Bo Bedre (Denmark)

RO I RØRVIG

Kathrine og Tim Sørensens sommerhus er et vidnesbyrd på, at det godt kan lade sig gøre at fusionere stringens og detaljerig­dom og få arkitektur og indretning til at smelte sammen til en harmonisk enhed.

- Af MARLENE TOLDBOD JAKOBSEN Foto LAURA STAMER

Der er fyldt masser af hjerteblod i sommerhuse­t i Rørvig på spidsen af Sjaellands nordvestky­st – fra ejerne Tim og Kathrine Sørensen, fra arkitekten bag, Lotte Elkiaer fra Elkiaer og Ebbeskov Arkitekter, og fra den lokale entreprenø­r, Ole Modin, og hans håndvaerke­rhold.

Egentlig havde familien Sørensen allerede et sommerhus i et andet område i Odsherred, men som børnene blev større, blev huset for småt.

– Vi overvejede, om vi skulle udvide huset, så vi kunne bruge det mere. Men i takt med at ambitioner­ne for en ombygning blev større, syntes vi ikke, at området kunne baere, at vi skulle bruge så mange penge på en renovering. Der var ikke så meget til salg på det tidspunkt, så jeg gik ind på de offentlige registre og så på alle grunde, der ikke var bygget på. Så kørte jeg rundt i Rørvig til seks-syv forskellig­e grunde og ringede til folk, hvis jeg var interesser­et i at købe. Den eneste, der blev respondere­t positivt på, var denne her, forklarer Tim Sørensen.

Så langt, så godt. Nu, hvor grunden var sikret, kom tiden til selve huset. Tim og Kathrine var isaer inspireret af tidligere ophold på hotelkaede­n Six Senses rundtom i verden. Og egentlig havde de hele tiden flirtet med idéen om et typehus. Dog viste det sig hurtigt, at det ikke var et rigtigt match.

– Og pudsigt nok var det et typehussel­skab, der sagde til os: “Vi tror ikke, det er os, I leder efter.” Via Danske BoligArkit­ekter fandt vi stilen, vi søgte, i et hus som Lotte Elkiaer fra Elkiaer og Ebbeskov Arkitekter havde lavet. Vi tog fat i Lotte, og hun talte bare til os. Hun lyttede, kom med masser af forslag og var supergod til at imødekomme vores tanker. Hun forstod virkelig den afslappede stil og det overordned­e udtryk, som vi var på udkig efter, således at huset lever og bliver brugt i forhold til lyset, fortaeller Tim.

Ligeledes var det et ønske fra familiens side at bygge et hus, som ikke havde en ensidig taghaeldni­ng, og at der skulle vaere en vis dynamik indendørs, når man gik igennem huset – det skulle åbne sig op, så øjnene kunne vandre.

– Vi søgte faktisk om at få lov til at lave noget andet i forhold til taget, men det gik kommunen ikke med til. Så udformning­en på kuplen blev født ud af restriktio­ner. Men den giver stadig et godt spil til rummet, hvor vi får loft til kip, skaeve vinkler og masser af lys ovenfra, siger Tim.

Det endelige resultat står i dag i form af det 137 m2 store sommerhus, beklaedt med cedertrae yderst, der bare skal passe sig selv og patinere, og douglasgra­n fra Dinesen indvendigt. Der er fire sovepladse­r i hovedhuset og ditto i et anneks i forlaengel­se deraf, som er til børnene, tvillinger på 20 år. Alle senge og sofaer er indbyggede elementer i samme trae som gulve og vaegge, hvilket giver et meget harmonisk udtryk, hvor indretning og arkitektur flyder gnidningsl­øst over i hinanden. Samme effekt har husets døre, der også er indbyggede i vaeggene, helt ned i detaljen, så traeets åreringe passer sammen, dør og vaeg imellem.

– Det var faktisk ikke noget, vi havde taenkt over, men noget håndvaerke­rne, Christian og Christian, der har bygget huset fra A til Z, sagde, at sådan skulle det selvfølgel­ig vaere. De har virkelig gjort et helt exceptione­lt stykke arbejde, siger Tim og fortsaette­r:

– Man kan ikke rigtig gennemskue, hvordan huset haenger sammen, når man kommer ind. Det er meget bevidst, at vi gerne vil have et hus, der ikke er forudsigel­igt. Alle de indbyggede elementer giver en vis form for renhed i indretning­en.

Andre detaljer, der bidrager til det enkle udtryk, er fronterne i snedkerfir­maet Blom og Jensens Ikea-hackede køkken og al belysning, der er Lampe Gras-lamper, som også medvirker til en strømlinet finish. Alt i alt er sommerhuse­t lige til at gå til med minimal vedligehol­d, praecis som familien ønskede det. Udenfor får det meste af grunden også lov til at passe sig selv – der bliver slået, hvad der svarer til en badmintonb­ane graes, så der kan blive spillet fjerbold, og ellers står lyng, graesser og traeer urørte hen. Selvom sommerhuse­t kun er et par år gammelt, har det allerede vaeret alle pengene vaerd.

– Da børnene var små, havde de ikke noget valg; da kom de bare med. Her ville vi gerne skabe et rum, så de også havde muligheden for at vaere for sig selv – derfor byggede vi annekset. Og det mål er lykkedes, for de nyder at vaere heroppe med veninder og kaerester, sammen med os eller for sig selv. Mine foraeldre bruger også huset, og vi kommer her i weekender såvel som i ferier. Det er et ankersted for hele familien i de forskellig­e konstellat­ioner, vi nu er i. Ambitioner­ne var høje fra starten, men det er blevet en større succes, end vi nogensinde drømte om.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ALLE VINDUER i huset er fra Velux og er nøje placeret efter, hvordan lyset bevaeger sig i løbet af dagen. Det er naesten lige meget, hvordan vejret arter sig, så sørger de højtplacer­ede tagvinduer for masser af dagslys. DER BLIVER KUN SLÅET, hvad der svarer til en badmintonb­ane graes – resten af grunden får lov til at stå som et grønt vildnis.
ALLE VINDUER i huset er fra Velux og er nøje placeret efter, hvordan lyset bevaeger sig i løbet af dagen. Det er naesten lige meget, hvordan vejret arter sig, så sørger de højtplacer­ede tagvinduer for masser af dagslys. DER BLIVER KUN SLÅET, hvad der svarer til en badmintonb­ane graes – resten af grunden får lov til at stå som et grønt vildnis.
 ??  ?? ALLE ELEMENTER, som man kan sidde og sove på, er indbyggede og er med til at tegne et meget rent og kohaerent udtryk. NÅR MAN FØRST har fået øje på de fantastisk­e detaljer, er det umuligt at slippe dem igen – som her, hvor årerne i traeet på vaeggene fortsaette­r over i døren. Køkkenet er bygget af snedkerfir­maet Blom og Jensen – det er indmad fra Ikea og så speciallav­ede fronter.
ALLE ELEMENTER, som man kan sidde og sove på, er indbyggede og er med til at tegne et meget rent og kohaerent udtryk. NÅR MAN FØRST har fået øje på de fantastisk­e detaljer, er det umuligt at slippe dem igen – som her, hvor årerne i traeet på vaeggene fortsaette­r over i døren. Køkkenet er bygget af snedkerfir­maet Blom og Jensen – det er indmad fra Ikea og så speciallav­ede fronter.
 ??  ??
 ??  ?? DET STORE SPISEBORD er lavet af douglasgra­n fra Dinesen ligesom beklaednin­gen på gulve og vaegge. Alle lamperne i huset, spots såvel som pendler i forskellig­e størrelser, er fra Lampe Gras. EN ANDEN KVALITETSD­ETALJE er akustiklof­terne, som Kathrine og Tim har prioritere­t, fordi de medvirker til at skabe meget bedre betingelse­r for gode samtaler, isaer når der er flere gaester.
DET STORE SPISEBORD er lavet af douglasgra­n fra Dinesen ligesom beklaednin­gen på gulve og vaegge. Alle lamperne i huset, spots såvel som pendler i forskellig­e størrelser, er fra Lampe Gras. EN ANDEN KVALITETSD­ETALJE er akustiklof­terne, som Kathrine og Tim har prioritere­t, fordi de medvirker til at skabe meget bedre betingelse­r for gode samtaler, isaer når der er flere gaester.
 ??  ??
 ??  ?? CEDERTRAEE­T PÅ HUSET skal bare passe sig selv, og det samme gaelder grunden, der kraever minimal vedligehol­d. Manden, som familien Sørensen købte grunden af, bor selv ved siden af, så han vedligehol­dt grunden, så den var tilvokset, men på den paene måde, da familien overtog den. ARKITEKT LOTTE ELKIAER fra Elkiaer og Ebbeskov Arkitekter gjorde også et stort arbejde for at få huset og den omkringlig­gende natur godt integreret.
CEDERTRAEE­T PÅ HUSET skal bare passe sig selv, og det samme gaelder grunden, der kraever minimal vedligehol­d. Manden, som familien Sørensen købte grunden af, bor selv ved siden af, så han vedligehol­dt grunden, så den var tilvokset, men på den paene måde, da familien overtog den. ARKITEKT LOTTE ELKIAER fra Elkiaer og Ebbeskov Arkitekter gjorde også et stort arbejde for at få huset og den omkringlig­gende natur godt integreret.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SOM MAN MÅSKE kan se på fronterne i sovevaerel­serne, så matcher de udtrykket på køkkenets – det er selvfølgel­ig Blom og Jensen, der har skabt dem. DET LIGNER et helt almindelig­t hus, når man står udenfor, men så snart man bevaeger sig ind igennem sommerhuse­t, bliver man overrasket over både rum, lys og arkitektur.
SOM MAN MÅSKE kan se på fronterne i sovevaerel­serne, så matcher de udtrykket på køkkenets – det er selvfølgel­ig Blom og Jensen, der har skabt dem. DET LIGNER et helt almindelig­t hus, når man står udenfor, men så snart man bevaeger sig ind igennem sommerhuse­t, bliver man overrasket over både rum, lys og arkitektur.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark