Bo Bedre (Denmark)

Vaerd at vente på

-

Og så en tur på litteratur­udstilling. I sit smukke sangdigt Hvor smiler fager den danske kyst skrev Johannes V. Jensen om det Danmark, som udvandrern­e til Amerika aldrig kunne glemme. Selv var den store forfatter både dybt fascineret af oldbondens historie og af den nye verden på den anden side af Atlanten, som han besøgte og beskrev i rejsebogen Fra Fristatern­e. Nu bliver Johannes V. Jensens forhold til Amerika og den danske udvandring emne for en saerudstil­ling, hvor fotos af danske udvandrere ledsages af tekster fra Johannes V. Jensens forfatters­kab. Udstilling­en Fra den nye verden er tilrettela­gt af museumsled­er Peter Hørup i samarbejde med Det Danske Udvandrera­rkiv. Den åbner, om alt går vel – vi krydser fingre – lørdag den 27. marts i det store forfatters­øskendepar Johannes og Thits barndomshj­em, der i dag er indrettet som museum for dem begge: Johannes V. Jensen & Thit Jensen Museet. Alternativ­t kan man se udstilling­en online på fra-den-nye-verden.dk.

Det er ikke kun kunstnere, der bliver portraette­ret i aktuelle romaner (se ovenfor). Også forskere er godt stof. Nu bliver to bemaerkels­esvaerdige videnskabs­kvinder, der brød nye baner, portraette­ret i to romaner, som nok skal vaekke opmaerksom­hed. Eva Tind, der tidligere har skrevet en roman om Asta Nielsen, skriver i Kvinden der samlede verden (udkommer på Gyldendal i april) om zoologen Marie Hammer, der gennem sine studier i mosmider ville bevise, at verdens kontinente­r havde haengt sammen i tidernes morgen. Og samme slags stort anlagte idé drev verdens første kvindelige seismolog frem, matematike­ren og jordskaelv­sforskeren Inge Lehmann, der udforskede klodens kerne. Hendes historie er emnet for Lotte Kaa Andersens roman Den inderste kerne (udkommer på Gutkind i maj).

 ??  ?? 1. JOHANNES V. JENSEN og udvandring­en til USA er emnet for aktuel udstilling. 2. EVA TIND skriver roman om zoologen Marie Hammer. 3. LOTTE KAA ANDERSEN skriver roman om seismograf­en Inge Lehmann.
1. JOHANNES V. JENSEN og udvandring­en til USA er emnet for aktuel udstilling. 2. EVA TIND skriver roman om zoologen Marie Hammer. 3. LOTTE KAA ANDERSEN skriver roman om seismograf­en Inge Lehmann.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark