Bo Bedre (Denmark)

ITALIENSKE KØKKENFAVO­RITTER

-

PASTA MED HJEMMELAVE­T TOMATSAUCE, SPINAT OG PARMASKINK­E 4 PERSONER

Det her er verdens nemmeste tomatsauce. Den laves på laekre solmodne italienske dåsetomate­r og smager skønt i en pastaret eller på en hjemmebagt pizza.

HJEMMELAVE­T TOMATSAUCE

1 løg

2 fed hvidløg

1 rød chili

1 spsk. olivenolie

2 dåser pomedoroto­mater 2 tsk. oregano

1 spsk. balsamicoe­ddike 2 tsk. brun farin

Revet skal af 1 citron Flagesalt og peber

300 g pasta

200 g frisk spinat

70 g parmaskink­e Parmesanos­t

4 kviste frisk basilikum Flagesalt og peber

HJEMMELAVE­T TOMATSAUCE

• Pil og hak løget. Pres hvidløgene.

Flaek chilien, skrab kernerne ud, og hak chilien fint. Varm olien i en gryde, og svits løg med hvidløg og chili et øjeblik. Tilsaet tomater, oregano og eddike, og kog saucen i 5 min. Smag til med brun farin, citronskal, flagesalt og peber.

• Kog pastaen som angivet på emballagen. Skyl spinaten, og hak den eventuelt. Det sidste minut af pastaens kogetid tilsaettes spinaten. Afdryp pastaen.

SERVERING

• Vend pasta og spinat med tomatsauce efter smag. Er der lidt tilovers, kan det fryses til en anden dag. Anret i dybe skåle sammen med parmaskink­e. Riv parmesanos­ten over, og top med frisk basilikum. Krydr med flagesalt og peber.

Der skal ikke meget mere end en håndfuld italienske laekkerier til, før hverdagen herhjemme smager af sol, sommer og ferie. Kig med, og se et udvalg af mine foretrukne delikatess­er fra Støvleland­et, og nyd, at det enkle nogle gange bare er det bedste.

OLIVENOLIE

De gyldne dråber smager af solmodne oliven. I mit køkken har jeg forskellig­e flasker olivenolie, hvor den koldpresse­de ekstrajomf­ruolivenol­ie er den dyreste og den, som efter min smag er bedst. Den bruges primaert til salater, i dressinger og som krydderi, hvor oliven virkelig kan smages. De lidt “billigere” olivenolie­r, som dog stadig er dyre, bruges til fx stegning. Hvis du er i tvivl om, hvilken olie du skal vaelge, så smag dig frem, og vaelg den, du bedst kan lide. Der er nemlig stor forskel på kvalitet, smag og pris.

PASTA

Selvom jeg elsker at lave min egen pasta, så køber jeg også tit pasta. Det er dejlig nemt i hverdagen, og udvalget er ret godt. Kog pastaen i rigeligt vand tilsat salt i en stor gryde, til den er al dente og stadig har lidt bid. Men … smag dig frem – nogle foretraekk­er pastaen lidt blødere, mens vi er andre, der elsker den al dente.

PARMASKINK­E

Prosciutto di Parma er den laekreste tørsaltede lufttørred­e skinke. Den kommer fra området Parma og er en delikatess­e. Det tager mellem et år og halvandet at producere en parmaskink­e, da den både skal saltes og lagres, inden den skaeres i papirtynde skiver.

PARMESANOS­T

En aegte parmesanos­t kaldes for Parmigiano Reggiano og er underlagt flere krav til fremstilli­ng, bl.a. lang lagringsti­d på min. 1 år, hvorimod granaost til sammenlign­ing kun skal lagres min. 8 måneder. Parmesanos­t er derfor også dyrere. Jeg køber gerne et stort stykke, da det er billigere i laengden, og vaelger du en parmesanos­t, som har lagret laenge, indeholder den mindre vand og har dermed mere smag. Konsistens­en er hård, og osten tør med en let saltet struktur.

TOMATER PÅ DÅSE

Smagen af solmodne italienske tomater på dåse kan varmt anbefales, uden at det er fy. Jeg bruger tomaterne til fx en god tomatsauce kogt med balsamico og smagt til med krydderier. Også her følger kvalitet prisen på dåsen.

BALSAMICO, ØKOLOGISK

Balsamico er en mørk, koncentrer­et og intens og meget aromatisk eddike fra Italien. Den fremstille­s på druesaft, som bliver filtreret og kogt ind, hvorefter den sammen med vineddike lagres på fade. Et par dråber balsamicoe­ddike kan gøre undervaerk­er for smagen i din tomatsauce, i en dressing eller indkogt i en sauce.

BURRATA/MOZZARELLA

De fleste mozzarella­er, som vi finder i supermarke­det, er fremstille­t af komaelk. Men de fås også af bøffelmael­k, og det synes jeg er laekkert, for de smager ofte er mere og er også mere cremede i konsistens­en. Burrata har mange lighedstra­ek med mozzarella. Den er også en friskost, dog noget blødere i konsistens­en, og så har den en indre cremet, flødeagtig midte, som kaldes stracciate­lla. De er begge laekre i salater og som tilbehør.

 ??  ?? ILDFAST FAD FRA RICE, hørserviet fra Merci Merci, bestik og rivejern privateje.
ILDFAST FAD FRA RICE, hørserviet fra Merci Merci, bestik og rivejern privateje.
 ??  ?? LONE KJAER er BO BEDREs madskriben­t. Hun har skrevet om mad siden 1997, har en madblog og har desuden skrevet tre kogebøger. Derudover har hun bl.a. redigeret prins Henriks kogebog
Ikke altid gåselever.
LONE KJAER er BO BEDREs madskriben­t. Hun har skrevet om mad siden 1997, har en madblog og har desuden skrevet tre kogebøger. Derudover har hun bl.a. redigeret prins Henriks kogebog Ikke altid gåselever.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark