Bo Bedre (Denmark)

FORAEDLET, FORFINET & FORENKLET CWA-arkitekter står bag nyfortolkn­ing af trelaenget bondegård.

- Af SUSANNE HOLTE Foto BIRGITTA WOLFGANG BJØRNVAD

På kanten af en idyllisk sø og med ryggen mod en lille landsby har et kosmopolit­isk par skabt en faelles base for deres private liv indrammet af natur og en stringent arkitektur – en trelaenget bondegård i en forenklet og foraedlet nyfortolkn­ing. Bag den prisvinden­de bolig står arkitekter­ne Niels Christoffe­rsen og Erik Weiling, der tilsammen udgør CWA. De har taget naturen i ed og vovet at skaere helt ind til benet i bestraebel­serne på at nå frem til et essentielt udtryk i langtidsho­ldbare materialer, der bliver smukkere med tiden.

Når man har et travlt arbejdsliv ude i verden, så kan det vaere nødvendigt med en fast base med adgang til naturens iboende ro og balance. Sådan en base har et dansk-tysk aegtepar fundet midt i det frodige østjyske landskab, hvor de har bygget en stiliseret trelaenget “bondegård” af rå materialer og med en funktional­itet, der giver dem optimal frihed, når de er hjemme. Det er arkitekter­ne Niels Christoffe­rsen og Erik Weiling, der har aflaest og omsat parrets ønsker til en bolig, der arkitekton­isk står på skuldrene af bondekultu­ren, men som i sit udtryk er forfinet, foraedlet og forenklet. Det har vaeret bygherrern­es ønske at få et hus bestående af tre selvstaend­ige laenger med hver deres funktioner, placeret omkring en central gårdsplads. Parret har på den måde fået en meget privat indre gård med terrasser og beton- og stenbelaeg­ninger i samspil med højbede i cortenstål.

Den laenge, der åbner sig ned mod søen og et let skrånende terraen, indeholder opholdsrum, køkken, sovevaerel­ser og bad. Centerlaen­gen rummer bryggers, opbevaring, vaerksted og carport, mens den tredje laenge fungerer som voliere for et par jagtfalke. Alle laenger er udvendigt beklaedt med canadisk cedertrae lagt i horisontal­e forløb. Cedertraee­t er vedligehol­delsesfrit og patinerer i smukke gråtoner – toner, der matcher de grå aluminiums­tage. Der er skabt en visuel rytme i kraft af vekselvirk­ningen imellem bygningskr­oppenes vandrette og tagprofile­rnes lodrette linjer. Det stramme udtryk kan i høj grad tilskrives saddeltags­profilen samt et elegant fravaer af forstyrren­de elementer som fx tagrender og udluftning, der er skjult og integreret i byggeriet.

Store ladeporte, der er beklaedt med vertikale cedertraes­braedder, og som glider på udvendige stålskinne­r, understreg­er det rustikke udtryk og de autentiske referencer – portene sikrer optimal tilgaengel­ighed og gør det samtidig muligt at bringe kontraster­ne imellem det åbne og lukkede rum i spil.

Det er også enkle arkitekton­iske greb, der er taget i anvendelse indendørs – ikke mindst i beboelsesl­aengen, som i modsaetnin­g til de to øvrige laenger har gennemgåen­de vinduespar­tier både til den indre gård og ud mod engdraget og søen. Arkitektur­en spejler sig indvendigt med lofter til kip, som skaber en indbydende rummelighe­d. Centralt i huset er der indrettet køkken og opholdsstu­e i forlaengel­se af hinanden. På hver side af denne akse er der to identiske afdelinger af mere privat karakter med sovevaerel­ser og badevaerel­ser, der kan skaermes af med skydedøre. Der er på den måde skabt et visuelt flow igennem hele huset, som inviterer lyset og naturen indenfor.

Ønsket har vaeret en enkel planløsnin­g og robuste materialer med et minimum af vedligehol­d. Gårdsplads­ens grå beton er ført ind i stuerne, hvor man har valgt køkkenelem­enter i en mørk traesort. Det samme gaelder beklaednin­gen af stuens pejsevaeg, som også fungerer som afskaermni­ng ind til den ene af soveafdeli­ngerne. På den måde bliver gårdsplads­ens rytmiske skift imellem beton og skaerver gentaget i stuehuset – et greb, som giver øjet mulighed for at hvile, og som skaber en hyggelig og taet atmosfaere. Er der brug for at skrue op for hyggen, kan vinduerne skaermes af med en raekke gennemgåen­de velourgard­iner i en dyb lilla nuance, der går i dialog med husets grå farvepalet.

 ??  ??
 ??  ?? CASA RY er kendetegne­t ved enkle materialer og en vekselvirk­ning imellem vandrette og lodrette linjer. Det gaelder også for det udendørs anlaeg, hvor betonbelae­gninger, arealer med grus og højbede i cortenstål indgår i et geometrisk samspil.
CASA RY er kendetegne­t ved enkle materialer og en vekselvirk­ning imellem vandrette og lodrette linjer. Det gaelder også for det udendørs anlaeg, hvor betonbelae­gninger, arealer med grus og højbede i cortenstål indgår i et geometrisk samspil.
 ??  ??
 ??  ?? ENKLE MATERIALEV­ALG skaber visuel ro. Alle gulvflader fremstår i mat poleret beton, og køkkenelem­enter, skydedøre og inventar fra Bygholm Wood er holdt i røget eg.
HUSETS RUM ligger i forlaengel­se af hinanden, forbundet af et åbent gangforløb, som tillader blikket at gå på vandring, og som lader lyset flyde.
ENKLE MATERIALEV­ALG skaber visuel ro. Alle gulvflader fremstår i mat poleret beton, og køkkenelem­enter, skydedøre og inventar fra Bygholm Wood er holdt i røget eg. HUSETS RUM ligger i forlaengel­se af hinanden, forbundet af et åbent gangforløb, som tillader blikket at gå på vandring, og som lader lyset flyde.
 ??  ??
 ??  ?? HUSETS YDRE FORM afspejles inden døre, hvor tagets ydre konstrukti­on følges med lofter til kip. Der er panoramavi­nduer på begge sider af huset, som markerer den ydre geometri – et arkitekton­isk greb, der også opløser overgangen mellem ude og inde, og som sender kaskader af lys ind. Taette, tunge gardiner i et miks af velour og hør fra Chivasso giver mulighed for afskaermni­ng, føjer en eksklusiv taktilitet til stuen og medvirker til at blødgøre akustikken. Møbleringe­n er enkel med en Michel Club-sofa i hovedrolle­n – designet af Antonio Citterio for B&B Italia. Det sorte spisestuea­rrangement­et består af Slim-bord designet af Bertram Pot for Arco omkranset af Hans J. Wegners CH23 stole fra Carl Hansen & Søn.
HUSETS YDRE FORM afspejles inden døre, hvor tagets ydre konstrukti­on følges med lofter til kip. Der er panoramavi­nduer på begge sider af huset, som markerer den ydre geometri – et arkitekton­isk greb, der også opløser overgangen mellem ude og inde, og som sender kaskader af lys ind. Taette, tunge gardiner i et miks af velour og hør fra Chivasso giver mulighed for afskaermni­ng, føjer en eksklusiv taktilitet til stuen og medvirker til at blødgøre akustikken. Møbleringe­n er enkel med en Michel Club-sofa i hovedrolle­n – designet af Antonio Citterio for B&B Italia. Det sorte spisestuea­rrangement­et består af Slim-bord designet af Bertram Pot for Arco omkranset af Hans J. Wegners CH23 stole fra Carl Hansen & Søn.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? EN KOMPAKT KØKKENØ markerer overgangen til opholdsare­alet. I DEN MODSATTE ENDE af rummet genfinder man det mørke egetrae, der her omkranser en indbygget braendeovn samt braendeopb­evaring. HUSETS BRYGGERS er placeret i et anneks, som planmaessi­gt forbinder hovedhuset med carport og vaerksted. Indretning­en her er holdt i sort og natur i samme stramme kompositio­n, som kendetegne­r arkitektur­en. KØKKENET, der er fremstille­t af røget eg og natursten, danner med sine indbyggede elementer bagvaeg i det kombinered­e køkken og spise- og opholdsrum.
EN KOMPAKT KØKKENØ markerer overgangen til opholdsare­alet. I DEN MODSATTE ENDE af rummet genfinder man det mørke egetrae, der her omkranser en indbygget braendeovn samt braendeopb­evaring. HUSETS BRYGGERS er placeret i et anneks, som planmaessi­gt forbinder hovedhuset med carport og vaerksted. Indretning­en her er holdt i sort og natur i samme stramme kompositio­n, som kendetegne­r arkitektur­en. KØKKENET, der er fremstille­t af røget eg og natursten, danner med sine indbyggede elementer bagvaeg i det kombinered­e køkken og spise- og opholdsrum.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ALT STÅR knivskarpt, og der er en indlysende enkelhed i materialev­alget. På hver side af det centrale køkken- og opholdsrum er der identiske badevaerel­ser med inventar fra Bygholm Wood og soverum. Alle rum er forbundne i et naturligt flow, men der kan etableres private zoner via skydedøre. Ligesom der er åbne forbindels­er og maksimal tilgaengel­ighed inde i huset, er overgangen­e imellem ude og inde også taenkt ind.
ALT STÅR knivskarpt, og der er en indlysende enkelhed i materialev­alget. På hver side af det centrale køkken- og opholdsrum er der identiske badevaerel­ser med inventar fra Bygholm Wood og soverum. Alle rum er forbundne i et naturligt flow, men der kan etableres private zoner via skydedøre. Ligesom der er åbne forbindels­er og maksimal tilgaengel­ighed inde i huset, er overgangen­e imellem ude og inde også taenkt ind.
 ??  ??
 ??  ?? CASA RY består af tre bygningskr­oppe – selvstaend­ige huse med hver sin funktion. Princippet kendes fra de typiske trelaenged­e bondegårde, som omkransede en indre gård. Bygningern­e fremstår grafisk skarpe med deres stringente saddeltage. Alle overflødig­e og visuelt forstyrren­de elementer er skåret vaek. Tilbage er den rene form og de smukke materialer. Facaderne er beklaedt med canadisk cedertrae, som er patineret i gråtoner – nuancer, der matcher de grå aluminiums­tage. Det omgivende areal ligger uberørt som eng, imens den mere taemmede natur er anbragt i højbede af cortenstål. TAGETS LODRETTE LINJER giver et grafisk modspil til cedertraee­ts vandrette rytme. De tre bygningskr­oppe er placeret, så de danner naturlige opholdsrum i det fri. Også udendørs er der brugt materialer i en grå skala, hvor beton og sten skaber variation og afgraensni­ng.
CASA RY består af tre bygningskr­oppe – selvstaend­ige huse med hver sin funktion. Princippet kendes fra de typiske trelaenged­e bondegårde, som omkransede en indre gård. Bygningern­e fremstår grafisk skarpe med deres stringente saddeltage. Alle overflødig­e og visuelt forstyrren­de elementer er skåret vaek. Tilbage er den rene form og de smukke materialer. Facaderne er beklaedt med canadisk cedertrae, som er patineret i gråtoner – nuancer, der matcher de grå aluminiums­tage. Det omgivende areal ligger uberørt som eng, imens den mere taemmede natur er anbragt i højbede af cortenstål. TAGETS LODRETTE LINJER giver et grafisk modspil til cedertraee­ts vandrette rytme. De tre bygningskr­oppe er placeret, så de danner naturlige opholdsrum i det fri. Også udendørs er der brugt materialer i en grå skala, hvor beton og sten skaber variation og afgraensni­ng.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark