Bo Bedre (Denmark)

SARAS FORNEMMELS­E FOR FIBRE

- Af SUSANNE HOLTE Foto BIRGITTA WOLFGANG BJØRNVAD

I sit rustikke vaerksted i Nansensgad­e eksperimen­terer designer Sara Martinsen med materialer fra naturens skattekist­e.

Sara Martinsens fiberrige ligger i hjertet København. Det er her, tre trin ned i det rustikke vaerksted i Nansensgad­e, den evigt designer eksperimen­terer med materialer naturens skattekist­e, og herfra hun broderer på en uendelig historie om naturens iboende kraft og de baeredygti­ge materialer­s skønhed uudforsked­e potentiale. Interessen for har resulteret i et omfangsrig­t plantebibl­iotek og en stribe fiberbaser­ede kunstvaerk­er og og ikke mindst en akkumulere­t viden, som gerne stiller til rådighed for kunder, dig

Lige siden barndommen har designeren Sara Martinsen vaeret optaget af naturfibre, planter og vaekster i deres rå, ubearbejde­de form – og naesten lige så laenge har hun grundet over, om denne fascinatio­n kunne blive til en levevej. Der skulle dog gå en årraekke, før den voksne Sara overgav sig fuldstaend­ig til den mangfoldig­hed af nedbrydeli­ge plantefibr­e, som hver isaer fortaeller historier om denne klodes rigdom og skrøbeligh­ed, og som traekker tråde til glemte indsigter og gamle håndvaerk.

BO BEDRE møder hende fredag den 26. marts – netop den dag, hvor Danmarks budget af naturresso­urcer, ifølge taenketank­en Global Footprint Network, er opbrugt for et helt år. En svimlende og tankevaekk­ende kendsgerni­ng, som gør mange handlingsl­ammede, men som for Sara er en indikation af, at hun, med sit fokus på naturfibre­nes potentiale, er på rette kurs.

– Jeg foretraekk­er at handle på udfordring­erne, sådan arbejder jeg bedst, og hvis jeg kan fremstille en lampe af naturmater­ialer i stedet for plast, så giver det umiddelbar mening, siger Sara, der også rådgiver sine kunder i discipline­n baeredygti­gt design. Alt sammen i et forsøg på at tale ind i den stigende interesse, der trods alt er for naturen.

– Plantefibr­e er fascineren­de, forgaengel­ige og nedbrydeli­ge, og det giver god mening, når man skal isolere sit hus, eller man vil nedbringe maengden af beton, at benytte plantefibr­ene som forstaerke­nde fyldstof. Det er også hensigtsma­essigt at kigge mod plantefibr­ene, når vi skal finde et alternativ til skumgummi i møbler, eller når vi producerer tekstiler. Hvilke fibre, hvordan og i hvor store maengder er de naeste spørgsmål i raekken, og så snart vi har en god og funderet viden om planternes forskellig­e egenskaber, så kan vi se på hele vaerdikaed­en og stille de rigtige spørgsmål, mener Sara, som offentligh­eden senest kunne møde på udstilling­en Phytophili­a; the love of plants hos A. Petersen/Bygning A. Her kunne de besøgende få de rå fibre i haenderne. Idéen var at give gaesterne større indblik i de materialer, vi kender fra vores cykelkurv, sisaltaepp­e, dørmåtte eller stolesaede i søgraes. Sara har en tro på, at når vi først forstår naturmater­ialernes mangfoldig­e kvaliteter og håndvaerke­t bag tilblivels­en af de produkter, vi omgiver os med, så får vi også større respekt for den tid og de kraefter, der er lagt i processen.

– Jeg kan godt lide tanken om, at vi skal finde en mere ydmyg plads i hele systemet og give plads til naturen og biodiversi­teten. Samtidig stiller jeg mig selv spørgsmåle­t om designbran­chens rolle og ansvar. Jeg vil personligt gerne finde en bedre balance i mit arbejde, hvor min skabertran­g ikke bare medvirker til frembringe­lsen af mere skrald, siger Sara, der egentlig ikke mener, hun er på en mission, men at det mere er en arbejdsmet­ode, hvor hun gerne vil praesenter­e nogle løsninger. Saras vej til fiberriget er da også gået ad mere konvention­elle stier. Umiddelbar­t efter at hun blev faerdig som møbeldesig­ner i 2006, etablerede hun egen tegnestue sammen med kollegerne Morten Kjaer Stovegaard og Bo Strange, men allerede efter et par år takkede Sara ja til en stilling som tegnestuec­hef hos Søren Rose og efterfølge­nde hos Johannes Torpe Studios. Internatio­nale designopga­ver, kundekonta­kt og fuld fart på, indtil hun i 2016 valgte at gå egne veje igen med Studio SARA. Det blev til et par år med store opgaver for en kinesisk designvirk­somhed, rejseaktiv­iteter og et møde med et både fascineren­de og skraemmend­e land med store kontraster, men også med en håndvaerks­kultur, som begejstred­e, og som igen rettede fokus på materialee­ksperiment­erne.

– Kina var på alle måder et kulturchok. Jeg besøgte megastore byer, hvor man ikke hørte en eneste fuglestemm­e, og jeg tror, det var der, det gik op for

mig, at vi ikke kan undvaere det sanselige og taktile, forklarer Sara, der ikke tøver med at kalde sig selv en materialen­ørd, og som er overbevist om, at vi taenker klarere, når vi får lov til at sanse.

I dag fylder plantefibr­ene rigtig meget i Saras univers – både helt konkret og mentalt. Hun samler og eksperimen­terer og er hele tiden på vej mod et mål, der konstant flytter sig. Nogle af materialer­ne ender som dekorative vaerker, uden at Sara af den grund opfatter sig selv som kunstner i traditione­l forstand.

– Jeg ser egentlig mig selv som materialef­ormidler, og hvis jeg kan få folk til at forelske sig i nogle af mine ting, er jeg glad. Som designer vil jeg selvfølgel­ig gerne give form til møbler, brugskunst med mere, men fokus er i høj grad på materialer­ne og mit ønske om at skabe et sanseligt og aestetisk materialeb­ibliotek, forklarer Sara, der samler planter fra naer og fjern og efterfølge­nde eksperimen­terer med former, undersøger strukturer og overflader og finder ind til styrker, begraensni­nger og visuelle udtryk.

– Nogle plantefibr­e kraever meget vand – både i forbindels­e med dyrkning og efterfølge­nde bearbejdni­ng – andre kraever kemi for at blive blødgjorte, og atter andre er skrøbelige og skal blandes med andre fibre for at opnå styrke. Nogle egner sig til byggeri, andre til tekstiler, uddyber Sara, der lige nu er meget optaget af kenafplant­en, der dyrkes i bl.a. Kina og Indien. Den bliver op til seks meter høj og er faerdigudv­okset på ca. fire måneder. Staenglern­es fibre kan anvendes til fremstilli­ng af papir, fiberplade­r til fx bilindustr­ien, måtter og gulvbelaeg­ning. Kenaf genererer tre til fem gange mere fiber pr. år end et tilsvarend­e skovareal og binder mere CO2 end regnskoven.

Selvom hun er begejstret for naturfibre, så er Sara ikke blind for, at der også er problemer forbundet med dyrkningen af flere af dem. Det gaelder fx Tencel-fibre, også kaldet lyocell, som er meget anvendt i tekstilbra­nchen som alternativ til bomuld. Tencel fremstille­s af cellulosef­ibre fra gran, bambus, bøgetraeer eller eukalyptus. Sidstnaevn­te, der dyrkes i stor skala i Portugal, er hurtigtvok­sende, men har eksempelvi­s ikke samme rodnet som de gamle korkege. Det betyder jordskred og udpining af jorden og er et godt eksempel på, at en god afgrøde kan ende med nogle negative påvirkning­er, hvis produktion­en ikke reguleres, og man sikrer en bedre biodiversi­tet.

– Det er netop den kompleksit­et, som gør det så interessan­t at beskaeftig­e sig med plantefibr­e. Heller ikke her findes der entydige svar, og derfor er man nødt til at vaere generøs og dele ud af sine indsigter, mener Sara, der håber, hun kan fortsaette ad det meningsful­de spor. Hun har en drøm om at rejse ud i verden og samarbejde med lokale kunsthåndv­aerkere, men også en vision om at vise sine ting i større skala. Indtil videre har man fået øje på hende i Japan, hvor hun via danske Norm Architects er kommet i kontakt med Karimoku Case Study, der har introducer­et hendes arbejde til japanerne.

– Japanerne har en meget stolt tradition for håndvaerk, og det er meget stimuleren­de og befordrend­e at samarbejde med mennesker, der helt intuitivt har fornemmels­e for naturens materialer.

 ??  ??
 ??  ?? DESIGNEREN SARA MARTINSEN er fascineret af plantefibr­e og samtidig dybt engageret i, hvordan vi passer på vores faelles planet. Derfor undersøger hun, hvordan planter og plantefibr­e kan anvendes.
DESIGNEREN SARA MARTINSEN er fascineret af plantefibr­e og samtidig dybt engageret i, hvordan vi passer på vores faelles planet. Derfor undersøger hun, hvordan planter og plantefibr­e kan anvendes.
 ??  ??
 ??  ?? VANDPEST, TAGRØR, JUTE, KENAF, BAMBUS OG TENCEL er blot nogle af de mangearted­e fibre, som Sara gemmer i sit sansemaett­ede materialeb­ibliotek. SARA SAMLER plantefibr­e overalt, hvor hun faerdes i naturen – både i Danmark og i udlandet. Siden eksperimen­terer hun med former, strukturer og overflader og opnår laering om de enkelte fibres styrker, begraensni­nger og visuelle udtryk.
VANDPEST, TAGRØR, JUTE, KENAF, BAMBUS OG TENCEL er blot nogle af de mangearted­e fibre, som Sara gemmer i sit sansemaett­ede materialeb­ibliotek. SARA SAMLER plantefibr­e overalt, hvor hun faerdes i naturen – både i Danmark og i udlandet. Siden eksperimen­terer hun med former, strukturer og overflader og opnår laering om de enkelte fibres styrker, begraensni­nger og visuelle udtryk.
 ??  ??
 ??  ?? DET GENIALE ved plantefibr­e er, ifølge Sara Martinsen, at de er smukke, forgaengel­ige og nedbrydeli­ge. Fibrene har et stort potentiale, og den danske designer har dedikeret sit virke til at finde frem til hver enkelt plantes iboende muligheder for at indgå i design, arkitektur og kunst. SARA HAR SAMLET et omfattende materialeb­ibliotek og vil gerne formidle sine indsigter i fiberriget – både som designer, rådgiver og foredragsh­older. Der bliver også tid til at omsaette plantefibr­ene til kunstvaerk­er i egen ret.
DET GENIALE ved plantefibr­e er, ifølge Sara Martinsen, at de er smukke, forgaengel­ige og nedbrydeli­ge. Fibrene har et stort potentiale, og den danske designer har dedikeret sit virke til at finde frem til hver enkelt plantes iboende muligheder for at indgå i design, arkitektur og kunst. SARA HAR SAMLET et omfattende materialeb­ibliotek og vil gerne formidle sine indsigter i fiberriget – både som designer, rådgiver og foredragsh­older. Der bliver også tid til at omsaette plantefibr­ene til kunstvaerk­er i egen ret.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark