Bo Bedre (Denmark)

LYS TIL LIVET

- Af MARLENE TOLDBOD JAKOBSEN

Vinduer er i dag andet end blot lysledere.

Der er god grund til at investere både tid og penge i vinduer. De er essentiell­e for den overordned­e komfort i vores hjem og styrer meget mere end bare lys.

Velux er med 80 år på bagen en førende aktør inden for alt med vinduer. Og selvom vi ofte taler om vinduer som rammen for at lukke dagslys ind i vores bolig, så kan vi med fordel taenke på dem som medskabere af velvaere i hjemmet.

– Det er i sig selv en stor del af vores komfortfor­nemmelse, at vi har mulighed for at tilpasse indeklimae­t til vores aktuelle behov. Ligesom vi er forskellig­e i, hvor meget og hvor lidt tøj vi har på, så skal husets vinduer også kunne tilpasses løbende. Det gaelder også udsyn til uderum, til natur, lyde og dufte, der alt sammen er vigtige sanseoplev­elser og en del af vores velvaere og sundhed indendøre, fortaeller Lone Feifer, direktør for baeredygti­ge bygninger hos Velux.

Velux har netop lanceret nye solgardine­r, som er fleksible skodder til ovenlysvin­duer. Skodderne er lavet i let, taetvaevet stof, der udover at beskytte mod varme også sikrer komplet mørklaegni­ng, når man skal sove. Her i Danmark har vi ikke samme tradition for at bruge skodder for vores vinduer, som man eksempelvi­s har i Sydeuropa, fordi vi med mange mørke måneder hungrer efter dagslys, så snart det er der. Men det kan alligevel give god mening med mere fleksible vinduesløs­ninger, pointerer Lone Feifer.

– Det, vi kalder klimaskaer­men – facader og tag på et hus – beskytter os mod vind og vejr og giver os ly for regn og en følelse af tryghed inden døre. Ligesom saesonerne skifter i løbet af året, ligner vores dage indenfor heller ikke hinanden. Vi er nogle gange flere personer i huset, og aktivitete­r kan variere meget i type og intensitet. Det så vi tydeligt under coronalock­down, hvor vores hjem skulle vaere skolestue, arbejdsvae­relse, fitnessrum, restaurant og meget mere for flere mennesker på én gang. Husets klimaskaer­m skal vaere dynamisk, så vi kan tilpasse egenskaber­ne, ikke bare efter årstid, men også så vi kan vaere fleksible i vores udfoldelse­r i huset. Derfor er det vigtigt at kunne variere sollys, vinduesåbn­inger, varme og kulde gennem vinduer, som er intelligen­te med dynamiske egenskaber.

Sidstnaevn­te tager Velux også højde for med deres nylancered­e app, Velux App Control, som netop gør det muligt at styre sine vinduer fra mobilen, hvis man altså vaelger eller allerede har elektriske eller solcelledr­evne Velux Integra®-produkter. Og det kan der vaere masser af fordele i: Man kan sikre et konstant godt indeklima, fordi det er nemt at styre vinduerne fra telefonen frem for at skulle gå fra rum til rum for hele tiden at regulere dem, og når man er på farten, kan man lynhurtigt reagere, hvis man har glemt at lukke et vindue, ligesom man kan justere gardiner og skodder løbende, så det ligner, at der er nogen hjemme. Ud over at vaere en praktisk løsning er der også masser af velvaere at hente i et mere dynamisk indeklima, konkludere­r Lone Feifer afslutning­svist:

– Dagslys, akustik, termisk komfort og luftkvalit­et spejler vores sanser – øjne, ører, føling og ånde – som jo reelt er det, vi oplever et rum med, og afgørende for, hvor godt vi befinder os.

 ??  ?? I SKANDINAVI­EN elsker vi vores dagslys – jo mere, jo bedre. Men der er også store fordele at hente, hvis man går mere aktivt til vaerks og regulerer lys og varme i løbet af en dag.
VELUX’ NYE SOLGARDINE­R til ovenlysvin­duer kan styres enten med en medfølgend­e fjernbetje­ning eller direkte fra appen,
Velux App Control, der sikrer en dynamisk styring af hjemmets indeklima.
I SKANDINAVI­EN elsker vi vores dagslys – jo mere, jo bedre. Men der er også store fordele at hente, hvis man går mere aktivt til vaerks og regulerer lys og varme i løbet af en dag. VELUX’ NYE SOLGARDINE­R til ovenlysvin­duer kan styres enten med en medfølgend­e fjernbetje­ning eller direkte fra appen, Velux App Control, der sikrer en dynamisk styring af hjemmets indeklima.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark