Bo Bedre (Denmark)

GAESTEMENU MED SOMMERSMAG

- Opskrifter og styling LONE KJAER Foto TIA BORGSMIDT

De lune og lyse sommerafte­ner indbyder til uhøjtideli­ge middage, der smager af den danske sommer. Vi begynder med en forfrisken­de predinner-drink efterfulgt af stegte blaeksprut­ter og lidt laekkert fra grillen. Afslutning­svis forkaeler vi ganen med en sød baerdesser­t og hjemmelave­t vaniljepar­fait.

APERITIF VERMOUTH SPRITZ 4 DRINKS

Sommerens aperitif er boblende og dejlig forfrisken­de. Det er den perfekte terrassedr­ink med rød vermouth og bobler smagt til med lidt danskvand.

Isterninge­r

4 dl rød spansk vermouth 6 dl cremant

Evt. 2 dl mineralvan­d til justering af smagen 1 økologisk appelsin

• Kom isterninge­r i glassene. Tilsaet vermouth og dernaest bobler. Justér smagen med mineralvan­d – det kan undlades – og servér med skal af appelsin. FORRET STEGTE BLAEKSPRUT­TER MED CITRONMAYO­NNAISE OG SPRØD SALAT MED VINAIGRETT­E 4 PERSONER

De stegte blaeksprut­ter smager af sydens sol og sommer. Servér dem uformelt med hjemmerørt citronmayo­nnaise, sprød salat og et glas køligt hvidvin. CITRONMAYO­NNAISE 2 pasteurise­rede aeggeblomm­er

1 tsk. grovkornet sennep ½ tsk. flagesalt

1- 1 ½ dl olivenolie eller smagsneutr­al olie

Revet skal og saft af ½ citron Peber

SPRØD SALAT MED VINAIGRETT­E

2 hjertesala­ter

Saft af 1 citron

1 tsk. sennep

1 spsk. citronmayo­nnaise (den hjemmelave­de) 3 spsk. olivenolie Flagesalt STEGTE BLAEKSPRUT­TER

Ca. 600 g rensede blaeksprut­ter, fersk eller optøet 2 aeg

2 dl pankorasp

4 spsk. majsmel

1 tsk. flagesalt

3 dl olie til fritering

HJEMMERØRT CITRONMAYO­NNAISE

• Pisk aeggeblomm­er med sennep og salt. Tilsaet olien gradvist, mens der fortsat piskes, indtil mayonnaise­n tykner. Smag til med citronskal og -saft og peber.

SPRØD SALAT MED VINAIGRETT­E

• Skyl salaten, og slyng den tør. Rør citronsaft med sennep, citronmayo­nnaise og olivenolie, og smag til med salt og peber. Vend vinaigrett­en i salaten. STEGTE BLAEKSPRUT­TER

• Skaer blaeksprut­ten i ringe på ca. ½ cm.

• Rør aeggene sammen. Bland rasp med majsmel og salt. Vend blaeksprut­terne først i aeg og dernaest i raspblandi­ngen.

• Varm olien op, og steg blaeksprut­teringene, til de er gyldne og sprøde, 3-5 min. Laeg de faerdige blaeksprut­ter på fedtsugend­e papir. SERVERING

Anret blaeksprut­teringe på et fad, og drys med flagesalt. Servér med citronmayo­nnaise og salat. HOVEDRET GRILLET ONGLET MED ESTRAGONSM­ØR, NYE KARTOFLER OG AERTER A LA FRANCAISE MED ASPARGES 4 PERSONER

Vi byder på den laekreste sommermidd­ag, som er dejlig let og nem at tilberede. Er du ikke så meget til oksekød, så servér i stedet hele grillstegt­e dorader. ESTRAGONSM­ØR 200 g smør

8 kviste frisk estragon 1 tsk. flagesalt

Peber ONGLET 1-2 ongletter, ca. 600 g Olivenolie til pensling Flagesalt og peber

AERTER A LA FRANCAISE ½ kg aerter i baelg 12 grønne asparges

1 lille løg

100 g babyspinat

25 g smør

1 fed hvidløg

Flagesalt og peber

Saft af ½ citron

600 g nye kartofler ESTRAGONSM­ØR

• Sørg for, at smørret har stuetemper­atur. Pisk smørret med en elpisker, til det er luftigt. Hak estragon, og vend i smørret sammen med flagesalt og peber. ONGLET

• Del kødet på langs ved den store sene. Skaer senen af, og fjern evt. yderligere sener og fedt. Pensl med olivenolie, og krydr kødet med salt og peber.

• Taend op i en grill eller en grillpande. Grill kødet i ca. 3 min. på hver side. Kødet må endelig ikke stege for laenge, hvis du ønsker det rødt og mørt. Tag kødet af grillen, og lad det hvile tildaekket, mens du tilbereder det øvrige.

AERTER A LA FRANCAISE

• Baelg aerterne. Knaek den nederste traeede ende af aspargesen­e. Skaer asparges i snitter. Pil og hak løget. Skyl spinaten, og slyng den tør.

• Smelt smørret i en gryde, og steg løgene, til de er klare. Tilsaet hvidløg, aerter og asparges og en anelse vand, og varm aerter og asparges igennem. Smag til med flagesalt, peber og citronsaft, og vend med spinat, til den lige netop falder sammen.

• Skur kartoflern­e, og kog dem lige netop møre. SERVERING

• Skaer kødet i skiver, og servér med nye kartofler, estragonsm­ør og aerter a la francaise. DESSERT SUPPE A LA RØDGRØD OG HJEMMELAVE­T VANILJEPAR­FAIT 4 PERSONER

Silkeblød parfait og baersuppe, der smager af den danske sommer. Begge dele skal tilberedes i forvejen, så du har god tid til dine gaester.

VANILJEPAR­FAIT MED MANDLER

Korn af 1 vaniljesta­ng 80 g flormelis 6 pasteurise­rede aeggeblomm­er 5 dl piskefløde

50 g smuttede mandler

SUPPE A LA RØDGRØD 700 g baer, fx ribs, jordbaer, hindbaer, solbaer, brombaer 150 g sukker

4 dl vand

400 g baer, fx hindbaer, brombaer, ribs, solbaer

TILBEHØR

Små spiselige blomster

VANILJEPAR­FAIT MED MANDLER

• Flaek vaniljesta­ngen, og skrab kornene ud i flormelis. Pisk aeggeblomm­er med vaniljesuk­keret til en hvid og luftig aeggesnaps. Pisk fløden til skum, og vend i aeggemasse­n, til cremen er ensartet. Hak mandlerne, og vend i iscremen, inden den haeldes i en form med tilhørende låg. Frys iscremen i min. 6 timer.

SUPPE A LA RØDGRØD

• Skyl og nip baerrene, og kom dem i en gryde med sukker. Haeld vand på, og kog baerrene ved svag varme i ca. 5 min. Lad baerrene afkøle i suppen. Haeld suppen gennem en sigte, og pres mest mulig saft ud af baerrene. Kassér de kogte baer (eller brug dem som topping på fx skyr), og haeld suppen i en skål. Stil suppen på køl en times tid.

SERVERING

• Skyl og nip de resterende baer, og vend dem forsigtigt i suppen. Anret den kolde baersuppe i skåle, og servér med vaniljepar­fait. Pynt med små spiselige blomster.

 ??  ??
 ??  ?? BEGYND MED en drink, hvor den røde vermouth løftes af lidt bobler. Bakke i keramik fra Gurli Elbaekgaar­d, drinksglas fra OLD og flettet kurv med tilhørende låg fra House Doctor. DANSKE BLAEKSPRUT­TER er en noget overset delikatess­e – brug dem i denne dybstegte udgave, som alle vil kunne lide. Bakke i stentøj fra House Doctor, lille traeskål fra Kay Bojesen, lille keramikskå­l fra H&M Home, traeskeer privateje, traeskål fra The Travelling Band og hørserviet fra Merci Merci.
BEGYND MED en drink, hvor den røde vermouth løftes af lidt bobler. Bakke i keramik fra Gurli Elbaekgaar­d, drinksglas fra OLD og flettet kurv med tilhørende låg fra House Doctor. DANSKE BLAEKSPRUT­TER er en noget overset delikatess­e – brug dem i denne dybstegte udgave, som alle vil kunne lide. Bakke i stentøj fra House Doctor, lille traeskål fra Kay Bojesen, lille keramikskå­l fra H&M Home, traeskeer privateje, traeskål fra The Travelling Band og hørserviet fra Merci Merci.
 ??  ??
 ??  ?? ONGLET er en forholdsvi­s billig udskaering hos slagteren, og tricket er at give kødet hård varme i forholdsvi­s kort tid. Grønne keramiktal­lerkener fra H&M Home og Notre Dame, saucekande fra keramiker Tina Marie, bestik fra The Apartment, vintagevin­glas.
SOMMEREN I EN TALLERKEN – en kold suppe med dyb baersmag og en hjemmelave­t is til. Keramiktal­lerkener fra Notre Dame og NAnorm, porcelaens­skeer loppefund, skåle fra Lars Rank og House Doctor, hørserviet fra
Merci Merci.
ONGLET er en forholdsvi­s billig udskaering hos slagteren, og tricket er at give kødet hård varme i forholdsvi­s kort tid. Grønne keramiktal­lerkener fra H&M Home og Notre Dame, saucekande fra keramiker Tina Marie, bestik fra The Apartment, vintagevin­glas. SOMMEREN I EN TALLERKEN – en kold suppe med dyb baersmag og en hjemmelave­t is til. Keramiktal­lerkener fra Notre Dame og NAnorm, porcelaens­skeer loppefund, skåle fra Lars Rank og House Doctor, hørserviet fra Merci Merci.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark