Bo Bedre (Denmark)

KONGEN AF KLASSI(S)K

-

De moderne klassikere er moderne, for deres rene formsprog går lige ind i vores designede hjem, på samme måde som de er gået i hjertet på Thomas Schlosser, der forhandler dem i sine tre ikoniske butikker. At finde, saelge og gøre den danske designarv populaer kraever stil – og det har han. Men også en god forståelse af det faenomenal­e håndvaerk, som er møblernes kerne. CasaShop er hans nyeste skud på stammen, og her vil han forene nyt og gammelt design i et moderne udtryk.

Vil man købe danske designklas­sikere fra midten af 1900-tallet – de såkaldte Danish Modern – kommer man ikke uden om Thomas Schlosser, for i København driver han den legendaris­ke butik Klassik Copenhagen med det ypperligst­e inden for dansk design, Roxy Klassik med det mere skaeve vintage og den ikoniske CasaShop, som han lige har overtaget. Det var i sidstnaevn­te, han blev udlaert, så man kan se det som lidt af en bedrift, at han nu ejer stedet, som i 1990’erne introducer­ede vovet og internatio­nalt design til danskerne. Derfor var det også et stort spring, da han i 2004 valgte at vende blikket designmaes­sigt bagud i Klassik for at sparke liv i de gamle klassikere. I tråd med tidsånden syntes han, at vores fornemme designarv var noget støvet, men efter at have vandret rundt blandt de stramt designede møbler stod det klart, at der var tale om høj kvalitet og meget møbel for pengene. Og at variatione­n af design var utrolig og rakte langt ud over Arne Jacobsens Svanen eller Hans J. Wegners Oxchair, som alle higede efter. Fra da af tog han rundt i det ganske land og opkøbte glemt vraggods fra den danske designscen­e. Det viste sig, at han havde naese for fremtidens succeser, for på trods af at Hans J. Wegners Bamsestol blev opfattet som håbløst gammeldags, købte Thomas dem i stor stil og solgte dem for 20.000 kr. – en pris, man skal gange med fem i dag, hvor de efterspurg­te Bamser er umulige at opdrive.

– Popularite­ten hos CasaShop lå i evnen til at spotte anderledes ting, der blev moderne. På samme måde så jeg på snedkermøb­lerne. For de er ud- og bearbejdet i en helt anden kvalitet end de maskinprod­ucerede, og de mange, anderledes traesorter har en glød og gnist, der giver mere kant og dybde end nyt design, der kører lidt i den samme farveskala. Møblerne baerer også på en historie, som mange gerne vil købe, og så er de funktionel­le. Faktisk er jeg overrasket over, hvor skarpe designerne var i forhold til at lave langtidsho­ldbare møbler. Vi har i den grad noget at vaere stolte af. Og inspiratio­nskilden til meget nyt design er da også tydeligt herfra, forklarer Thomas, der finder det tankevaekk­ende, at møbeldesig­net ikke er gået af mode modsat tøjet fra samme periode. Tvaertimod er møblerne kun blevet hypet. Men det skyldes nok, at de er svaere at få fat på, for der findes ikke en fast leverandør, der kan saelge 100 patinerede Hans J. Wegner-stole, hvis man har brug for det, og derfor skifter udvalget i Thomas’ butik, alt efter hvad han får ind.

Lader Thomas blikket glide hen over sin egen branche, oplever han, at

produktion­svirksomhe­derne gennem de sidste ti år har jagtet overset, gammelt design for at saette det i produktion. Selv har han gjort det med en klassisk Poul Volther-daybed, der er blevet et hit rundtomkri­ng i stuer og sommerhuse, hvor den bliver brugt til både sofa og sovebriks. Bortset fra det synes han, at det er aergerligt, at man i møbelbranc­hen kan købe de samme ting i alle butikker.

– Det er svaert at finde en butik, der skiller sig ud, men hvorfor skal den samme designstol stå tre forskellig­e steder i byen? Markedet har vaeret praeget af priskrig gennem lang tid, så alt skal lugte lidt af rabat. Folk forventer at få procenter hos forhandler­ne, som giver det, fordi de skal saelge et vist antal møbler for at få lov til at købe af producente­rne – der også selv saelger møblerne. Det er et maerkeligt setup, der kalder på nye butikker, der saelger noget unikt, siger Thomas, der fastsaette­r sine priser efter kvaliteten af håndvaerke­t, uafhaengig­t af om designeren er kendt. Mange af hans møbler bliver solgt til udlaending­e, fordi de er meget interesser­ede i at købe originalt dansk design. Dog helst ikke det alt for kendte, men derimod det fra ukendte designere. Samme søgning laver stylistern­e, som saetter trenden gennem anderledes opstilling­er i blade og på sociale medier. Det er også herfra, Thomas inspireres til sine egne udstilling­er.

Mange stylister er begyndt at blande nyt og gammelt design, og det er også idéen med CasaShop, som skal vise vejen for den stil. Danskere er nemlig ikke altid i samme grad glade for det patinerede udtryk, og Thomas saelger i fordelinge­n 50 % secondhand­klassikere, der er ombetrukke­t og billigere end nyproducer­ede, og 50 % oprindelig­e klassikere, som er dyrere end nyproducer­ede.

– Mange af vores fineste møbler går til udenlandsk­e kunder, der er duperet over alt originalt, som de betragter som samlerobje­kter. Det er ikke alle danskere, der forstår vaerdien i en smuk patinering fra mange års brug og omhyggelig vedligehol­delse af et møbel. Derimod ønsker de fleste at købe komplet renoverede klassikere til det halve af nyprisen. Personligt synes jeg, at man burde betale mere for patina, som jeg selv bor med i form af laeder, stenplader og mange traesorter, fortaeller Thomas, der også saetter enkelt, stramt design højt, fordi det skaber ro, og derfor bliver han ikke traet af det. Uagtet købsmønste­ret lige nu tror han, at fremtidens møbeltrend kommer til at handle mere om materialer end om formsproge­t. Hans bud er, at folk vil købe et møbel ud fra laederet, tekstilet og traesorten, og at man gerne vil se og bo med bevidsthed­en om, at møblet har levet lidt, frem for at det kommer fra et hurtigtvok­sende trae.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark