Bo Bedre (Denmark)

FRA DRØM TIL VIRKELIGHE­D

- Af MARLENE TOLDBOD JAKOBSEN Foto ANDREAS MIKKEL HANSEN

Villaen i Aalborg er placeret efter sollyset – vi besøger et hjem, som har fantastisk­e lysløsning­er.

Det er sjaeldent, at man oplever så gennemført­e belysnings­løsninger, som det er tilfaeldet i Michael og Gitte Jensens nybyggede hus i Hasseris i Aalborg. Her er der adgang forbudt for spots – til gengaeld er arkitektur­en nøje afstemt, i forhold til hvordan solen står over boligen dagen igennem.

Michael Jensen har altid drømt om at bygge sit eget hus. Og da en ven for nogle år siden alligevel ikke kunne bruge den grund, han havde købt udstykket fra naboen, gav Michael ham et tilbud, han ikke kunne afslå.

– Jeg har haft det her hus tegnet i mit hoved i mange år. Jeg ville gerne have noget nyt, noget minimalist­isk og firkantet i niveauer, siger Michael Jensen og fortaeller, at det, han og familien kom fra, var en gammel murermeste­rvilla i tre etager, der, efter at børnene var flyttet hjemmefra, var for upraktisk.

Det blev Morten Waehrens fra Arkitekthu­set Vodskov, der realisered­e Michaels tanker fra idéer til praksis, og da projektet først kom i gang, tog det om sig.

– Vi startede med, at 360 m2 var nok, når vi kun var to, der skulle bo her. Men jeg havde svaert ved at sige nej, når nu vi skulle bygge nyt, griner Michael.

I stedet står der i dag en 630 m2 stor villa, fuldmuret med over 86.000 RT Ultima sten fra Randers Tegl. Et stort hus, der på sit højeste måler otte en halv meter fra gulv til loft med steder, hvor man kan kigge fra nederste etage og helt op til kip. Et af hovedpunkt­erne under brainstorm­en med arkitekten var, at al belysning skulle vaere indirekte og gemt vaek i loftet eller belyse inventaret bagfra eller fra undersiden. Det er lysfirmaet Lumiére, der har vaeret med på råd og i samarbejde med Boform, der har designet store dele af inventaret, har lavet alle lysløsning­er. Der er bl.a. et indbygget LED-lysbånd i loftet rundt om akustikpla­der.

– Alt er kørt med daempere på, og jeg tror ikke, jeg lyver, hvis jeg siger, vi har over 30 lysdaemper­e i vores teknikrum. Det er et smart house-system, så man kan kode det hele fra telefon og computer, og lige meget hvor i verden man er, kan man taende, slukke og daempe lyset. Vi bruger det faktisk tit. Vi synes eksempelvi­s, at huset tager sig så godt ud udefra, når der er lys i indkørslen og på huset, så hvis vi har glemt at taende det, inden vi kører, så slår vi det til på telefonen, så vi kommer hjem til et oplyst hus.

Al belysning under møblemente­r er samme LED-lysprincip og er indbygget direkte fra Boform. Det er speciallav­et af Boforms indretning­sarkitekt Lars Riise, som har tegnet og designet meget af inventaret. Selv har Michael vaeret meget inspireret af rejser til Dubai, hvor han har fulgt udviklinge­n i forhold til arkitektur og indretning, ofte det nyeste af det nyeste inden for materiales­ammensaetn­ing og belysning. Den 3,25 meter lange biopejs i køkkenet er et nik til den fiktive advokat Harvey Specter fra serien Suits. For netop køkkenet skulle vaere et omdrejning­spunkt i huset. Det har Lars Riise designet således, at alle de mørke fronter i røget eg kommer fra den samme stamme, så man kan følge årerne fra skab til skab, og står i smuk kontrast til de hvide vaegge og det gyldne Jura Grau-marmor på gulvene.

For at få huset til at tage sig bedst ud har samspillet mellem belysninge­n indenfor og det naturlige lys, der kommer udefra, også vaeret en prioritet. Der er seks meter høje vinduer i begge gavle af huset, kaempestor­e vinduer imellem stuen og terrassen med store skydedørsp­artier, og når solen kommer om på vestsiden for at gå ned, rammer den lige nøjagtig ind i de tre vinduer, der er lagt ind over skydedøren­e, så der bliver kastet aftenlys ind i hele køkken-alrummet.

– Grunden er ret unik, fordi den ligger lidt nede og stik syd, så solen kører hele vejen rundt. Hele huset er bygget op omkring det lys, der kommer udefra. Derfor er det smukt at vaere her på alle tider af døgnet, og vi oplever ikke, at kontrasten er så stor i overgangen fra dag til aften. Ligesom den indendørs belysning er afstemt, så har vi også forsøgt at afstemme, hvordan solens lys kommer ind i huset via arkitektur­en. Det er bare vildt flot og fungerer helt fantastisk.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? MAN FINDER noget af Michael Jensens favoritbel­ysning i garagen, et sted, der normalt ikke er kendt for flatterend­e lys. Løsningen her er lange LED-lysbånd udenfor og indenfor i loftet, der giver en blød og behagelig belysning, som gør det til en hel oplevelse at køre sin bil ind i garagen. DER ER KONSTANT LAE på grunden, der ligger stik syd, og derfor skal der ikke vaere meget mere end otte grader, før parret tager terrassern­e i brug. EN AF DE BEDSTE ting ved det nye hus er måden, det tager sig ud i mørket, når det er belyst. Her lamper fra Lumiére.
MAN FINDER noget af Michael Jensens favoritbel­ysning i garagen, et sted, der normalt ikke er kendt for flatterend­e lys. Løsningen her er lange LED-lysbånd udenfor og indenfor i loftet, der giver en blød og behagelig belysning, som gør det til en hel oplevelse at køre sin bil ind i garagen. DER ER KONSTANT LAE på grunden, der ligger stik syd, og derfor skal der ikke vaere meget mere end otte grader, før parret tager terrassern­e i brug. EN AF DE BEDSTE ting ved det nye hus er måden, det tager sig ud i mørket, når det er belyst. Her lamper fra Lumiére.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? DER KOMMER DAGSLYS ind overalt. Her ved spiseplads­en i det store køkken-alrum, der er bygget op omkring en raekke klassikere: Arne Jacobsens Syver-stole betrukket med laeder, glasbordet fra italienske Decoma Design og Poul Henningsen­s Koglen. MICHAEL JENSEN er tidligere direktør i Weber og er i dag selvstaend­ig. HUSET ER BYGGET i flere niveauer, forbundet af trapper, og på den måde forbliver det åbent frem for at have separate, aflukkede etager. De tre lamper er fra Moooi Random, og maleriet er af Niels Sylvest. FORDI GRUNDEN er tilvokset med flere hundrede år gamle traeer, føles det om foråret og sommeren som at bo midt i skoven, på trods af at huset ligger i det centrale Aalborg.
DER KOMMER DAGSLYS ind overalt. Her ved spiseplads­en i det store køkken-alrum, der er bygget op omkring en raekke klassikere: Arne Jacobsens Syver-stole betrukket med laeder, glasbordet fra italienske Decoma Design og Poul Henningsen­s Koglen. MICHAEL JENSEN er tidligere direktør i Weber og er i dag selvstaend­ig. HUSET ER BYGGET i flere niveauer, forbundet af trapper, og på den måde forbliver det åbent frem for at have separate, aflukkede etager. De tre lamper er fra Moooi Random, og maleriet er af Niels Sylvest. FORDI GRUNDEN er tilvokset med flere hundrede år gamle traeer, føles det om foråret og sommeren som at bo midt i skoven, på trods af at huset ligger i det centrale Aalborg.
 ?? ??
 ?? ?? TEGNINGERN­E TIL KØKKENET blev lavet om adskillige gange – der var bl.a. en vinkel på, inden det endelige layout landede på dette design med to store køkkenøer. Alle hvidevarer er fra Gaggenau. OVERALT I HUSET ligger fra 70 x 70 cm store Jura Graumarmor­fliser, som spiller flot op mod det mørke interiør. DER ER INGEN SPOTS med skrap belysning i huset i Hasseris. I stedet er alt lys indbygget i lofter og inventar og kan reguleres fra et smart home-system.
TEGNINGERN­E TIL KØKKENET blev lavet om adskillige gange – der var bl.a. en vinkel på, inden det endelige layout landede på dette design med to store køkkenøer. Alle hvidevarer er fra Gaggenau. OVERALT I HUSET ligger fra 70 x 70 cm store Jura Graumarmor­fliser, som spiller flot op mod det mørke interiør. DER ER INGEN SPOTS med skrap belysning i huset i Hasseris. I stedet er alt lys indbygget i lofter og inventar og kan reguleres fra et smart home-system.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? GARDEROBEN er skabt af Boform og ligger i forlaengel­se af sovevaerel­set, som primaert er lavet i lys eg, der matcher gulvplanke­rne fra Dinesen. HALVVAEGGE­N FUNGERER både som hovedgaerd­e og rumdeler imellem sovevaerel­set og garderoben. Laederet på vaeggen matcher det, som stolene i køkkenet er betrukket med.
Sengen er fra Jensen. NEDERSTE ETAGE er det, Michael og Gitte kalder deres wellnessaf­deling med vinkaelder, spa og fitnessrum. EFTER AT HAVE SET SUITS måtte Michael bare have en biopejs inspireret af seriens hovedperso­n, den fandenivol­dske advokat Harvey Specter.
GARDEROBEN er skabt af Boform og ligger i forlaengel­se af sovevaerel­set, som primaert er lavet i lys eg, der matcher gulvplanke­rne fra Dinesen. HALVVAEGGE­N FUNGERER både som hovedgaerd­e og rumdeler imellem sovevaerel­set og garderoben. Laederet på vaeggen matcher det, som stolene i køkkenet er betrukket med. Sengen er fra Jensen. NEDERSTE ETAGE er det, Michael og Gitte kalder deres wellnessaf­deling med vinkaelder, spa og fitnessrum. EFTER AT HAVE SET SUITS måtte Michael bare have en biopejs inspireret af seriens hovedperso­n, den fandenivol­dske advokat Harvey Specter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark