Bo Bedre (Denmark)

KRYDDERSAL­T MED CITRONTIMI­AN

-

Smuk og laekker smagsgiver til en stegt bøf, på nye kogte kartofler, på bagte gulerødder – du bestemmer selv.

1 dl citrontimi­an

Revet skal af 1 ubehandlet citron 1 dl flagesalt

• Skyl citrontimi­anen, og tør den godt. Fjern stilkene.

• Vend citrontimi­an med revet citronskal og salt, og bred saltet ud på en bageplade med bagepapir. Tør saltet i ovnen ved 60° i ca. 30 min.

• Tag saltet ud af ovnen, og lad det afkøle, før det fyldes på glas.

TIP: I stedet for citrontimi­an kan du bruge ½ dl løvstikke og ½ dl persille. 1 GLAS

Der er noget fascineren­de let og utrolig laekkert over friske krydderurt­er. De giver masser af smag og duft til din mad, er smukke at se på, og så er de utrolig aromatiske og en fin forsmag på foråret.

Nogle elsker KORIANDER, andre ligefrem hader det. Jeg er kaempefan af de ranglede stilke med de florlette blade, og jeg synes, et lille drys er laekkert til nye kartofler, kylling og lam. Da koriander er meget varmefølso­m, skal den først tilsaettes varme retter i sidste øjeblik, ellers mister den smag.

LØVSTIKKE smager af barndom og en skøn blanding af både selleri, pastinak og porre. En lille kvist eller to er obligatori­sk i kogevandet ved kartoflern­e, men jeg bruger den også i supper, til pesto og grofthakke­t i salater. Man skal vaere lidt forsigtig med doseringen, da smagen er meget gennemtrae­ngende.

PURLØG er kraftigt i smagen, lidt ligesom løg, og det egner sig virkelig godt til de lidt mildere retter. På denne tid af året danner det par med de nye kartofler, makrel og rejer. Bruger du purløg i varme retter, så tilsaettes det som drys, da det ellers mister smag.

BASILIKUM har en karakteris­tisk duft, som de fleste elsker. Den er mild i smagen, og det gør den så dejlig anvendelig. Lidt hakket basilikum er laekkert i salater, isaer lige nu, eller sammen med grønne asparges og masser af citron. Plukker du bladene på stilkene der, hvor de skyder, kan du få din plante til at skyde endnu mere, så den holder rigtig laenge, også selvom du spiser af den tit.

KRUSPERSIL­LE er kommet lidt i skyggen af bredbladet persille, og det er synd, for den smager virkelig skønt. Og så kan den noget med konsistens­en. Skyl den godt, og opbevar den i en lufttaet beholder på køl, og du har persille i lang tid. Brug den til nyopgraved­e kartofler, fisk og som drys i salater.

ESTRAGON har noget klasse over sig, både i duft og smag. Den er obligatori­sk i en sauce bearnaise, og bladene er meget aromatiske med en lakridsagt­ig smag. Estragon er smagen af det franske køkken, og den er perfekt i retter med kylling og aeg.

CITRONTIMI­AN har trods de små blade en kraftig smag og en vidunderli­g duft af citron. Den er genial i varme retter, fordi den bibeholder smagen, og jeg synes, den smager skønt til ovnbagt fisk. Et drys citrontimi­an kan løfte en ret, så den når helt nye højder, ligesom den smager vanvittig godt i hjemmelave­t kryddersal­t, som jeg også deler opskriften på her på siderne.

MYNTE dufter og smager altid af meget. I for store maengder bliver den lidt for parfumeret til min smag. Den er genial, hvis man bruger et par enkelte blade i en morgensmoo­thie, i en juice, i drinks og i retter med lam. Og glem ikke, at en kande med isvand og mynte er dejlig laeskende i de kommende forhåbentl­ig varme måneder.

 ??  ?? SKAEREBRAE­T og ske er privateje, lille urtesaks fra H. Skjalm P.
SKAEREBRAE­T og ske er privateje, lille urtesaks fra H. Skjalm P.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark