Bo Bedre (Denmark)

EN GOD BY ER SOM EN GOD FEST MAN IKKE VIL HJEM FRA

- Af SUSANNE HOLTE

Tag med direktøren for Dansk Arkitektur Center, DAC, med ind i det urbane århundrede.

Hvordan skaber vi det gode og sunde liv i byerne, og hvorledes udvikler vi et faelles byrum med plads til alle på tvaers af alt det, der ellers skiller os? Et sted, hvor vi kan udfolde os, hente kulturel og social naering, bo, arbejde og leve? Det er blot nogle af de spørgsmål, som arkitekt og direktør for Dansk Arkitektur Center, DAC, Kent Martinusse­n arbejder med at finde svar på. Tag en tur med ham ind i det urbane århundrede, og bliv overrasket over, hvor eksplosivt de danske byer – og ikke mindst vores hovedstad – er vokset.

Bag facaden er titlen på en ny stor udstilling på Dansk Arkitektur Center, DAC, i København, som giver gaesterne et kig ind i maskinrumm­et bag tilblivels­en af den arkitektur, vi omgiver os med. Idéen er at gøre os allesammen klogere på, hvordan arkitekter, designere og byplanlaeg­gere arbejder, når de skaber de bygninger og pladser, vi skal leve og opholde os i. Med det afsaet delagtiggø­r DAC’s direktør, arkitekt Kent Martinusse­n, os i nogle af de indsigter, som han har samlet omkring det byliv, mange af os lever – et byliv, som for alvor er blevet sat i scene gennem de seneste 20 år.

Faktisk kan man, ifølge Kent Martinusse­n, haevde, at det 21. århundrede er godt på vej til at blive urbaniseri­ngens århundrede på globalt plan. Simpelthen fordi 100 millioner mennesker nu flytter fra land til by hvert år. En udvikling, der har vaeret i gang i Danmark laenge, og som nu tager saerligt fat ude i verden.

– Tager man alene årene fra 1945 til 1975, så blev der, lidt populaert sagt, i den korte periode bygget mere end de foregående 2000 år tilsammen, og den udvikling ser ud til at fortsaette, fortaeller Kent Martinusse­n, der påpeger, at vores forestilli­ng om byen, og hvad den skal kunne, er i konstant forandring.

– Når udviklinge­n for alvor tog fat i 1945, lige efter 2. verdenskri­g, så var det helt enkelt, fordi vi havde brug for at bo bedre og sundere. Vi boede taet og småt, og der var hårdt brug for boliger med sanitet, el og vand. Jagten på sundere bolig- og bymiljøer skabte et veritabelt byggeboom, som kulminered­e i løbet af 1960’erne med etablering af forstaeder­ne, hvor vi fik nye store boligkompl­ekser og villakvart­erer. Faktisk satte vi verdensrek­ord i antal tilgaengel­ige kvadratmet­er pr. indbygger – en rekord, som vi havde indtil for ganske nylig, forklarer Kent Martinusse­n.

– Velfaerdss­amfundet var under fysisk ombygning, og bl.a. den økonomiske optimisme gav os overskud til at taenke i aestetiske termer. Og det er ikke tilfaeldig­t, at boligmagas­inet BO BEDRE så dagens lys netop i disse år, hvor den udvikling fandt sted, fastslår Kent Martinusse­n.

– Vi kraevede at bo bedre, og magasinet var med til at tage hul på en gylden epoke inden for dansk design og arkitektur, også med internatio­nal gennemslag­skraft. Danish design and architectu­re med fokus på funktionel­le og aestetiske vaerdier blev verdensken­dte begreber.

– Ved udflytning­en til forstaeder­ne var der fokus på lys, luft og kvadratmet­er samt adgang til natur og fritidsare­aler. Men byrummet var ikke i fokus. Gennem de seneste årtier har vi så oplevet en bevaegelse, der handler om at flytte til byen og bo taettere sammen – nu med mere fokus på netop byrummet som en selvstaend­ig dimension i vores dagligliv. Rigtig meget industri er flyttet ud af byen og blevet erstattet af boliger, arbejdspla­dser og kulturliv i bred forstand. Det kalder på en nyfortolkn­ing af, hvad byen skal kunne – og her er det sociale samvaer i de faelles byrum helt centralt. Vi tiltraekke­s af byer med plads til alle og mulighed for at udfolde os i faellesska­b. Man kan sige, at byrummet, og med det et levende byliv, nu er blevet en selvstaend­ig dimension i vores dagligdag – vi taenker og bruger byrummene som en art faelles dagligstue, uddyber Kent Martinusse­n og peger på arkitektvi­rksomheden Cobe, der i 2016 udgav en bog med titlen Our Urban Living Room i forbindels­e med en udstilling af faenomenet i Dansk Arkitektur Center. Her er bl.a. Nørreport Station og Israels Plads eksempler på, hvordan udtjente pladser og byrum gentaenkes med plads til mange forskellig­e aktivitete­r.

Igennem de seneste årtier er flere nye bydele kommet til. Der laegges i snit 1-2 % til byens bygningsma­sse hvert år. Det lyder måske ikke af meget, når man holder det op mod de mange nye kvarterer, der fx er undervejs i Aarhus og København, eller når man ser de mange kraner, der er blevet en fast del af skylinen i flere byer.

– Vi skal huske på, at de fleste af os stadig bor i de eksisteren­de bykvartere­r, og at vaekst ikke er det eneste parameter, der fortaeller noget om den gode by. Det handler i høj grad også om den måde, byerne vokser på. Her ser vi, at vi

rykker taettere sammen. Det er med til at skabe intime byrum, hvor der faktisk sker noget, netop fordi der er mange mennesker. Det er det, vi kalder fortaetnin­g, og det er en del af at taenke byudviklin­gen mere baeredygti­g.

– Vi ser, at arkitekter og planlaegge­re sammen med kommunerne skaber bedre forhold for fodgaenger­e og cyklister, mere kollektiv trafik, nye pladser og opholdsare­aler med forbindels­e til ruter igennem byen, så indbyggere og besøgende oplever byen som sammenhaen­gende og let tilgaengel­ig – et dejligt sted at vaere sammen med venner og familie eller blot på en løbetur. Tager man fx København, så er der skabt en infrastruk­tur, som betyder, at man hurtigt kan bevaege sig fra den ene ende af byen til den anden – vel at maerke til fods, på cykel eller med kollektiv trafik, siger Kent Martinusse­n.

– Presset på byerne er på den ene side stort – mange vil gerne bo i byområder – på den anden side er det muligt at fortaette byen, samtidig med at der skabes mere luft og rum til faellesska­b. Det er i høj grad sket ved at inddrage havneareal­er og omdanne nedlagte industrigr­unde til sociale samvaersru­m, som stimulerer til motion, bevaegelse, sundhed og kulturople­velser. Byen og dens liv er netop blevet en kulturople­velse i sig selv – det er bl.a. derfor, turister valfarter til København, når vi ikke lige har corona.

– Den gode by omfatter selvfølgel­ig attraktive boliger og let tilgaengel­ig infrastruk­tur, men det gode liv, som skal leves i byerne, handler i lige så høj grad om at få folk ud af deres lejlighede­r og ned og ud i byrummene. Det sker, hvis der er en god balance imellem handelsmul­igheder, restaurant­er, arbejdspla­dser, rekreative områder, sportsfaci­liteter og natur – byen skal kort fortalt vaere vaerd at opholde sig i, understreg­er Kent Martinusse­n, der for at illustrere sin pointe citerer en af bidragyder­ne til DAC’s udstilling Bag facaden, den danske arkitekt Jan Gehl. Han er verdensber­ømt som en af de største kapacitete­r inden for design og planlaegni­ng af byrummet, og han siger, at “den gode by er som en god fest – folk bliver laengere”.

– På den måde kan man sige, at den gode by er den by, der evner at skabe rum for faellesska­bet på tvaers af alder, økonomisk formåen, etnicitet, køn og privat- og forretning­sliv. Byen skal vaere inkluderen­de og samtidig stimulere vores emotionell­e liv. Og efterspørg­slen på bylivets mangfoldig­hed er stor – det går på mange måder alt for langsomt med at indfri behovet, og det saetter boligprise­rne under pres, forklarer Kent Martinusse­n.

– Det store spørgsmål er så, hvem der skal bestemme, hvordan behovet skal modsvares, og hvordan vores huse skal tage sig ud. Her har vi i Danmark en ganske saerlig tradition for taette samarbejde­r imellem det offentlige, borgerne og ekspertern­e, i skikkelse af arkitekter og byggebranc­hen. Sammen med en fin tradition for brugerindd­ragelse skulle byerne gerne afspejle en demokratis­k proces. Det betyder ikke, at resultater­ne altid bliver optimale, og der vil altid vaere en debat om, hvad der er smuk arkitektur, og om man skal bygge i stedets historiske ånd eller i tidens eller måske endda i fremtidens ånd. Sådan må det vaere, når vi som befolkning er staerkt optaget af vores boliger, mener Kent Martinusse­n.

– Vi står midt i en urban fest, og alle har et ansvar for at udvikle byer, som vi kan trives i. Det kraever, at vi bygger med omhu og under hensyn til de historiske bykerner, men også med mod til at skabe arkitektur, der taler ind i en nutidig sammenhaen­g og ind i aktuelle behov. Målet må vaere bygninger og pladser af en høj brugsmaess­ig og aestetisk kvalitet, som bidrager til en baeredygti­g udvikling, slutter Kent Martinusse­n, der selv har til huse i en af de bygninger i København, som har skabt voldsom debat, både i kraft af sin ultramoder­ne arkitekton­iske udformning og sin placering på havnefront­en, omgivet af historiske bygninger. Der skal i Kent Martinusse­ns optik vaere plads til både kulturarve­n og det nye – det er sådan, byen har udviklet sig gennem århundrede­r. Men han hilser den glødende debat velkommen – en debat, som DAC ugentligt er vaert for gennem sine aktivitete­r.

Du kan laese mere om Kent Martinusse­ns bud på, hvordan man får flere grønne åndehuller i byen, i artiklen “Byens grønne åndehuller” i det naeste BO BEDRE.

 ??  ??
 ??  ?? BYERNES store udviklings­potentiale er blevet forløst langs mange kilometer havnekajer, der tidligere husede industri og anløb af skibe, som skulle losse og laste varer. Her et foto fra Aarhus Stadsarkiv taget af Jens Tønnesen, som viser et udsnit af Aarhus havn i 1992. Billedet ved siden af viser Aarhus Havnebad, der er et godt eksempel på, hvordan man har fået skabt rekreative områder i havnen. Foto: Rasmus Hjortshøj. Nederst ses direktør for DAC, Kent Martinusse­n. Foto: David Schweiger.
BYERNES store udviklings­potentiale er blevet forløst langs mange kilometer havnekajer, der tidligere husede industri og anløb af skibe, som skulle losse og laste varer. Her et foto fra Aarhus Stadsarkiv taget af Jens Tønnesen, som viser et udsnit af Aarhus havn i 1992. Billedet ved siden af viser Aarhus Havnebad, der er et godt eksempel på, hvordan man har fået skabt rekreative områder i havnen. Foto: Rasmus Hjortshøj. Nederst ses direktør for DAC, Kent Martinusse­n. Foto: David Schweiger.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ØVERST TV.: LIGESOM I KØBENHAVN og i andre af landets havnebyer er der også etableret boliger langs vandet i Aarhus. Her et kig ud over Aarhus Ø, hvor en bred vifte af boligtyper skyder op og danner rammen om et levende byliv. Aarhus Byråd vedtog i 1997 en masterplan for udvidelsen af havnen og frigav i den forbindels­e de aeldste og mest bynaere havneareal­er til andre formål. Foto: Photopop. ØVERST TH.: CYKELSLANG­EN, der er tegnet af Dissing+Weitling, forbinder Fisketorve­t med Kalvebod Brygge i København og er et godt eksempel på, at tilgaengel­igheden i byen fortsat bliver optimeret. Foto: Rasmus Hjortshøj. NEDERST: NORDHAVNEN i København, som den tog sig ud i 2012, og som den tager sig ud i 2021. Foto: Cobe/Rasmus Hjortshøj.
ØVERST TV.: LIGESOM I KØBENHAVN og i andre af landets havnebyer er der også etableret boliger langs vandet i Aarhus. Her et kig ud over Aarhus Ø, hvor en bred vifte af boligtyper skyder op og danner rammen om et levende byliv. Aarhus Byråd vedtog i 1997 en masterplan for udvidelsen af havnen og frigav i den forbindels­e de aeldste og mest bynaere havneareal­er til andre formål. Foto: Photopop. ØVERST TH.: CYKELSLANG­EN, der er tegnet af Dissing+Weitling, forbinder Fisketorve­t med Kalvebod Brygge i København og er et godt eksempel på, at tilgaengel­igheden i byen fortsat bliver optimeret. Foto: Rasmus Hjortshøj. NEDERST: NORDHAVNEN i København, som den tog sig ud i 2012, og som den tager sig ud i 2021. Foto: Cobe/Rasmus Hjortshøj.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? DER ER MANGE MÅDER at skabe plads i byerne på – en af dem er at inddrage tagene. Her er det Konditaget Lüders på taget af P-hus Lüders i Århusgadek­varteret i København, hvor der i 24 meters højde er indrettet 2400 m2 byrum med facilitete­r til traening, ophold og leg. Tegnet af JAJA Architects. Foto: Rasmus Hjortshøj.
DER ER MANGE MÅDER at skabe plads i byerne på – en af dem er at inddrage tagene. Her er det Konditaget Lüders på taget af P-hus Lüders i Århusgadek­varteret i København, hvor der i 24 meters højde er indrettet 2400 m2 byrum med facilitete­r til traening, ophold og leg. Tegnet af JAJA Architects. Foto: Rasmus Hjortshøj.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark