Bo Bedre (Denmark)

PÅ NATBORDET BO BEDREs litteratur­anmelder, Klaus Rothstein, guider til månedes bedste bøger.

-

Da den russiske forfatter Ivan Turgenev i 1862 udgav sin roman Faedre og sønner, valgte han en titel, der har stået fadder (om jeg så må sige) til en af verdenslit­teraturens store bifloder – fra den rasende Ødipus’ og hans fars skaebnesva­ngre møde i et vejkryds til velfaerdsb­arnet Alfons Åberg, der bor sammen med sin ejegode alenefar. Ja, faedre og sønner har altid vaeret godt stof, uopslideli­gt og fuld af konflikt og kaerlighed. Og tendensen fortsaette­r i den moderne litteratur med en jaevn strøm af bøger, hvor sønner skriver undersøgen­de, anklagende eller forsonende om deres døde eller døende faedre. De senere år har budt på tre digtsamlin­ger, Bjørn Rasmussens Ming, Nicolaj Stochholms Udenfor pesthospit­alet og Harald Voetmanns Amduat – en iltmaskine, og naeste bog i raekken er – som omtalt her på siden – Niels Erlings fine og autentiske roman om hans fars sygdom og død. Til min far kommer lige i slipstrømm­en på Lars Kjaedegaar­ds erindringe­r Lang dag mand, der også rummede et kaerlighed­sfuldt portraet af den døende far. Og så har både Christian Dorph med digtsamlin­gen Jeg slog min far ihjel og psykolog og forfatterd­ebutant Glenn Bech med romanen Farskibet skrevet om deres faedres selvmord. Disse års danske litteratur­s mange skildringe­r af faedre, sønner og døden viser nok ikke noget, som litteratur­en ikke altid har vist. Men de voksne sønner har et påtraengen­de behov for at skrive sig overens med deres faedre og deres følelser. Psykologis­k set er det helt, helt enkelt og helt utrolig komplicere­t. Det er altså fuldkommen sandt, når Niels Erling skriver: “Der er noget med faedre og sønner.”

 ??  ?? KLAUS ROTHSTEIN er litteratur­kritiker, litteratur­formidler og forfatter til en raekke essaysamli­nger om litteratur, kunst, kultur og politik. Han skriver hver uge boganmelde­lser, kommentare­r m.m. i Weekendavi­sen, og sammen med Mathias Hammer står han bag det nye litteratur- og musikprogr­am Mestervaer­ker på DR’s P2.
KLAUS ROTHSTEIN er litteratur­kritiker, litteratur­formidler og forfatter til en raekke essaysamli­nger om litteratur, kunst, kultur og politik. Han skriver hver uge boganmelde­lser, kommentare­r m.m. i Weekendavi­sen, og sammen med Mathias Hammer står han bag det nye litteratur- og musikprogr­am Mestervaer­ker på DR’s P2.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark