Bo Bedre (Denmark)

UNDER ÉT TAG

I Skagen har en familie fået et sommerhus, hvor et stort faellesrum skal samle tre generation­er samtidig. Derfor har arkitekten bag taenkt i akustik, rumlighed og naturlige materialer, så oplevelsen er både sanselig og helstøbt med plads til alle.

- Af MATHILDE RUDE Foto CLAUS TROELSGAAR­D

– Idéen bag den gennemgåen­de tagkonstru­ktion er at skabe en helt banal følelse af faellesska­b og af at sidde under samme tag, lige meget hvor du er i huset, forklarer arkitekt Mathias Brockdorff om dette bemaerkels­esvaerdige sommerhus i Skagen, hvor han har tegnet ét stort, åbent faellesrum under en høj taghaeldni­ng. Mathias står bag arkitektvi­rksomheden MDB Works, og praemissen for huset var, at der skulle vaere plads til en familie i flere generation­er. Og man kommer nemt til at taenke på de gamle vikingelan­ghuse, når man ser det markante hus. Men det er ingen tilfaeldig­hed, for inspiratio­nen til det enkle udtryk er hentet i renheden og materialer­ne i nordisk arkitektur. Samtidig er huset en nutidig reference til det omkringlig­gende miljø og Skagens sorte periode, der varede frem til 1875. Dengang lå tjaerede eller malede strå- eller marehalmst­aekkede huse i spredte enklaver i en lang, smal braemme langs havet med sandstier som de eneste veje mellem huse og klitter. Husene havde den praktiske foranstalt­ning, at de kunne skilles ad og flyttes, når sandet havde omkranset dem og besvaerlig­gjort tilgangen, eller når havet havde eroderet kysten. Med afsaet i historien og for at forene arkitektur­en med Vestkysten­s vilde natur og de skiftende og ofte barske vejrforhol­d lavede Mathias en plantegnin­g, der var åben. De baerende dele gjorde han synlige, så de fritlagte, massive limtraessp­aer kunne skabe fokus på trae som et gennemgåen­de materiale, der går i spaend med landskabet, ligesom stråtaget spiller nøje sammen med lyng og marehalm.

– Stedet skal give en oplevelse af det sanselige i at se regnen dryppe af traeerne, at maerke fugten i luften, solens varme på huden samt vindens bid i kinderne. At sløre overgangen mellem natur og arkitektur har vaeret udslagsgiv­ende for at vaelge trae. Som materiale er det taktilt, og følelsen, duften og lyden af det skaber en naturlig, varm ramme, som får arkitektur­en til at virke levende, siger Mathias, der valgte at bruge douglasgra­n fra Dinesen, der fremstille­r baeredygti­gt trae fra skove i Frankrig og Tyskland. Han har nemlig den holdning, at nøglen til god, langtidsho­ldbar arkitektur afhaenger af kvalitet og de rette materialer.

– Jeg har vaegtet en god traelevera­ndør, fordi huset har store områder med synligt trae. Det er også brugt til at skabe balance i det åbne plan mellem fornemmels­en af faellesrum og hulerum. I det øjemed har jeg også måttet taenke i lyd. Med loft til kip kan der vaere en rungende rumklang, som ikke er hyggelig, så for at skabe en behagelig akustik er der monteret akustikdug bag loftet. Uagtet en loftshøjde på ca. 8 m kan man derfor stadig føle tosomhed og intimitet. Huset kan derfor både bruges til fordybelse og fest takket vaere bevidste arkitekton­iske greb fortaeller Mathias om boligen, hvor det naturlige udtryk fortsaette­r i indretning­en, der er holdt i en lettere spartansk stil med en blanding af traemøbler fra lokale traevaerks­teder og butikker, specialdes­ignede møbler, der er lavet af restmateri­aler fra huset, samt arvestykke­r, genbrugsmø­bler og danske designklas­sikere.

SOFAEN Mags Soft fra Hay er stedet, hvor familien samles og slapper af eller spiller spil ved sofabordet, der er selvbygget med trae fra et lokalt savvaerk. Vaerket er af Thomas Juul Jensen, og de runde lamper, Nuage, er designet af Nowodvorsk­i. PRAEMISSEN for indretning­en har vaeret at give mulighed for at skabe scenerier med masser af liv og faellesska­b samt ro til tosomhed og naerhed. Derfor er der en flydende ruminddeli­ng med visuelle koblinger mellem dem, der står i køkkenet, dem, der sidder og nyder udsigten på 1. sal, dem, der slapper af foran pejsen i stuen, og dem, der laeser en bog i en solstol på terrassen. Pejsen fra Rais skaber gennemsigt­ighed og hygge i både stue og spisekøkke­n. Den skulpturel­le Flagermuss­tol er designet af Hardoy, Bonet & Kurchan, og bagefadet på gulvet er fra en svensk gårdbutik.

ET NATURLIGT LYSINDFALD er indtaenkt i arkitektur­en med smalle vinduer, der er sat ind øverst i vaeggen, så man ikke kan se ind. Lampen er fra Søstrene Grene, og bøjlestang­en er lavet af laederstro­pper og et kosteskaft. HUNDEN QAYA nyder også sommerferi­elivet på sengetaepp­et fra Ikea. FOR AT SKABE ROLIGE LINJER i sovevaerel­set er det indrettet med en baenk fra Solkilde i Tversted, der fungerer som natbord, samt et spejl fra No-name. Billedet med et cykelmotiv er af Thomas Juul Jensen. DER ER UDSYN NED GENNEM begge husets langsider, hvilket er et fundamenta­lt greb, der binder boligen sammen og understreg­er den følelse af faellesska­b, som Mathias har forsøgt at fremelske i arkitektur­en. Samtidig fornemmer man også rytmen fra husets moduler.

FRA HUSET er der direkte adgang til vandet, som ligger få hundrede meter derfra, og hvor familien ofte går tur.

PÅ FØRSTE SAL er der også en hyggekrog, hvor man kan traekke sig hen, hvis man har brug for fred. Sofaen er arvet og ombetrukke­t, taeppet er en gave, mens pendlen er fra No-name. Familien går op i at købe lokalt, og sofabordet er fra et naerliggen­de savvaerk. BAG KØKKENET er der skabt et multirum, hvor børn og børnebørn kan lege sammen og stadig føle sig som en del af huset og faellesska­bet. Loftet her er lavere end i resten af huset for at skabe en kontrast og en intim stemning, og på den måde lever rummet op til Mathias’ ønske om at skabe et hus, hvor rummenes funktioner bliver underbygge­t af arkitektur­en. Familien bruger tid på at fiske, og der er derfor et stativ til fiskestaen­ger og grej. Taepperne er købt i Kaiku. HUSET KRAEVER IKKE SÅ MEGET indretning, da arkitektur­en i sig selv er både skulpturel og funktionel, som det ses på første sal, hvor man kan nyde naturen og udsigten til havet på en indbygget baenk. Her kan man ligge i fred og samtidig holde øje med resten af huset.

 ??  ??
 ??  ?? TRAE tegner stilen indenfor med Dinesen Douglas Natur-planker på gulve og vaegge, lister i loftet såvel som på flere indbyggede siddeplads­er. Da en af ejerne lider af tinnitus, har lyden vaeret et afgørende designpara­meter, og således er der i det højloftede rum monteret en akustikdug. DRØMMEN var at skabe et sted med plads til en familie, hvor flere generation­er kan vaere sammen, og hvor naturen bydes indenfor. Det er afspejlet i husets udformning og materialev­alg. Som et krav i lokalplane­n er facaden sortmalet for at skabe synergi med de omkringlig­gende huse og gårde. Tanken om at lave en naturlig overgang mellem inde og ude understreg­es af vinduernes massive egetraessp­rosser. Huset er tegnet af Mathias Brockdorff fra MDB Works, og ud over de 235 m² er der en tilhørende bygning på 50 m², der bruges til garage og udhus.
TRAE tegner stilen indenfor med Dinesen Douglas Natur-planker på gulve og vaegge, lister i loftet såvel som på flere indbyggede siddeplads­er. Da en af ejerne lider af tinnitus, har lyden vaeret et afgørende designpara­meter, og således er der i det højloftede rum monteret en akustikdug. DRØMMEN var at skabe et sted med plads til en familie, hvor flere generation­er kan vaere sammen, og hvor naturen bydes indenfor. Det er afspejlet i husets udformning og materialev­alg. Som et krav i lokalplane­n er facaden sortmalet for at skabe synergi med de omkringlig­gende huse og gårde. Tanken om at lave en naturlig overgang mellem inde og ude understreg­es af vinduernes massive egetraessp­rosser. Huset er tegnet af Mathias Brockdorff fra MDB Works, og ud over de 235 m² er der en tilhørende bygning på 50 m², der bruges til garage og udhus.
 ??  ?? SOMMERHUSE­T er holdt i en afdaempet farveskala, hvor traeets lette glød, årer og knaster giver karakter. Åbenheden i arkitektur­en skaber rum for et rigt familieliv om spiseborde­t FM 1954 fra Friis & Moltke, hvor pendlen også er fra. Foldestole­ne Kryss er fra Skargaarde­n. DET VAR FRA STARTEN essentielt for arkitekten at designe et hus, som arbejder med rumlighed. Den fornemmels­e er iscenesat med en gennemgåen­de, synlig loftskonst­ruktion, så familien overalt kan se, at de sidder under ét tag. De vandrette limtraesbå­nd bryder på en subtil måde vuet gennem rummet og skaber en let zoneinddel­ing, som er vital for at føle intimitet i det store rum.
SOMMERHUSE­T er holdt i en afdaempet farveskala, hvor traeets lette glød, årer og knaster giver karakter. Åbenheden i arkitektur­en skaber rum for et rigt familieliv om spiseborde­t FM 1954 fra Friis & Moltke, hvor pendlen også er fra. Foldestole­ne Kryss er fra Skargaarde­n. DET VAR FRA STARTEN essentielt for arkitekten at designe et hus, som arbejder med rumlighed. Den fornemmels­e er iscenesat med en gennemgåen­de, synlig loftskonst­ruktion, så familien overalt kan se, at de sidder under ét tag. De vandrette limtraesbå­nd bryder på en subtil måde vuet gennem rummet og skaber en let zoneinddel­ing, som er vital for at føle intimitet i det store rum.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? I HUSET er køkkenet det naturlige centrum. Køkkenet er designet af Krøyer & Gatten sammen med Maxmoebel, og de hårde hvidevarer er fra Siemens. Vasken fra ONO er af kobber, mens Quooker-armaturet er af bruneret messing. FOR ENDEN AF TRAPPEN ses en stumtjener fra Søstrene Grene og en skulpturel skammel fra Solkilde i Tversted.
DEN GENNEMGÅEN­DE lyse stil underbygge­s af møbelvalge­t, hvor baenken her er designet af Krøyer & Gatten sammen med Maxmoebel. Billedet er af Bjørn Wiinblad. VED AT VAELGE naturlige materialer som laeder og trae kan man skabe en taktil fornemmels­e i sin indretning, som får den til at virke harmonisk. I STEDET FOR MALING og tapeter gør knaster og aftegninge­r i traeet udtrykket på gulv og vaegge levende.
I HUSET er køkkenet det naturlige centrum. Køkkenet er designet af Krøyer & Gatten sammen med Maxmoebel, og de hårde hvidevarer er fra Siemens. Vasken fra ONO er af kobber, mens Quooker-armaturet er af bruneret messing. FOR ENDEN AF TRAPPEN ses en stumtjener fra Søstrene Grene og en skulpturel skammel fra Solkilde i Tversted. DEN GENNEMGÅEN­DE lyse stil underbygge­s af møbelvalge­t, hvor baenken her er designet af Krøyer & Gatten sammen med Maxmoebel. Billedet er af Bjørn Wiinblad. VED AT VAELGE naturlige materialer som laeder og trae kan man skabe en taktil fornemmels­e i sin indretning, som får den til at virke harmonisk. I STEDET FOR MALING og tapeter gør knaster og aftegninge­r i traeet udtrykket på gulv og vaegge levende.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SELVOM STEDET ISAER bruges til ferier, er der indrettet en lille arbejdspla­ds i sovevaerel­set, som er et vidnesbyrd på, at al plads udnyttes bedst muligt, og at der er taenkt over, at huset skal have mange funktioner. Skrivebord­et Boomeran er fra VIA CPH, bordlampen er en
Archi T1, og Y-stolen er designet af Hans J. Wegner. Den lille tegning er af Bjørn Wiinblad.
SELVOM STEDET ISAER bruges til ferier, er der indrettet en lille arbejdspla­ds i sovevaerel­set, som er et vidnesbyrd på, at al plads udnyttes bedst muligt, og at der er taenkt over, at huset skal have mange funktioner. Skrivebord­et Boomeran er fra VIA CPH, bordlampen er en Archi T1, og Y-stolen er designet af Hans J. Wegner. Den lille tegning er af Bjørn Wiinblad.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark