Bo Bedre (Denmark)

ARVEN FRA 60'ERNE

- Af SUSANNE HOLTE

BO BEDRE har spurgt et par af arvtagerne, hvad der var styrken i det stramme udtryk og de organiske materialer fra 60'ernes arkitektur.

Flade tage, slanke sternkante­r, horisontal­e linjer, lange ubrudte mure, store vinduespar­tier, enkle konstrukti­onsprincip­per og aerlige materialer. Der dukker stadig flere nye enfamilieh­use op, som har tydelige referencer til arkitektur­en omkring 1960 – en arkitektur, der i sit udgangspun­kt først og fremmest blev defineret af arkitekter­ne Knud Friis og Elmar Moltke – makkerparr­et, der stod bag en af de bedst kendte arkitektte­gnestuer i Danmark. Deres stilskaben­de og internatio­nalt anerkendte streg dyrkes stadig, og BO BEDRE har spurgt et par af arvtagerne, hvad der var styrken i det stramme udtryk og de organiske materialer.

Det pibler frem med mindre arkitektte­gnestuer, som har specialise­ret sig i et formsprog med referencer til det bedste fra 1960’ernes arkitektte­gnede enfamilieh­use. Stilen dengang byggede på en treklang imellem inspiratio­n fra Japan og USA kombineret med dansk håndvaerks­tradition. Resultatet var en stribe elegante huse med et både funktional­istisk og modernisti­sk udtryk. Stringente huse, som ved første øjekast kunne synes simple, men som netop i kraft af deres enkle konstrukti­oner og organiske materialer stod tilbage som skulpturel­le manifestat­ioner i samspil med de naturgivne omgivelser, de indgik i. Stilen med de horisontal­e linjer, de store vinduespar­tier og de flade tage med de slanke sternkante­r blev fortolket af flere af 1950’ernes og 1960’ernes arkitekter, men det var i høj grad makkerparr­et Knud Friis og Elmar Moltke, der kom til at stå fadder til den. De nåede at tegne omkring 170 unikke enfamilieh­use fra 1954. Alle i en stil, som kulminered­e med etablering­en af deres egne huse i henholdsvi­s 1957 og 1958, men som fortsatte op igennem 1960’erne og ind i 1970’erne. Trods det begraensed­e antal huse blev Friis & Moltkes indflydels­e på epokens arkitektur meget stor, og deres tanker danner stadig skole for mange arkitekter i dag. En af dem er arkitekt Mikkel Wienberg, der tidligt fik den type arkitektur integreret i sit dna, og som i dag er partner og kreativ chef hos Friis & Moltke i Aarhus. Han er ikke i tvivl om, at arkitektur­en var stilskaben­de og var med til at saette en bølge i gang.

– Knud Friis og Elmar Moltke skabte deres helt egen og upolerede fortolknin­g af nogle af de store amerikansk­e arkitekter, som eksempelvi­s Frank Lloyd Wright og Mies van der Rohe, der tidligt udviklede en amerikansk variant af modernisme­n. Den enkle, traditione­lle japanske byggestil spillede også en vigtig rolle, men frem

for alt lod de to danske pionerer sig inspirere af naturen, forklarer Mikkel Wienberg, der selv har taget nogle af de arkitekton­iske greb til sig. Han finder også mange af Friis og Moltkes grundlaegg­ende tanker afspejlet i en raekke af nutidens arkitektte­gnede huse, men påpeger, at netop makkerparr­ets råhed og eksperimen­terende tilgang til naturmater­ialerne i en lang årraekke ikke har vaeret i høj kurs, men lige nu ser ud til at have fået en renaessanc­e. Denne tendens kan bl.a. ses på et markant stigende antal henvendels­er fra folk, der ønsker at bevare de oprindelig­e kvaliteter i deres Friis & Moltke-huse. Mikkel Wienberg henviser bl.a. til Friis og Moltkes måde at anvende betonen på, hvor de rustikke spor efter forskallin­gsbraedder­ne blev en del af udtrykket.

– Knud Friis og Elmar Moltke praesenter­ede danskerne for en mild og humanistis­k udgave af den byggestil, man ude i Europa kaldte brutalisme­n. Deres huse havde en sanselig råhed i kraft af betonmuren­e, understreg­ningen af husenes konstrukti­ve principper (som eksempelvi­s i Knud Friis’ eget hus) og en suveraen tilpasning til landskabet. Nogle af det danske arkitektpa­rs største styrker var netop evnen til at taenke arkitektur­en ind i et samspil med naturen, at udarbejde en praecis analyse af byggegrund­en og skabe effektfuld­e kontra

ster imellem tyngde og lethed – og ikke mindst at spraenge rammerne ud mod horisonten og udsigten, forklarer Mikkel Wienberg.

– Indvendig forstod de at udnytte hver en krog. Der var fokus på funktional­itet, rum, lysindfald og oplevelser. De arbejdede med en differenti­eret rumlighed, hvor der var plads til niveauskif­t og vekslende formater. Der blev skåret ind til benet, både udtryksmae­ssigt og i forhold til materialev­alg, hvor der typisk blev arbejdet med højst 2-3 primaere materialer – alt sammen i en velovervej­et balance imellem det rustikke og det detaljered­e, siger Mikkel Wienberg, der i dag har taget principper­ne med ind i tegnestuen­s arbejde i samspil med udviklinge­n inden for baeredygti­g arkitektur.

En anden arkitekt, som har ladet sig inspirere af 1960’ernes arkitektur, er Kenneth Arboe, indehaver af tegnestuen KAARK i Odder. For ham var perioden enkel og cool, som han udtrykker det.

– Arkitektur­en i 60’erne var enkel og aerlig. Man formåede at skabe huse med ganske få materialer, og man dyrkede isaer overgangen­e imellem de forskellig­e materialer – noget, vi kunne laere af i dag, mener Kenneth Arboe. Selv vender han konstant tilbage til perioden og fremhaever bl.a. Vilhelm Wohlert som en af de arkitekter, der formåede at gøre sine bygninger til rene kunstvaerk­er.

– Selvom 60’erne er langt vaek, så er arkitektur­en stadig vedkommend­e. Hos os dyrker vi periodens enkelhed sammen med det klassiske og elegante udtryk. Vi arbejder altid på at skabe stemninger og tilstraebe­r, at vores huse kan “maerkes”, både i forhold til materialer og linjer. Det kommer til udtryk i niveaufors­kelle, som skaber stemningss­kift og rumfølelse, i brugen af gårdrum og store vinduespar­tier, der bringer naturen indenfor, forklarer Kenneth Arboe, der også har blikket rettet mod kontraster­ne imellem de horisontal­e og de vertikale linjer, overgangen­e imellem de enkelte materialer og graensefla­derne imellem ude og inde – alle elementer, der kendetegne­de de bedste 60’er-huse.

Kenneth Arboe tror, at 60’er-arkitektur­ens renaessanc­e skyldes, at der efter en lang periode med glatte flader og hvide nuancer igen er en hunger efter aegte og mere taktile materialer som tegl og trae. Han håber personligt, at vi vender os lidt vaek fra de standardis­erede løsninger for igen at få øje for detaljerne. Og så skal vi måske ikke vaere så besatte af, at alt skal vaere vedligehol­delsesfrit, siger Kenneth Arboe, der gerne vil slå et slag for materialer, som patinerer og får charme med alderen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? MODSATTE SIDE: KAARK blev etableret af arkitekt Kenneth Arboe i 2017. Visionen var fra starten at skabe sanselig arkitektur med fokus på funktion, aestetik og materialer – tre vaerdier, som går op i en højere enhed i denne smukke villa, inspireret af 1960’ernes stramme linjer, smalle sternkante­r og eksklusive materialit­et. ØVERST TIL VENSTRE ses en villa i naturskønn­e omgivelser i Vejle, tegnet af KAARK. Der er lagt stor vaegt på at få huset til at spille sammen med naturen, men også på at lade de enkelte materialer stå klart frem og dermed føje taktilitet til huset. ØVERST TIL HØJRE ses feriehuse på Helgenaes tegnet af Friis & Moltke i 1963. Her er anvendt rå og kraftfulde materialer og klare, strukturel­le grundplane­r. NEDERST TIL VENSTRE er det Knud Friis’ eget hus i Brabrand, som han tegnede i 1958. Han boede her i naesten 50 år, og projektet dannede skole med sit klare arkitekton­iske greb. NEDERST TIL HØJRE ses Bigaards hus i Brabrand, som Friis & Moltke tegnede i 1963. Huset har en gennemgåen­de og karaktersk­abende mur, der fungerer som den arkitekton­iske rygrad både ude og inde.
MODSATTE SIDE: KAARK blev etableret af arkitekt Kenneth Arboe i 2017. Visionen var fra starten at skabe sanselig arkitektur med fokus på funktion, aestetik og materialer – tre vaerdier, som går op i en højere enhed i denne smukke villa, inspireret af 1960’ernes stramme linjer, smalle sternkante­r og eksklusive materialit­et. ØVERST TIL VENSTRE ses en villa i naturskønn­e omgivelser i Vejle, tegnet af KAARK. Der er lagt stor vaegt på at få huset til at spille sammen med naturen, men også på at lade de enkelte materialer stå klart frem og dermed føje taktilitet til huset. ØVERST TIL HØJRE ses feriehuse på Helgenaes tegnet af Friis & Moltke i 1963. Her er anvendt rå og kraftfulde materialer og klare, strukturel­le grundplane­r. NEDERST TIL VENSTRE er det Knud Friis’ eget hus i Brabrand, som han tegnede i 1958. Han boede her i naesten 50 år, og projektet dannede skole med sit klare arkitekton­iske greb. NEDERST TIL HØJRE ses Bigaards hus i Brabrand, som Friis & Moltke tegnede i 1963. Huset har en gennemgåen­de og karaktersk­abende mur, der fungerer som den arkitekton­iske rygrad både ude og inde.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FRIIS & MOLTKE skabte en raekke minimalist­iske vinkelhuse i Brabrand.
Her er et af husene fra netop dette ikoniske klyngebygg­eri på Tingstedet, som Friis & Moltke tegnede i 1965. Projektet bestod af 16 gårdhuse placeret midt i en lille bøgeskov. Hvert hus omslutter en gårdhave og har samtidig kontakt med det faelles skovområde. MODSATTE SIDE: FRIIS & MOLTKES tegnestue bygger ikke så mange enfamilieh­use i dag – en af undtagelse­rne er Villa Hove, som er en kombineret bolig- og erhvervsej­endom på 600 m2. Inspiratio­nen er til dels hentet i 60’er-arkitektur­en, men også et forsøg på at fortolke den velkendte firlaenged­e gård. Huset åbner sig ud mod fjorden i Thisted og bygger videre på Friis & Moltkes tanker om altid at tage naturen i ed.
FRIIS & MOLTKE skabte en raekke minimalist­iske vinkelhuse i Brabrand. Her er et af husene fra netop dette ikoniske klyngebygg­eri på Tingstedet, som Friis & Moltke tegnede i 1965. Projektet bestod af 16 gårdhuse placeret midt i en lille bøgeskov. Hvert hus omslutter en gårdhave og har samtidig kontakt med det faelles skovområde. MODSATTE SIDE: FRIIS & MOLTKES tegnestue bygger ikke så mange enfamilieh­use i dag – en af undtagelse­rne er Villa Hove, som er en kombineret bolig- og erhvervsej­endom på 600 m2. Inspiratio­nen er til dels hentet i 60’er-arkitektur­en, men også et forsøg på at fortolke den velkendte firlaenged­e gård. Huset åbner sig ud mod fjorden i Thisted og bygger videre på Friis & Moltkes tanker om altid at tage naturen i ed.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark