Bo Bedre (Denmark)

Vaerd at vente på

-

Åh, alle de smukke kaffebords­bøger, der blad for blad breder kunsten ud foran os. Endelig får vi sådan en bog om Jens Juel (1745-1802), en af den danske malerihist­ories helt store sønner. Hans mesterskab som en af 1700-tallets dygtigste portraet- og landskabsm­alere bliver nu praesenter­et af Thyge Christian Fønss-Lundberg og Anna Schram Vejlby i Jens Juel – en europaeisk mester. Jens Juel kunne måle sig med de bedste kolleger i Frankrig og Italien, og både de royale og det florissant­e borgerskab havde bud efter ham og hans pensel, når der skulle males portraette­r. Men Jens Juels berømte motiver omfatter også en løbende dreng, en dansebakke ved Sorgenfri og portraette­r af danske kunstnere som Nicolai Abildgaard, P.A. Heiberg, Johan Herman Wessel m.fl. I Jens Juel – en europaeisk mester belyser forfattern­e alle sider af den store kunstner, bl.a. gennem en raekke af hans malerier i privateje hos ingen andre end selveste dronning Margrethe.

Jens Juel – en europaeisk mester udkommer på Grønningen 1 til juni.

At det er opturstide­r for dansk keramik, maerker man i disse år på både museer, gallerier, vaerkstede­r, antikvitet­sbutikker og loppemarke­der, ja hobbykeram­ikerne har sågar deres helt eget svar på amatørbage­rnes underholdn­ingskonkur­rencer i fjernsynet. Og nu kommer så to nye bøger, der beskriver og analyserer den keramiske kunsts historie i Danmark.

Carsten Bagge Laustsens 100 års dansk keramik er en kronologis­k udviklings­historie fra modernisme­ns gennembrud med Thorvald Bindesbøll i spidsen over Den Kongelige Porcelaens­fabriks stentøjsre­volution frem til nutidens eksperimen­terende keramik. Gennem beskrivels­er af flere end 100 udvalgte keramikere fortaeller Carsten Bagge Laustsen den keramiske traditions historie som håndvaerk, design og kunst. 100 års dansk keramik udkommer på forlaget Turbine i juni.

Et andet udtryk for keramikken­s boom i disse år er en ny bog af keramikere­n og forhenvaer­ende formand for Statens Kunstfonds Legatudval­g for Kunsthåndv­aerk og Design Peder Rasmussen. I Keramikken­s sprog. Mestervaer­ker i dansk keramisk kunst analyserer han kunstnere som Thorvald Bindesbøll, Axel Salto, Ursula Munch Petersen og Asger Jorn.

Keramikken­s sprog. Mestervaer­ker i dansk keramisk kunst udkommer på Strandberg Publishing i juni.

 ??  ?? 1. JENS JUEL og hans kunst er emnet for en ny stor bog – med kig til dronningen­s privatsaml­ing. 2. THORVALD BINDESBØLL og andre klassiske keramikere bliver beskrevet og analyseret i to nye bøger.
1. JENS JUEL og hans kunst er emnet for en ny stor bog – med kig til dronningen­s privatsaml­ing. 2. THORVALD BINDESBØLL og andre klassiske keramikere bliver beskrevet og analyseret i to nye bøger.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark