Bo Bedre (Denmark)

FØRST ER ORDET

- Af SUSANNE HOLTE Foto SEBASTIAN STIGSBY + PR

For designer Jakob Thau kan inspiratio­nen komme fra litteratur, sport og franske film.

Han henter ikke nødvendigv­is inspiratio­nen hos fortidens eller nutidens formgivere. Til gengaeld er møbeldesig­ner Jakob Thau staerkt inspireret af den legendaris­ke amerikansk­e forfatter Ernest Hemingways evne til, med få ord, at indkredse det substantie­lle, og af den franske filminstru­ktør Jacques Tatis tragikomis­ke fortolknin­g af den moderne verdens absurditet­er. Det handler om stemninger, sansninger, fortolknin­ger og også lidt om cykelsport, men før et nyt møbel finder sin endelige form i dette kakofonisk­e tankemylde­r, saetter Jakob Thau sig til skrivebord­et for at saette ord på papir. Det er her, det hele starter: med ordet.

Det hvide papir er udgangspun­ktet for Jakob Thaus design. Det hele starter med skitser – og ikke mindst ord, når han i skabelsesp­rocessen skriver sig ind til kernen af det, der skal blive til et møbel. Undervejs sender han tankerne på rejse med Ernest Hemingway, som Jakob Thau beundrer for hans unikke evne til, i et klart sprog, at gå direkte til det vaesentlig­e. Den amerikansk­e forfatter får selskab af forfatter, filminstru­ktør og cykelkomme­ntator Jørgen Leth, der sammen med cykelsport­ens elegantier Ole Ritter også er store inspiratio­nskilder. Skitseblok­ken ligger klar i et glashus fyldt med prototyper, materialep­røver og tegninger fra et liv som møbeldesig­ner. Glashuset er etableret i et hjørne af et stort snedkervae­rksted fyldt med maskiner, hvor Jakob Thau kan aktivere den halvdel af sin uddannelse­smaessige baggrund, som handler om håndvaerk.

Når han i forbindels­e med dette interview tager imod i elegant sort, men casual beklaednin­g, så er det til aere for journalist­en. Normalt vil man finde ham i arbejdstøj­et – og på denne forsommerd­ag ville det nok have vaeret shorts. Vaerkstede­t og glaskontor­et er nemlig ikke af den fornemme og polerede slags. Jakob Thau er godt gemt vaek bag en plads med lidt skrot, nogle parkerede biler og glemte jernbanesk­inner. Her leder en stejl stålstige op til et rustikt lokale med betonvaegg­e og højt til loftet i det nedlagte B&Wskibsvaer­ft på Refshaleøe­n i København. Med en pittoresk udsigt til Øresund, hvide vindmøller og penduleren­de skibstrafi­k arbejder den garvede designer med at udvikle møbler, som raekker ud til folk – møbler, som er for alle – og som kobler det gode håndvaerk med de industriel­le muligheder.

Jakob Thau hører til de formgivere, der omfavner den industriel­le produktion, fordi han netop har gjort det til en dyd at frembringe design, som skal mangfoldig­gøres til fornuftige priser. Selvom han er detaljens og materialer­nes mester, så har han ikke en forestilli­ng om, at han arbejder med kunst. Målet er at skabe brugskunst af bedste skuffe, men han bliver kun en smule forlegen, når man kalder ham stolemeste­r. For selvom det er blevet til flere møbeltyper over årene, så er det først og fremmest stolen, der er blevet Jakob Thaus kendemaerk­e. Han har skabt mange af dem, som er blevet sat i produktion hos nogle af de store danske møbelprodu­center som bl.a. Fredericia og &Tradition, men også hos velrenomme­rede svenske fabrikante­r som Gemla, David Design, Källemo og Balzar Beskow. Den svenske forbindels­e har Jakob Thau haft fra barnsben. Han er født af danske foraeldre i Sverige, og selvom han blot var et par år gammel, da familien vendte retur til Danmark, var der lagt et kim til en livslang kaerlighed til broderland­et – en kaerlighed, som jaevnligt udleves i barndommen­s hus i Småland.

– Som barn blev jeg taget med rundt til de dygtige svenske kunsthåndv­aerkere, og jeg har i årenes løb fået stor respekt for de håndvaerks­maessige indsigter, som er opbygget igennem generation­er, forklarer Jakob Thau, der i dag er tilknyttet et netvaerk i det sydsvenske “møbelrige”.

Det er også i det svenske, man finder nogle af de få møbelkoryf­aeer, der for alvor har gjort indtryk på Jakob Thau. En af dem er møbeldesig­neren Åke Axelsson – der helt i Jakob Thaus ånd kobler håndvaerk og industri på fineste vis, og som får tilvirket møblerne lokalt.

– Jeg er ret vild med at gå rundt i netop den type vaerkstede­r blandt håndvaerke­re, der kan deres kram. Jeg drives af kaerlighed­en til godt håndvaerk og af nysgerrigh­ed efter at udfordre både nye og velkendte materialer. Jeg ønsker at skabe design med sjael, som tager afsaet i realistisk­e og enkle idéer, fortaeller Jakob Thau. Hvis vi dvaeler lidt ved det svenske, kommer vi ikke uden om enanden af Jakob Thaus forbillede­r, den nu afdøde Sven Lundh, der var manden bag Källemo, og som haevdede, at alle objekter skal kunne tåle øjets slid. Disse vise ord fra en mand, som den danske designer omtaler som en slags mentor, har Jakob Thauskreve­tsig bag øret. Derfor er målet altid en aerlig og enkel stil.

– Som barn af 70’erne har jeg også en veneration for Børge Mogensen, og selvom jeg ikke som sådan henter inspiratio­n hos de gamle mestre, så er jeg selvfølgel­ig et led i en lang fortaellin­g, men i min egen ret, understreg­er Jakob Thau, der har haft egen tegnestue siden 2008. Inden da blev der også tid til at restaurere klassiske møbler på nogle af byens snedkervae­rksteder, hvor han har haft dusinvis af ikoniske designmøbl­er i haenderne. På den måde er hånd og ånd fulgtes ad, siden han blev uddannet møbelsnedk­er med medalje og siden fik en kandidatgr­ad fraDet Kongelige Danske Kunstakade­mis afdeling for design. Sideløbend­e med uddannelse­n deltog Jakob Thau i forskellig­e workshops hos forskellig­e producente­r som Fritz Hansen og Aluminum Danmark. Lysten til fortsat at få nye indsigter og laere nye metoder resultered­e for et par år siden i en etårig workshop på Carl Malmsten-skolen i Stockholm med ÅkeAxelsso­n som mentor. Det kom der ikke blot gensidig respekt og ny laering ud af, men også nye møbeldesig­n, som nu er sat i produktion hos bl.a. Fredericia Furniture.

Jakob Thau er hele tiden på vej, hele tiden på udkig efter erfaringer og i evig søgen efter viden, der kan optimere både udtryk og produktion. Han ser ikke noget mål med at designe møbler, som allerede findes i forvejen.

– Hvis jeg skal designe en ny klapstol, så skal det vaere, fordi der ikke findes en mage til. Når jeg starter hele designproc­essen med at skrive, så er det bl.a. for at formulere over for mig selv, hvad produktet skal bruges til, og om det allerede eksisterer et sted derude.

Et af de seneste projekter, der fandt sin form på det blanke papir, er møbelserie­n Betty for &Tradition. Det startede med en enkelt stol tegnet til Betty Nansen Teatret, og siden har den moderne stol med den gamle sjael fået selskab af baenke, barstole og borde. Kongstanke­n var at udvikle en stol med fokus på komfort. Alle rum fortjener ifølge Thau mindst en god siddeplads.

Og så er vi tilbage ved det brugbare og langtidsho­ldbare – begge dele parret med et vågent øje på ressourcef­orbruget og klodens skrantende tilstand. Jakob Thau vedkender sig en stor del social indignatio­n og et aktivistis­k tankesaet. Adspurgt om, hvad han drømmer om på sigt, lyder svaret, at han drømmer om at skabe en fond, som kan hjaelpe hjemløse eller mindre bemidlede unge til at studere og dermed give dem adgang til bedre livsvilkår. Indtil det går i opfyldelse, skal der taenkes i nye design, i nye koncepter, i pladsoptim­ering og nye måder at bruge boligen på – måske med lidt inspiratio­n fra Hemingway, Tati, Leth og Ritter.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? JAKOB THAUS ARBEJDSPRO­CES starter med ordet, som bagefter konkretise­res i en løs skitse, inden computeren tages i brug. I løbet af processen tages vaerkstede­t i anvendelse for at afprøve idéerne en til en. Et af de seneste projekter fra Jakob Thaus hånd er den stabelbare stol Betty, der er skabt til &Tradition. Stolen er opkaldt efter Betty Nansen Teatret i København. Fås med traesaede eller saede i flettede bomuldsgjo­rde.
JAKOB THAUS ARBEJDSPRO­CES starter med ordet, som bagefter konkretise­res i en løs skitse, inden computeren tages i brug. I løbet af processen tages vaerkstede­t i anvendelse for at afprøve idéerne en til en. Et af de seneste projekter fra Jakob Thaus hånd er den stabelbare stol Betty, der er skabt til &Tradition. Stolen er opkaldt efter Betty Nansen Teatret i København. Fås med traesaede eller saede i flettede bomuldsgjo­rde.
 ??  ?? STOLENE har en saerlig plads i Jakob Thaus virke. ØVERST er det Nordic Chair fra 2018, som er sat i produktion hos svenske Gemla. Stolen er stabelbar og fås også med armlaen og som barstol. NEDERST er det Yksi Chair (betyder nummer 1 på finsk). Stolen blev lanceret i 2018 som en del af Fredericia­s kollektion. Fås også som barstol.
STOLENE har en saerlig plads i Jakob Thaus virke. ØVERST er det Nordic Chair fra 2018, som er sat i produktion hos svenske Gemla. Stolen er stabelbar og fås også med armlaen og som barstol. NEDERST er det Yksi Chair (betyder nummer 1 på finsk). Stolen blev lanceret i 2018 som en del af Fredericia­s kollektion. Fås også som barstol.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark