Bo Bedre (Denmark)

TEHUSET Et smukt arkitektte­gnet hus på vild naturgrund har referencer til japansk bygningsku­nst.

FRA VELFRISERE­T VILLAKVART­ER TIL VILD NATURGRUND

- Af MATHILDE NYGAARD JESPERSEN, DANSKE BOLIGARKIT­EKTER Foto ANDREAS MIKKEL HANSEN

Efter i en årraekke at have boet i et almindelig­t parcelhusk­varter faldt aegteparre­t Kristina og Kristian over den perfekte naturgrund i det midtjyske. De kastede sig helhjertet ind i byggeproce­ssen, og i dag står de med et unikt, arkitektte­gnet hjem, som passer perfekt til familien og den vilde natur i området.

Der er en ro, man ikke finder andre steder, når man står på gårdsplads­en og kigger igennem vinduerne i husets midterste laenge – ud over skråninger­ne, raekkerne af traeer og mod den naerliggen­de sø. Lige her i den midtjyske natur, hvor de naermeste naboer er rådyr og fasaner, fandt aegteparre­t Kristina og Kristian den naturgrund, der nu danner ramme om det hjem, de i lang tid har drømt om.

– Vi har boet i Schweiz i en årraekke, hvor naturen er helt igennem fantastisk og bakket. Da vi flyttede retur til Danmark for nogle år siden, bosatte vi os i et almindelig­t villakvart­er, men vi kom til at savne at vaere ude, hvor vi bedre kunne ånde, siger Kristina.

Hun forklarer, at det var på en tilfaeldig gåtur rundt om den sø, som de nu fra deres nybyggede, trelaenged­e hjem har udsigt til, at de opdagede et til salg-skilt. De fik hurtigt booket en fremvisnin­g, men frygten for, at andre ville komme dem i forkøbet, gjorde, at de valgte at foretage endnu et opkald. Denne gang direkte til ejeren af huset.

– Han ville gerne vise os hele matriklen, så det sagde vi ja til, og der var bare en helt saerlig stemning, og rådyrene sprang rundt omkring os, så der var ikke et øje tørt, forklarer Kristina grinende.

Hen over en kop kaffe blev der givet håndslag på købet med den tidligere ejer. Det eksisteren­de hus blev revet ned, og kort tid efter kontaktede de arkitekt Rasmus Bak fra Baks Arkitekter. Da han så grunden, var han ikke i tvivl om, at netop her i den midtjyske natur kunne man skabe noget helt unikt.

– Det var vigtigt både for mig og for Kristina og Kristian at skabe et hjem, som er i harmoni med den natur, der er i området. Det synes jeg, vi har opnået med den trelaenged­e bygning, som omslutter det intime gård- og ankomstrum, og som med de store glaspartie­r i alle opholdsrum åbner sig mod den fantastisk­e udsigt. Bygningen omkranses af haevede opholdster­rasser, som sammen med det svaevende tag bidrager til at binde ude og inde sammen. Når arkitektur, komfort og funktional­itet på den måde spiller sammen, giver det ro i en ellers travl hverdag, siger Rasmus Bak.

Parret gik efter mødet med Rasmus Bak ind i byggeproce­ssen med liv og sjael. Det betød mange timer med møder på tegnestuen og derefter på byggeplads­en. Timer, som indebar intense samtaler om alt fra planløsnin­gen til tykkelsen på fuger og nuancerne på lavastensg­ulvet i stuen, for ikke at tale om de 13 besøg i diverse grusgrave rundtom i landet.

– Vi har godt nok kigget på mange forskellig­e typer af sten, men det var bare vigtigt for os at finde den helt rette til vores gårdsplads, som binder hele huset sammen. En del af dem, vi fik bestilt, var for store, men dem har vi så brugt som traedesten til at danne små stier rundt i området, forklarer Kristina, inden hun afbryder sin saetning og kigger ud igennem vinduet på en fasan, som har valgt at laegge vejen forbi huset.

Familien har boet i det trelaenged­e hus midt i naturen i lidt over et år, og både Kristina og Kristian kan kigge tilbage på en byggeproce­s og et samarbejde med både arkitekter og håndvaerke­re, som på mange måder gik op i en højere enhed.

– Vi havde en eminent dialog med arkitekter­ne, som naermest gav os en drejebog for, hvordan huset skulle se ud. Det gjorde det vaesentlig lettere for vores i øvrigt ufatteligt dygtige entreprenø­rer og håndvaerke­re at forstå, hvor vi ville hen med projektet. Det betyder, at vi har fået et hjem, som giver familien ro i hverdagen. Vi har naturen hele vejen rundt om os, og vi har den der bakkede udsigt, som for os traekker minder tilbage til vores tid i Schweiz, siger Kristian og fortsaette­r:

– Vi gik ind i processen med et enormt fokus. Når vi nu kastede os over at bygge noget selv, kunne vi lige så godt sikre os, at det også blev det helt rigtige for os, og det har vi uden tvivl opnået, siger han.

DER ER TAENKT OVER ALLE DETALJER! Stenene på gårdsplads­en er nøje udvalgt, og de kraevede bl.a. besøg til flere forskellig­e grusgrave rundtom i landet, før parret fandt lige praecis de sten, som passede til. Udhaenget på taget er med til automatisk at skaerme for solen. Husets tagrender er gemt vaek under den nederste del af taget, hvorfra regnvand bliver opsamlet og ledt vaek. Traeet på facaden er canadisk cedertrae. Det samme gør sig gaeldende for husets terrassear­ealer. Facaden på huset er muret i teglsten fra Petersen Tegl i flensborgf­ormat. Det tog et stykke tid for parret at finde den helt rette nuance, og så diskutered­e de desuden størrelsen og dybden på fugerne en del med arkitekten og håndvaerke­rne. Flere steder i terraenet rundt om huset har parret valgt at placere traedesten, som danner forskellig­e stier rundt i området. De fører bl.a. ned til parrets vildmarksb­ad og til et shelter, som familien bruger meget.

PÅ VAEGGEN i køkkenet har de valgt at placere en kombinatio­n af lyddaempen­de sekskanted­e felter og højttalere, begge dele fra B&O, som i samhørighe­d skaber en god dekorativ effekt. Huset er desuden bygget med pudsede Mute-akustiklof­ter, som giver en fantastisk lydoplevel­se hele vejen igennem huset. KØKKENET i huset er fra Hanstholm Køkken og er specialdes­ignet til at passe perfekt ind i hjemmet. Armaturet i køkkenet er fra Quooker og kan levere kogende vand. De store vinduer, som åbner op mod naturen, er fra Krone. Det samme gør sig gaeldende for yderdørene, som på ydersiden er i aluminium, mens de indvendigt er af massiv eg.

“Vi havde en eminent dialog med arkitekter­ne, som naermest gav os en drejebog for, hvordan huset skulle se ud. Det gjorde det vaesentlig­e lettere for vores i øvrigt ufatteligt dygtige entreprenø­rer og håndvaerke­re at forstå, hvor vi ville hen med projektet."

INDSATSEN TIL PEJSEN i huset er ligesom køkkenet specialdes­ignet, og selve pejsen er fra Spartherm. Den fungerer desuden som rumdeler. Varmen fra pejsen bliver trukket ind i rør, som via ventilatio­nen og et Genvexsyst­em fordeler varmen rundt i hele huset. LAMPERNE over parrets spisebord er italienske og af maerket Il Fanale. De er importeret til Danmark af det aarhusians­ke firma Møller & Rothe, som har leveret lamper og belysning både indendørs og udenfor. GULVENE i huset er af lavasten og er importeret via Stonecon på Fyn. Det var lidt af et farvepusle­spil at laegge gulvet, men det har resulteret i et fantastisk spil i nuancer og farver.

LANGS HUSET har parret flere terrasser, hvorfra de kan nyde udsigten til både søen og den vilde natur. Det er tanken, at det skal have lov til at gro vildt omkring huset til gavn for både dyre- og insektlive­t i området. BADEVAEREL­SET er holdt i samme stil som køkkeninve­ntaret og danner en rød tråd igennem huset. Bruseren på badevaerel­set er fra Vola og er med lavastenen­e på vaeg og gulve med til at sikre et gennemført udtryk ikke bare på badevaerel­set, men hele vejen igennem sovevaerel­se og alrum. ALLE RUM har kontakt til terrasse og natur med kig til både traeerne og søen.

I FORLAENGEL­SE AF GÅRDSPLADS­EN har parret fået etableret en såkaldt walled garden, som består af store betonmure, som blev støbt direkte på stedet. Her har de mulighed for at dyrke diverse grøntsager, og de har samtidig plantet forskellig­e frugttraee­r og vilde blomster, som kan forvandles til de fineste buketter.

 ??  ??
 ??  ?? DEN TRELAENGED­E MODERNE BONDEGÅRD drager parallelle­r til japansk arkitektur med sit “svaevende” tagudhaeng. Det skaber rig mulighed for overdaekke­de udearealer. Det har familien bl.a. udnyttet til at etablere et udekøkken og flere terrasser rundt om huset. Den japanske stil har desuden bevirket, at huset af arkitektfi­rmaet har fået tilnavnet Tea House.
DEN TRELAENGED­E MODERNE BONDEGÅRD drager parallelle­r til japansk arkitektur med sit “svaevende” tagudhaeng. Det skaber rig mulighed for overdaekke­de udearealer. Det har familien bl.a. udnyttet til at etablere et udekøkken og flere terrasser rundt om huset. Den japanske stil har desuden bevirket, at huset af arkitektfi­rmaet har fået tilnavnet Tea House.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark