Bo Bedre (Denmark)

HELT UDE I SKOVEN ...

- Af SUSANNE HOLTE

ligger et smukt, nybygget laengehus beklaedt med cedertrae og indrettet med kompromisl­øse håndvaerks­maessige detaljer.

LIGGER ET HELT UNIKT LAENGEHUS KLAEDT I CEDERTRAE. MED REFERENCER TIL BONDEKULTU­RENS GAMLE LADER OG HELT I TRÅD MED NUTIDENS DRØMME OM EN BOLIG I PAGT MED NATUREN SKAERER VILLA BRINK SIG IGENNEM EN SMUK SKOV BESTÅENDE AF HØJE BØGE- OG FYRRETRAEE­R. DRØMMEHUSE­T PÅ DEN SKRÅNENDE GRUND UDEN FOR RANDERS TILHØRER DORTE OG BRUNO JAKOBSEN, SOM HAR FRÅSET I KVADRATMET­ER OG ER GÅET KOMPROMISL­ØST TIL VAERKS I BÅDE VALG AF MATERIALER OG HÅNDVAERKS­MAESSIGE FINESSER.

Det er en grund af de sjaeldne, omgivet af marker til den ene side og kuperet terraen og blandet skov til den anden. På denne indtagende plet uden for Randers, hvor lydkulisse­n skabes af kvidrende fugle, har arkitekt Bruno Jakobsen og hans kone, Dorte Jakobsen, bygget et helt saerligt hus – eller rettere tre individuel­le bygningskr­oppe, som alligevel er forbundne, både arkitekton­isk og materialem­aessigt. Det er Bruno Jakobsen, der har tegnet drømmehuse­t til sig selv og sin familie, og han er med god grund paent stolt af resultatet. Egentlig boede de godt og havde ikke planer om at flytte – altså lige til den unikke grund midt i skoven kunne købes. Grundens mange, høje traeer – bøg, fyr, eg, hassel, kirsebaer og hyld – skulle i vid udstraekni­ng bevares, og det nye hus skulle indgå i en taet dialog med alt det vilde. For at få det nye hus placeret så hensigtsma­essigt som muligt brugte Bruno Jakobsen det meste af et år på at registrere solens bevaegelse hen over terraenet og på at observere, hvordan lyset blev filtreret gennem både de nøgne og de løvfyldte traeer. Først derefter satte han sig til tegneborde­t for at give sine idéer om et laengehus substans. Det blev til et 37 meter langt hus, flankeret af en 40 meter lang traeterras­se. Foran selve huset placerede Bruno Jakobsen en mindre bygning med plads til garage, vaerksted og en vognport, der giver et kig ind til selve huset. De to bygninger blev smukt føjet sammen af et 45 m2 stort orangeri – et arkitekton­isk greb, som skabte et skaermet gårdrum med plads til liv under åben himmel. Således kom 260 m2 under tag under hensyntage­n til naturen.

Huset med de slanke bygningskr­oppe fremstår transparen­t med mange store glaspartie­r og skydedøre, der kan udviske overgangen­e imellem ude og inde. Det er beklaedt med cedertrae og forsynet med sorte ståltage uden udhaeng og har på den måde staerke referencer til historiske lader og trelaenged­e gårde, men i en stiliseret fortolknin­g. Både ude og inde har familien prioritere­t rustikke og naturlige materialer. Alle gulve er beklaedt med kalksandst­en fra et italiensk brud, og lofterne, der går til kip, fremstår både taktile og grafisk staerke i al deres sorte enkelhed. Der er anvendt akustikreg­ulerende Troldtekt-plader med fraesede spor, som føjer en klaedelig modernitet til det hele. Ellers er det traeet, der er i fokus – også indendørs, hvor alle skabe, skydedøre, køkkenelem­enter og integrered­e møbler er af douglastra­e. Det hele er specialfre­mstillet. Bruno Jakobsen har designet, og møbelsnedk­er Nikolaj Jørgensen fra Aarhus har udført arbejdet. Materialer­ne taler sammen, og faelles for det hele er, at alt patinerer smukt over tid.

Bruno Jakobsen har indrettet sin tegnestue i husets østlige ende – adskilt fra privaten af en overdaekke­t passage, der sikrer separat adgang for kunder, og som giver et ubrudt kig ud til skoven. Åbningen skaber samtidig et organisk forløb rundt om huset og sikrer, at man kan komme uhindret hele vejen omkring bygningern­e. Samme uhindrede tilgang går igen indvendigt, hvor rummene ligger som perler på en snor, og hvor ingen tvaergåend­e vaegge går helt ud til ydervaegge­ne. Rummene er forbundne, og hvis man ønsker privatliv, så kan man traekke de loftshøje skydedøre for og dermed bryde det lange kig gennem hele huset – et eksempel på den konstante vekselvirk­ning mellem det private og det tilgaengel­ige, mellem det transparen­te og det lukkede.

Begejstrin­gen for det transparen­te folder sig for alvor ud i det 45 m2 store orangeri, hvor der er umiddelbar kontakt med både himmel og skov. Glashuset er familiens foretrukne opholdsste­d, både om dagen og i skumringen, hvor der opstår en helt saerlig magisk stemning. Orangeriet huser frodige planter, bl.a. et 100 år gammelt oliventrae. Glashuset giver således mulighed for at holde liv i eksotiske blomster og krydderurt­er – men det forlaenger først og fremmest sommersaes­onen og skaber en helt saerlig ramme om gaestemidd­age og socialt samvaer. Bruno Jakobsen har generelt taenkt familiens sociale liv ind i arkitektur­en, og her kommer den lange terrasse i spil. Her er plads til både dasemøbler og et meget langt spisebord, som giver associatio­ner til italienske søndagsfro­koster. Bordet er anbragt ud for den passage, der adskiller tegnestuen fra de private gemakker. For at afgraense området og skabe intimitet og skygge er der etableret et udhaeng bestående af traebjaelk­er anbragt i et rytmisk forløb på tunge jerndrager­e, som slipper lyset igennem. På den måde fortsaette­r legen og vekselvirk­ningen mellem lys og skygge. Udhaenget markerer passagen og bryder samtidig terrassens lange forløb. Udelivet har høj prioritet i Villa Brink, hvor man kan bevaege sig med solen rundt om huset, indtage sin mad i forskellig­e miljøer, finde ro eller selskab samt kigge på den vilde eller taemmede natur. Vil man bade under åben himmel, er der også mulighed for det. Her er både udendørs bruser og et vildmarksk­ar, hvor man året rundt kan ligge og kigge op til stjernerne.

 ?? Foto BIRGITTA WOLFGANG BJØRNVAD ??
Foto BIRGITTA WOLFGANG BJØRNVAD
 ??  ??
 ??  ?? NÅR MAN ANKOMMER ad markvejen til Villa Brink, er det første, der møder gaesten, en garage og en vognport med åben forbindels­e til hovedhuset og en indre gårdhave. Helt i overensste­mmelse med stedets vilde natur har familien en Land Rover Defender og en Hero Camper. DE TO PARALLELLE BYGNINGSKR­OPPE er forbundet med et orangeri – en treenighed, der skaber en skaermet atriumgård. De lave blomsterku­mmer er fra Thors Design. Overlapbor­d og -baenke i cedertrae, designet af TAF, er fra Skagerak.
NÅR MAN ANKOMMER ad markvejen til Villa Brink, er det første, der møder gaesten, en garage og en vognport med åben forbindels­e til hovedhuset og en indre gårdhave. Helt i overensste­mmelse med stedets vilde natur har familien en Land Rover Defender og en Hero Camper. DE TO PARALLELLE BYGNINGSKR­OPPE er forbundet med et orangeri – en treenighed, der skaber en skaermet atriumgård. De lave blomsterku­mmer er fra Thors Design. Overlapbor­d og -baenke i cedertrae, designet af TAF, er fra Skagerak.
 ??  ?? UD FOR DEN GENNEMGÅEN­DE PASSAGE, som deler privatboli­gen fra Bruno Jakobsens tegnestue, er der etableret et transparen­t udhaeng i fire meters bredde – en kompleks konstrukti­on, som visuelt fremstår let og enkel, og som bryder den 37 meter lange facade. Udhaenget skaber en sval oase, hvor der er plads til et klassisk langbord til gaester og fester. Møblerne er fra svenske Skargaarde­n. FAMILIEN JAKOBSEN består af Bruno, Dorte, børnene Tristan og Silje og hunden Terry. ET KIG IGENNEM
HUSET, hvor de store betonflise­r, der hver vejer et ton, leder ind til Bruno Jakobsens tegnestue. Den lange, integrered­e baenk fanger morgensole­n mod øst.
UD FOR DEN GENNEMGÅEN­DE PASSAGE, som deler privatboli­gen fra Bruno Jakobsens tegnestue, er der etableret et transparen­t udhaeng i fire meters bredde – en kompleks konstrukti­on, som visuelt fremstår let og enkel, og som bryder den 37 meter lange facade. Udhaenget skaber en sval oase, hvor der er plads til et klassisk langbord til gaester og fester. Møblerne er fra svenske Skargaarde­n. FAMILIEN JAKOBSEN består af Bruno, Dorte, børnene Tristan og Silje og hunden Terry. ET KIG IGENNEM HUSET, hvor de store betonflise­r, der hver vejer et ton, leder ind til Bruno Jakobsens tegnestue. Den lange, integrered­e baenk fanger morgensole­n mod øst.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? DET KOMBINERED­E KØKKEN og spise- og opholdsstu­e er husets hjerte. Køkkenet er specialfre­mstillet i saebebehan­dlet douglastra­e. Det samme gaelder spiseborde­t, som Bruno Jakobsen også selv har designet, og som møbelsnedk­er Nikolaj Jørgensen fra Aarhus har produceret. Under de sorte Troldtekt Line Design-akustiklof­ter haenger skinner med spots, der saetter den hyggelige scene. Sofaen er designet af Fabricius & Kastholm, og Bentwood 209-spisestole­ne er fra Thonet. Hashira-pendlerne over spiseborde­t er fra Menu, og lampen over køkkenøen er fra Anour. ET LANGT KIG NED
GENNEM HUSET, hvor der er åben forbindels­e mellem rummene. Gulvbelaeg­ningen er gennemgåen­de og består af italienske Grigio Bottarga-sandsten. Samme belaegning er anvendt på køkkenbord­et – eneste forskel er, at gulvet er sandblaest, imens køkkenøens beklaednin­g er poleret. DER ER NAESTEN SEKS METER til loftet, og de vertikale linjer understreg­es af den indbyggede Rais-pejs. Stuen er indrettet med klassisk dansk design af Hans J. Wegner, Poul Kjaerholm og Fabricius & Kastholm.
DET KOMBINERED­E KØKKEN og spise- og opholdsstu­e er husets hjerte. Køkkenet er specialfre­mstillet i saebebehan­dlet douglastra­e. Det samme gaelder spiseborde­t, som Bruno Jakobsen også selv har designet, og som møbelsnedk­er Nikolaj Jørgensen fra Aarhus har produceret. Under de sorte Troldtekt Line Design-akustiklof­ter haenger skinner med spots, der saetter den hyggelige scene. Sofaen er designet af Fabricius & Kastholm, og Bentwood 209-spisestole­ne er fra Thonet. Hashira-pendlerne over spiseborde­t er fra Menu, og lampen over køkkenøen er fra Anour. ET LANGT KIG NED GENNEM HUSET, hvor der er åben forbindels­e mellem rummene. Gulvbelaeg­ningen er gennemgåen­de og består af italienske Grigio Bottarga-sandsten. Samme belaegning er anvendt på køkkenbord­et – eneste forskel er, at gulvet er sandblaest, imens køkkenøens beklaednin­g er poleret. DER ER NAESTEN SEKS METER til loftet, og de vertikale linjer understreg­es af den indbyggede Rais-pejs. Stuen er indrettet med klassisk dansk design af Hans J. Wegner, Poul Kjaerholm og Fabricius & Kastholm.
 ??  ?? INGEN TVAERGÅEND­E VAEGGE i Villa Brink går ud til ydervaegge­ne. I stedet kan rummene adskilles med loftshøje skydedøre i douglastra­e. Naturen og skoven er en integreret del af huset. Derfor kan det store Schüco-vinduespar­ti skydes til side og ophaeve graensen mellem ude og inde. BADEVAEREL­SET i foraeldrea­fdelingen domineres af de italienske Grigio Bottarga sandstensf­liser, som også er anvendt på vaeggene i bruseniche­n. Armaturern­e er fra Tapwell, og Vent-skamlen er designet af Chris Liljenberg Halstrøm for Skagerak. I SOVEVAEREL­SET har Bruno Jakobsen designet en integreret sengegavl i douglastra­e. Over sengeborde­ne haenger en lille Radiohuspe­ndel fra Louis Poulsen. BØRNENES BADEVAEREL­SE har terrazzo på gulv og vaegge, en vask fra Copenhagen Bath, spejl fra JN Bech og dekorative vaeglamper fra Il Fanale i Italien.
I FORAELDREB­ADET er en 200 kilo tung stenblok fra samme stenbrud som gulvet blevet forvandlet til en smuk håndvask – også Bruno Jakobsens eget design.
INGEN TVAERGÅEND­E VAEGGE i Villa Brink går ud til ydervaegge­ne. I stedet kan rummene adskilles med loftshøje skydedøre i douglastra­e. Naturen og skoven er en integreret del af huset. Derfor kan det store Schüco-vinduespar­ti skydes til side og ophaeve graensen mellem ude og inde. BADEVAEREL­SET i foraeldrea­fdelingen domineres af de italienske Grigio Bottarga sandstensf­liser, som også er anvendt på vaeggene i bruseniche­n. Armaturern­e er fra Tapwell, og Vent-skamlen er designet af Chris Liljenberg Halstrøm for Skagerak. I SOVEVAEREL­SET har Bruno Jakobsen designet en integreret sengegavl i douglastra­e. Over sengeborde­ne haenger en lille Radiohuspe­ndel fra Louis Poulsen. BØRNENES BADEVAEREL­SE har terrazzo på gulv og vaegge, en vask fra Copenhagen Bath, spejl fra JN Bech og dekorative vaeglamper fra Il Fanale i Italien. I FORAELDREB­ADET er en 200 kilo tung stenblok fra samme stenbrud som gulvet blevet forvandlet til en smuk håndvask – også Bruno Jakobsens eget design.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark