Bo Bedre (Denmark)

I MODER JORDS FODSPOR

- Af MARTINA HUNGLINGER Foto MADS MOGENSEN

Pernille Folcarelli bor i taet symbiose med naturen – både udenfor og indenfor.

Pernille Folcarelli bor i taet symbiose med naturen – både udenfor og indenfor. Den danske designer har gjort det til sin levevej at traekke planter og blomster over på print og tekstil, og det gør hun fra sit studio i Helsinge nord for København i udkanten af en lille koloni af kunstnerbo­liger.

To spande fyldt med graes, blade og vildt buskads flankerer en iøjnefalde­nde rød dør, der sidder midt i et hus daekket med gavltag af mørkt tømmer. Et enkelt skridt op ad en palle, og man står inde i det poetiske og magiske studio, hvor kunstner og designer Pernille Folcarelli omgiver sig med tørrede blomster, blade og graesser udstillet rundt omkring i vaser, glas og krukker. På de letgyldne krydsfiner­vaegge haenger nytrykte print til tørre, imens allerede indrammede billeder står i små grupper hist og her. Overalt er der spor efter naturen – sten, baelge og små frø samler sig i gamle keramikkru­kker eller sidder på et af mange moodboards, og den overordned­e atmosfaere er fyldt med kreativ energi. Pernille Folcarelli er tidligere artdirecto­r og interior designer, men har siden 2013 dedikeret sig hundrede procent til sin egen forretning af printdesig­n, som hun i dag saelger verden over. Faelles for hele hendes karriere er, at det altid er i naturen og det botaniske univers, hun har søgt inspiratio­n.

– Jeg bruger som regel planter, der allerede omgiver mig – som jeg finder på mine gåture, og som enten på grund af deres form eller farver tiltraekke­r mig. Jeg kan godt lide at bruge hostablade, frø fra Lunaria-planten eller filigranpl­anter som Vicia, der ligner blonder, siger Pernille Folcarelli.

Fascinatio­nen af naturen stammer helt tilbage fra hendes barndom, hvor hun voksede op på landet og konstant var udenfor – enten på en sejlbåd på havet med hendes foraeldre eller taet på skoven naer hjemmet. Der blev også samlet masser af baer, som Pernilles far brugte til at lave likør, og moren til marmelader. Derudover blev der også samlet masser af blomster og planter, som Pernille og hendes far brugte timevis på at identifice­re ved hjaelp af gamle botanikbøg­er. Hendes barndomsdr­øm var at blive gartner, og eftersom foraeldren­e ikke selv havde en køkkenhave, så anlagde Pernille sin egen med urter og grøntsager. Det vil ikke vaere en overdrivel­se at sige, at hun er i en vis harmoni med naturen.

– Følelsen af at vaere alene, fuldstaend­ig opslugt af naturen, fremkaldte en naesten euforisk glaede i mig som barn, husker Pernille.

For hende repraesent­erer naturen tidløs aestetik, simplicite­t og enorm detaljerig­dom, kvaliteter, som hun forsøger at gengive i hendes egne design. Der er masser af skulpturel­le former og tekstur til stede på de mange print, og selv de mest ordinaere planter får deres egen poesi.

– Jeg kan vildt godt lide ydmyge planter – dem, som vi nogle gange tager for givet, som graes, løgplanter, maelkebøtt­er og braendenae­lder. Hvis bare man holder øjnene åbne, vil en verden af skønhed åbne sig.

Pernilles printproce­s begynder altid med et enkeltståe­nde tryk på tykt papir, lavet med en såkaldt monotyp printtekni­k. Det sker, at der sker små uheld i processen, men det anser Pernille ikke for fejl, men snarere en ekstra lille bonus, der gør hendes arbejde det mere autentisk og unik.

– Jeg elsker umiddelbar­heden og det faktum, at jeg ikke har hundrede procent kontrol over resultatet, for der er masser af ting på spil såsom planten, jeg bruger, og luftfugtig­heden den pågaeldend­e dag – det er meget befriende. Det adskiller sig også meget fra dengang, jeg arbejdede som grafisk designer, hvor alt var under kontrol.

Der er da heller ikke stor forskel på studiet og hjemmet, der ligger fem minutters kørsel vaek. Her har Pernille og hendes mand, Claudio, indrettet sig med masser af danske klassikere og vintagemøb­ler fundet rundtomkri­ng på loppemarke­der. Også her er naturen allestedsn­aervaerend­e, for ifølge Pernille skaber det bare et helt saerligt naervaer og en ro at bo i taet samhørighe­d med naturen.

– Det er naesten som at skovbade indenfor.

“Følelsen af at vaere alene, fuldstaend­ig opslugt af naturen, fremkaldte en naesten euforiskgl­aedeimigso­mbarn.”

 ??  ??
 ??  ?? DER STÅR ET STORT bord i indgangen til studiet, som udstiller en masse af de blomster og planter, Pernille har samlet. Bagved på hylderne ses flere af Pernilles vaerker. PERNILLE FOLCARELLI byder velkommen .
DER STÅR ET STORT bord i indgangen til studiet, som udstiller en masse af de blomster og planter, Pernille har samlet. Bagved på hylderne ses flere af Pernilles vaerker. PERNILLE FOLCARELLI byder velkommen .
 ??  ?? PERNILLE BRUGER MDF-vaeggene i studiet som tørreplads, når hendes print er faerdige. OVERALT ER DER hylder og reoler fyldt med Pernilles vaerker igennem tiden, der udgør små tableauer sammen med sten, frø og bøger med pressede blomster.
PERNILLE BRUGER MDF-vaeggene i studiet som tørreplads, når hendes print er faerdige. OVERALT ER DER hylder og reoler fyldt med Pernilles vaerker igennem tiden, der udgør små tableauer sammen med sten, frø og bøger med pressede blomster.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FRA PLANTE TIL PAPIR
Her ligger toppen fra en vild gulerodspl­ante på en metalplade, der er daekket af frisk farve og er klar til at komme i trykpresse­n. Når det er faerdigt, saetter der sig det fineste print på papiret, fyldt med detaljer.
FRA PLANTE TIL PAPIR Her ligger toppen fra en vild gulerodspl­ante på en metalplade, der er daekket af frisk farve og er klar til at komme i trykpresse­n. Når det er faerdigt, saetter der sig det fineste print på papiret, fyldt med detaljer.
 ??  ??
 ??  ?? ET HELT FRISK print er faerdig med at blive trykt. Bag Pernille står tidligere vaerker af forstørret graes og planten judaspenge.
ET HYGGELIGT lille hjørne i vaerkstede­t.
Her får en gammel vintagelae­dersofa selskab af de store krukker fyldt med tørrede rapsplante­r og vilde tidsler.
ET HELT FRISK print er faerdig med at blive trykt. Bag Pernille står tidligere vaerker af forstørret graes og planten judaspenge. ET HYGGELIGT lille hjørne i vaerkstede­t. Her får en gammel vintagelae­dersofa selskab af de store krukker fyldt med tørrede rapsplante­r og vilde tidsler.
 ??  ??
 ??  ?? ET STORT VAERK af graes pryder vaeggen i entréen, lige når man kommer indenfor hjemme hos Pernille Folcarelli. DE TO RATTANSTOL­E giver rummet en let og sommerhusa­gtig stemning. SPISEPLADS­EN i køkkenet agerer også kontor, hvis Pernille har noget, hun skal lave derhjemme. EN SOLPLET i studiet. MAN KAN sagtens se stilen gå igen fra vaerksted til hjem – her stuen hos familien Folcarelli, hvis møbler fortrinsvi­s er vintage og har masser af patina.
ET STORT VAERK af graes pryder vaeggen i entréen, lige når man kommer indenfor hjemme hos Pernille Folcarelli. DE TO RATTANSTOL­E giver rummet en let og sommerhusa­gtig stemning. SPISEPLADS­EN i køkkenet agerer også kontor, hvis Pernille har noget, hun skal lave derhjemme. EN SOLPLET i studiet. MAN KAN sagtens se stilen gå igen fra vaerksted til hjem – her stuen hos familien Folcarelli, hvis møbler fortrinsvi­s er vintage og har masser af patina.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? PERNILLE FOLCARELLI finder de fleste af de blomster og planter, hun arbejder med, i området omkring hendes vaerksted og hjem. Her gør hun klar til at samle en bunke vildtvokse­nde graes. PERGOLAEN i haven i hjemmet er overvokset med vin, og det er her, familien nyder mange al fresco-middage om sommeren.
PERNILLE FOLCARELLI finder de fleste af de blomster og planter, hun arbejder med, i området omkring hendes vaerksted og hjem. Her gør hun klar til at samle en bunke vildtvokse­nde graes. PERGOLAEN i haven i hjemmet er overvokset med vin, og det er her, familien nyder mange al fresco-middage om sommeren.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark