Bo Bedre (Denmark)

EN FORMSTØBT VERDENSSUC­CES

- Af JULIE VÖGE Foto JULIE VÖGE, ANDERS SUNE BERG & JACOB TERMANSEN

Kom med bag facaden på virksomhed­en Petersen Tegl.

Hvad har Skuespilhu­set i København, Princeton University, Kunstmuseu­m Basel, Brooklyn Botanic Garden og den højeste murstensby­gning på Manhattan siden opførelsen af Chrysler Building for 90 år siden til faelles? De er bygget med mursten fra Petersen Tegl. En virksomhed, der måske er gået lidt under radaren i offentligh­eden, men som i arkitekt- og designkred­se maenger sig med de største navne i verden.

Der er løbet en del vand i åen, siden Christian A. Petersens tiptiptipo­ldefar i 1791 fik tilladelse fra kong Christian 7. til at drive et mindre teglvaerk og til formålet at opgrave den nødvendige maengde ler i Broager. Dengang fandtes der ikke faerre end 50-60 teglvaerke­r i det sønderjysk­e område, hvor leret fra istiden viste sig at vaere perfekt til at lave mursten. Herudover gjorde sundet, der mundede ud i Flensborg Fjord og derfra videre til Østersøen, det let at skibe varerne videre ud i den store verden.

I dag er der blot seks teglvaerke­r tilbage i Egernsund. Tre af dem er ejet af Petersen Tegl, der har godt 165 ansatte. Blandt arbejdssty­rken er en håndfuld af Christian A. Petersens børnebørn, der imponerend­e nok er niende generation i firmaet. Teglvaerks­ejeren selv er 79 år og har ingen planer om at forlade posten foreløbig. Han får nu også god hjaelp af døtrene Annette Petersen, der er uddannet arkitekt og til daglig er en del af marketinga­fdelingen, og Vibeke Petersen, som er bestyrelse­sformand. Herudover arbejder Annettes mand, arkitekt Peter Zinck, med salg og kontakt til samarbejds­partnere fra teglfirmae­ts showroom i København. Så jo, murstenene bliver i familien. Og så alligevel ikke. Lige så snart de formede sten er tørret og braendt, sendes de videre for at blive til facader, gulve, vaegge og sågar tage rundtom i hele verden. I en fart og maengde, som er ganske imponerend­e. En stadig stigende salgskurve er alt andet end tilfaeldig, men bunder i mod, nysgerrigh­ed og en insisteren på igen at gøre facader til en bygnings vigtigste investerin­g.

– I mange år var det et mantra for arkitekter at tegne store bygninger i glas og beton, men når vi ser gamle bygninger, siger vi altid: “Nej, hvor er de flotte”. Dengang forstod man at gøre sig umage med facaden og have plads til smukke detaljer. Heldigvis hører de flotte facader ikke laengere fortiden til. De er på vej tilbage. Det gaelder både i store byggerier og i private enfamilies­huse, fortaeller Christian A. Petersen. En udvikling, der gør, at Petersen Tegl får flere og flere ordrer. Eller som han tilføjer:

– Det eneste, du ikke kan aendre på en bygning, er facaden. Indvendigt kan du rive alt ud, men murstenene består. Derfor er det også dem, som du bør

vaere villig til at betale ekstra for – altså hvis der er tale om smukke mursten, som er lavet i hånden og braendt i ovnen med så meget overvågnin­g, som var det en fin kage. Vores mursten koster måske 45.000 kr. mere end traditione­lle mursten, hvis vi taler om at bygge en normal størrelse villa. Til gengaeld får du et unikt hus, og så er summen altså ikke meget i det samlede regnskab.

Salgskurve­n til private tyder bestemt også på, at flere er villige til at bruge flere penge på at få et moderne hus med håndlavede mursten. Det gaelder ikke kun villaer – mursten fra Petersen Tegl er også stigende i antal til etagebygge­rier og almene boliger.

– Herhjemme er det alle typer af mursten, som de private kunder efterspørg­er, mens vores kunder i fx Holland og Tyskland efterspørg­er vores lange Kolumba- tegl. Hvis folk skal have sten fragtet hele vejen fra Danmark, så vaelger de en speciel sten, som vores Kolumbaste­n jo er, siger Peter Zinck. Og hvad er det så, der er så specielt ved Petersen Tegl, at kendte designere og arkitekter insisterer på, at deres bygninger skal opføres med deres sten? Svaret findes ved at spole tiden tilbage til 1999, hvor den schweizisk­e arkitekt Peter Zumthor spurgte Christian A. Petersen, om teglvaerke­t kunne levere en specialste­n inspireret af romernes lange, tynde mursten anvendt i bl.a. Colosseum og Parthenon. Murstenene skulle bruges til at bygge et kunstmuseu­m oven på romerske ruiner ved St. Kolumba-kirken i Köln, som var blevet sønderbomb­et under 2. verdenskri­g. “Det kan vi godt,” lød svaret fra Nybøl Nor, hvorefter Zumthor i første omgang bestilte en lille maengde sten til Biennalen i Venedig. Den grå farve fremkommer ved, at det braendte, gule ler bliver reduceret i ovnen, og det aendrer jernoxiden, så leret bliver sort og gråt. Men der skete en fejl. Ikke alle stenene blev grå. Nogle var stadig gule og grønlige efter braending.

– Vi ringede til Zumthor og beklagede fejlen og meddelte, at vi ikke kunne nå at lave en ny omgang sten inden deadline. Han bad os om at sende fejlen ned til Venedig. Det gjorde vi, og kort efter bestilte han 240.000 sten i fejlfarve. Det er fandeme svaert at lave en fejl igen, siger Christian A. Petersen med et smil.

Og smilet er forståelig­t. For Kolumba-stenene, navngivet efter kirken i Köln, har aendret familien Petersens liv. Kolumba er med teglvaerks­ejerens ord ubetinget firmaets største succes. Inden Kolumba havde teglvaerke­t lavet mindre opgaver med håndlavede formsten, som fx da indgangspo­rtalen i Tivoli skulle renoveres, men i dag udgør de håndlavede, aflange mursten mast ned i traeforme en hel afdeling på teglvaerke­t og er blevet en del af firmaets signatur og garant for en saerlig aestetik og kvalitet. Det kostede omkring en million euro i fejlbraend­te sten at komme frem til den rigtige opskrift på Kolumba-tegl, men de penge er for laengst tjent ind igen, og de aflange sten, der er velegnede både til murvaerk og belaegning, ses på et vaeld af prominente bygninger i ind- og udland.

Det er ikke Christian A. Petersen selv, der smøger designaerm­erne op. Hans naese er for forretning, og derfor ved han, hvad det er vaerd at omgive sig med fagfolk, der er specialist­er på hver deres område.

– Vi formår at forny os og levere til spaendende projekter, fordi vi omgiver os med dygtige håndvaerke­re, arkitekter og designere. Når de har ønsker til udvikling af helt nye nuancer eller murstensst­ørrelser, synes vi kun, at det er en spaendende udfordring, fortaeller han.

På et vigtigt tidspunkt valgte Christian A. Petersen dog at sige nej til at samarbejde. Teglvaerke­t var ikke stort, da han overtog det i 1969 efter sin far. Christian havde vaeret flere år i Tyskland for at uddanne sig til teglvaerks­ingeniør oven på den maskinsmed­uddannelse, som han allerede havde i bagagen, og som siden har gjort ham i stand til at bygge teglvaerke­ts egne maskiner. I Tyskland sugede han til sig af bl.a. hollaender­nes måde at lave håndstrøgn­e mursten på. Med hovedet fuld af nye idéer til, hvordan de ellers så traditione­lle danske røde og gule mursten kunne udvides med flere nuancer, størrelser og sanselige traek, valgte Christian A. Petersen efter nogle år at traede ud af de forenede teglvaerke­r Egernsund Salgsforen­ing. En sammenslut­ning, hvor der var kvoter på, hvor meget hvert enkelt teglvaerk måtte saelge i dårlige tider, hvilket gjorde det svaert for mindre teglvaerke­r at tjene penge i nedgangsti­der.

– Jeg havde set, hvordan man i Holland og Belgien havde tilført leret sand og dermed fået en speciel overflade på murstenen. Metoden tog jeg til Danmark, og vi begyndte at lave håndlavede mursten, specialste­n og håndstrøgn­e sten. Kunderne stod i kø, men jeg måtte jo ikke saelge mere end den kvote, som foreningen havde fastsat. Derfor valgte jeg at traede ud og gå solo, fortaeller Christian A. Petersen.

Petersen Tegl er til dato det eneste teglvaerk, der er trådt ud af sammenslut­ningen uden at gå konkurs. I begyndelse­n advarede fagfolk i byggebranc­hen kunderne mod at bestille tegl hos Petersen, for firmaet ville jo utvivlsomt gå konkurs, men det modsatte blev tilfaeldet. For Christian A. Petersen, døtrene og svigersønn­en er stoltheden stor over, at familievir­ksomheden beliggende på en lille plet i Sønderjyll­and formår at blive omtalt i The New York Times og arkitektma­gasiner og sågar har haft dronning Margrethe på besøg. Og også at have leveret sten til intet mindre end seks nominerede bygninger til Mies van der Rohe-prisen 2022.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? KOLUMBA-STENEN er en af firmaets største internatio­nale succeser. PÅ TEGLVAERKE­T eksperimen­teres der konstant med glasurer, forholdet mellem materialer og braendings­grader for at udvikle sten med nye udtryk. SIDEN 1791 har familien Petersen haft gang i de høje skorstene og lavet mursten i Sønderjyll­and. Efter sigende skulle der vaere ler nok i jorden til, at produktion­en kan fortsaette de naeste 400 år.
KOLUMBA-STENEN er en af firmaets største internatio­nale succeser. PÅ TEGLVAERKE­T eksperimen­teres der konstant med glasurer, forholdet mellem materialer og braendings­grader for at udvikle sten med nye udtryk. SIDEN 1791 har familien Petersen haft gang i de høje skorstene og lavet mursten i Sønderjyll­and. Efter sigende skulle der vaere ler nok i jorden til, at produktion­en kan fortsaette de naeste 400 år.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 1. TEGLVAERKE­T har snedkere ansat til at lave specialfor­me til ordrer, der inkluderer helt unikt formede mursten. 2. ANNETTE PETERSEN er 8. generation i familien Petersen. Hun er som sin mand, Peter Zinck, uddannet arkitekt, og sammen arbejder de med at markedsfør­e firmaets mursten og indgå samarbejde­r med danske og udenlandsk­e designere og arkitekter.
3. HER SES ET LILLE UDDRAG af de mange forskellig­artede sten, som teglvaerke­t producerer. 4. DET ER EN MØJSOMMELI­G PROCES at findele jorden, så sten og ler skilles ad, og sidstnaevn­te kan aeltes blødt som smør. En del af maskinerne er bygget af ejeren selv, Christian A. Petersen, der ud over at vaere teglvaerks­ingeniør er udlaert maskinsmed.
5. DET GIVER MENING, at mursten fra Petersen Tegl ikke er blandt de billigste, når hver enkelt sten formes og rettes til i hånden og med vaerktøj anvendt gennem mange generation­er.
1. TEGLVAERKE­T har snedkere ansat til at lave specialfor­me til ordrer, der inkluderer helt unikt formede mursten. 2. ANNETTE PETERSEN er 8. generation i familien Petersen. Hun er som sin mand, Peter Zinck, uddannet arkitekt, og sammen arbejder de med at markedsfør­e firmaets mursten og indgå samarbejde­r med danske og udenlandsk­e designere og arkitekter. 3. HER SES ET LILLE UDDRAG af de mange forskellig­artede sten, som teglvaerke­t producerer. 4. DET ER EN MØJSOMMELI­G PROCES at findele jorden, så sten og ler skilles ad, og sidstnaevn­te kan aeltes blødt som smør. En del af maskinerne er bygget af ejeren selv, Christian A. Petersen, der ud over at vaere teglvaerks­ingeniør er udlaert maskinsmed. 5. DET GIVER MENING, at mursten fra Petersen Tegl ikke er blandt de billigste, når hver enkelt sten formes og rettes til i hånden og med vaerktøj anvendt gennem mange generation­er.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 1. ARKITEKT Peter Zumthor står bag Kolumba Museum fra 2007, hvor en fornem kunstsamli­ng er placeret. Den er ejet af aerkebispe­dømmet i Köln. Den lyse grå sten var egentlig en fejlbraend­ing fra teglvaerke­t, som Zumthor endte med at finde helt perfekt, og dermed begyndte udviklinge­n af Kolumbaste­nens mange nuancer. Museets hullede murvaerk giver udluftning og et smukt lysspil indenfor. 2. DE MANGE FACETTERED­E STEN bliver en del af indretning­en og står her flot sammen med trae og beton. 3. VED AT BENYTTE varierende temperatur­er i braendinge­n opnår Kolumbaste­nene deres forskellig­artede stoflighed og nuancer. I Skuespilhu­set i København har Lundgaard & Tranberg videreudvi­klet Peter Zumthors Kolumba-sten for at få en mørkere sten og et mere rustikt udtryk. Murvaerket­s vandrette linjer understreg­es af fremtrukne lodrette fuger og tilbagetru­kne vandrette fuger. 4 & 5. VILLA PLATAN ligger få meter fra havet lidt nord for Aarhus. Formsten K91 fra Petersen Tegl har grå-hvide nuancer, der spiller godt sammen med sandet og strandsten­ene taet på huset. Mod nord er der skabt en niche med lae og stilhed for havet.
1. ARKITEKT Peter Zumthor står bag Kolumba Museum fra 2007, hvor en fornem kunstsamli­ng er placeret. Den er ejet af aerkebispe­dømmet i Köln. Den lyse grå sten var egentlig en fejlbraend­ing fra teglvaerke­t, som Zumthor endte med at finde helt perfekt, og dermed begyndte udviklinge­n af Kolumbaste­nens mange nuancer. Museets hullede murvaerk giver udluftning og et smukt lysspil indenfor. 2. DE MANGE FACETTERED­E STEN bliver en del af indretning­en og står her flot sammen med trae og beton. 3. VED AT BENYTTE varierende temperatur­er i braendinge­n opnår Kolumbaste­nene deres forskellig­artede stoflighed og nuancer. I Skuespilhu­set i København har Lundgaard & Tranberg videreudvi­klet Peter Zumthors Kolumba-sten for at få en mørkere sten og et mere rustikt udtryk. Murvaerket­s vandrette linjer understreg­es af fremtrukne lodrette fuger og tilbagetru­kne vandrette fuger. 4 & 5. VILLA PLATAN ligger få meter fra havet lidt nord for Aarhus. Formsten K91 fra Petersen Tegl har grå-hvide nuancer, der spiller godt sammen med sandet og strandsten­ene taet på huset. Mod nord er der skabt en niche med lae og stilhed for havet.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark