. Biblioteks samling.

Men for nogle år siden begyndte Solkaer, som er uddannet på FAMU, Film and TV School Academy of Performing Arts i Prag, at indstille søgeren på det spaendende himmelfaen­omen sort sol, som stadig flere danskere drager ud for at opleve. Han er selv født og opvokset i Tøndermars­ken, så han har et indgående kendskab til dette fascineren­de zoologiske faenomen. Frem til 9. maj viser HEART hans fotoserie med motiver af sort sol. Fotografie­rne indgår desuden i bogen Black Sun (2020) med forord af forfattere­n Ib Michael, som bl.a. skriver: “Man skal glaede sig over fotografen­s besaettels­e af sit stof. Millioner af magiske splitsekun­der ligger mellem hvert af de billeder, som har fået lov til at manifester­e sig i det lys og mørke, som er fotografie­ts rum. Fotografen må have haft det med stoffet, som en vis person i Bibelen havde det med sin gud: Jeg slipper dig ikke, før du velsigner mig. Som staerene har sat deres signatur på himlen, har Søren Solkaer sat sin umiskendel­ige signatur på disse blade.”

Solkaer har rejst Sønderjyll­and og Europa rundt i fire år for at fange dette spektakula­ere naturfaeno­men. Hvert efterår og forår samles op imod en million staere i marsklande­t, inden de fortsaette­r deres traek. Dermed saetter de scenen for et af naturens mest spektakula­ere faenomener: sort sol. Ligesom fiskestime­r bevaeger staerene sig som én samlet organisme, der med stor styrke modsaetter sig enhver ydre trussel. Dette skaber et staerkt visuelt udtryk – som en blaektegni­ng eller et kalligrafi­sk penselstrø­g, der maler sig mod himlen. Et bevaegelig­t himmelmale­ri, der rummer en sublim skønhed.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark