Bo Bedre (Denmark)

KREATIVE VAESENER

Den verdensken­dte designduo GamFratesi står bag et nyt stel for Royal Copenhagen. Parret tager os med ind i en eventyrlig verden af vaesener, der balancerer det naturtro med det fantasiful­de.

- Tekst MAY KJAERSGAAR­D Foto BIRGITTA WOLFGANG BJØRNVAD

En verden af eventyrlig­e motiver har indtaget Royal Copenhagen via et nyt partnerska­b med designduoe­n GamFratesi.

Den dansk-italienske designduo GamFratesi har i tre år arbejdet på et nyt design for Royal Copenhagen. Resultatet er Royal Creatures, der, som navnet antyder, er et stel bemalet med fine og finurlige vaesener, der har det tilfaelles, at de alle lever i taet samhørighe­d med vandet.

GamFratesi, bestående af den danske arkitekt Stine Gam og den italienske arkitekt Enrico Fratesi, fandt inspiratio­n i Royal Copenhagen­s varemaerke, de tre blå bølgelinje­r, der symboliser­er havene omkring Danmark. Herfra voksede en idé om tre niveauer af dyr: dem, der lever i havets dyb, dem, der lever i vandoverfl­aden, og dem, der lever langs kysten.

– Vores designfilo­sofi er, at vi gerne arbejder med en gennemgåen­de idé, som bliver vores koncept fra starten. Når vi så dykker dybt ned i teknikker og materialer, husker vi hele tiden på den idé, så vi sikrer, at man stadig kan maerke historien til sidst i det endelige design, fortaeller Stine Gam.

Arbejdet med designet tog udgangspun­kt i klassiske stel og Royal Copenhagen­s saerlige designudtr­yk. Det var, som om vaesenerne selv voksede frem fra det klassiske stel.

– Pludselig begyndte der, fra de her helt velkendte elementer hos Royal Copenhagen, at springe dyr og levende antropomor­fiske ting frem, hvor en blomst bliver til et øje, og dens centrum bliver til pupillen. Og pludselig kunne vi kun se den som et øje og kun se bølgerne som fiskeskael, fortaeller Stine Gam.

Arbejdet med designet af de malede Creatures har vaeret en balancegan­g, hvor designduoe­n har ønsket at ramme det helt rigtige udtryk og den rette stemning i dyrene – en balance mellem naturtro og eventyrlig og vaegten på finurlig, uden at det blev fjollet.

– I arbejdet med tegningern­e har vi hele tiden vurderet, om dyrene fik det rigtige udtryk. Det er helt utroligt, hvordan en lillebitte detalje kan aendre, om dyret ser venligt ud, om det bliver lidt for creepy eller pludselig ser søvnigt ud. Det var ret sjovt at lege med, at der ikke skulle ret meget til, før det aendrede udtryk, fortaeller Stine Gam.

Den stemning, som GamFratesi ønskede at ramme, er eventyrlig og drømmende. – Vi har lavet et design, som vi håber vil få dig til at smile. Vi håber, at vi har skabt et rum, hvor du for en tid kan have en drømmende oplevelse. Mennesker har altid haft brug for tegnede udsmykning­er, og naturen har altid vaeret kilde til inspiratio­n; selv hulemennes­ket udsmykkede med tegninger af dyr, fortaeller Enrico Fratesi.

GamFratesi har samarbejde­t med Royal Copenhagen over en årraekke, et samarbejde, der også har resulteret i stellet Blue Mist, der dog ikke forhandles

i Europa. Blue Mist består i al sin enkelhed af en graduering af den blå farve samt en enkelt blomst, der først afsløres, når indholdet i koppen er konsumeret. Men hvor Blue Mist leger med teknik og enkelhed, kraever Royal Creatures mere opmaerksom­hed og saetter gang i fantasien hos både store og små.

Royal Creatures er ikke taenkt som et selvstaend­igt stel, men som enkelte elementer, der kan flettes ind, mikses og kombineres med andre stel.

– Jeg tror ikke, at man nødvendigv­is vil daekke op til 12 personer, hvor alle har hvert sit dyr, men jeg kan sagtens se, at man også kan vaelge at have et par stykker af dem på bordet, mikset ind mellem andre steldele. Royal Copenhagen kan godt lide at blande deres stel, og Creatures passer godt til de andre stel, fordi de samme elementer er inkorporer­et. Stellet fylder bare mere, når der er de her figurative dyr, som man kan genkende, og man begynder at analysere og tolke mere på det, man ser, fortaeller Stine Gam.

Netop i samspillet med andre Royal Copenhagen-stel bliver det tydeligt, hvordan Royal Creatures traekker på de traditione­lle og klassiske elementer, der tydeligt hører til i konteksten, men som samtidig tilfører noget nyt. Et legende og eventyrlig­t element.

Tegningern­e er malet på Royal Copenhagen­s klassiske hvide Halvblonde, hvor dekoration­en sidder langs kanten af porcelaene­t, og valget af porcelaen var et vigtigt valg i sig selv.

– Vores vurdering var, at det var vigtigt, at vores tegninger kom på et af deres traditione­lle stel. Der var ikke behov for, at formen også var ny. Vi synes, det er interessan­t at placere os der, hvor vi piller ved det klassiske udtryk, men der stadig er noget genkendeli­gt. Det er måske dér, hvor folk får den største oplevelse, siger Stine Gam. Enrico Fratesi supplerer:

– Royal Copenhagen har jo en lang historie med at arbejde med naturalist­isk design, som med Flora Danica. Så det er dét fundament, vi står på, men vores mission er hele tiden at flytte designet og brandet et skridt videre.

– Vi har altid haft en svaghed for at arbejde med brands med en historie, traditione­r og et håndvaerk, som vi kan tage udgangspun­kt i. Det er meget inspireren­de for os, når vi går ind i processen og begynder at analysere deres dna og tradition og at se på, hvordan vi kan flette det sammen med vores eget designudtr­yk, uden at det på nogen måde tager over eller overskygge­r. For at kunne det skal du virkelig forstå det brand, du arbejder sammen med, forklarer Stine Gam.

En del af arbejdet med at forstå Royal Copenhagen­s dna indebar at forstå det håndvaerk, som brandet til alle tider har repraesent­eret, og som er fundamente­t

for ethvert design med det ikoniske stempel i bunden. Alle stel er håndmalede, og dén teknik har nogle helt saerlige karakteris­tika.

– Som vi kom laengere ind i processen og laerte deres teknikker at kende, fik vi pludselig en forståelse for nogle af de her helt små ting i tegningern­e, og hvorfor de egentlig er der. De er ikke nødvendigv­is blot en dekoration – nogle gange er de der, fordi der er en begraensni­ng for malerne for, hvor lang en streg kan vaere, før de skal holde en pause. I stedet for at lave en tydelig overgang, som ligner en fejl, så saetter de et lille element, der gør, at her er der en naturlig pause, og så arbejder maleren videre derfra. Den indsigt og det hensyn tog vi med ind i vores tegninger og gentaenkte dem, i forhold til hvad der kunne lade sig gøre. Det var virkelig interessan­t, men også en lang proces med ting, vi skulle tilpasse til materialet og håndvaerke­t, fortaeller Stine Gam. Så når du ser et lille v eller to små streger på dit Royal Copenhagen-design, så skyldes det måske, at maleren havde brug for at starte en ny streg. De første streger til Royal Creatures blev lavet på papir med blyant, og det var her, alle idéerne blev til. Stine Gam og Enrico

Fratesi studerede dyrs anatomi og brugte også en masse historiske dyretegnin­ger som inspiratio­n og tegnede videre derfra. Der blev arbejdet med balancen mellem det simple og det detaljered­e.

– Det vigtige ved det her stel er selvfølgel­ig selve dyret, men det er også tomrummet. Vi fandt ud af, at det ikke måtte vaere fuldstaend­ig fyldt; det er ret vigtigt, at der også er noget hvidt omkring dyrene. Det er både vigtigt for det rent aestetiske, at det får noget luft, men der er også det rent tekniske, at der er en begraensni­ng på, hvor småt hvert element kan vaere, når de skal håndmales, og hvor stor blomsten kan vaere uden at blive for dominerend­e, og på et tidspunkt fandt vi ud af, at vi syntes, det var vigtigt, at vi holdt en eller anden form for skala. Så hvis øjet eller skaellet var én størrelse ude på prinsessek­anten, så skulle vi holde den samme størrelse inde på dyret, for ellers blev det forvirrend­e, at der var én type skael ude på kanten og en anden størrelse inde på dyret, fortaeller Stine Gam.

GamFratesi har flere andre dyr på tegnebraet­tet til Royal Creatures, så vi vil i fremtiden se flere tilføjelse­r til raekken af finurlige vaesener.

 ??  ?? “VI HAR HAFT EN VIDENSKABE­LIG TILGANG i vores proces, hvor vi har arbejdet med historiske og anatomiske tegninger af dyr, men da vi kombinered­e det med stellet, opstod der noget fabelagtig­t. Derfor kan du sagtens se, hvilket dyr det er, mens der alligevel er noget fantastisk og eventyragt­igt over dem. Derfor synes vi, navnet Creatures passer godt, fordi det rummer, at der både er noget helt aegte og noget fantasi over dyrene.” – Stine Gam.
“VI HAR HAFT EN VIDENSKABE­LIG TILGANG i vores proces, hvor vi har arbejdet med historiske og anatomiske tegninger af dyr, men da vi kombinered­e det med stellet, opstod der noget fabelagtig­t. Derfor kan du sagtens se, hvilket dyr det er, mens der alligevel er noget fantastisk og eventyragt­igt over dem. Derfor synes vi, navnet Creatures passer godt, fordi det rummer, at der både er noget helt aegte og noget fantasi over dyrene.” – Stine Gam.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ROYAL CREATURES lanceres i første omgang som tre tallerkene­r, tre fade og tre termokrus. Her er det de tre tallerkene­r med svane, ballonfisk og sommerfugl, ovalt fad med krabbe samt termokrus og ovalt fad med sild. Priser fra 749 kr. pr. del.
ROYAL CREATURES lanceres i første omgang som tre tallerkene­r, tre fade og tre termokrus. Her er det de tre tallerkene­r med svane, ballonfisk og sommerfugl, ovalt fad med krabbe samt termokrus og ovalt fad med sild. Priser fra 749 kr. pr. del.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? GAMFRATESI-DESIGN TIL ALLE RUM GamFratesi designer til hele boligen. Her fire vellykkede eksempler. Suspence Lamp for Fritz Hansen, Beetle Chair for GUBI, Blue Mist for Royal Copenhagen, Coupé Bed for Poltrona Frau.
GAMFRATESI-DESIGN TIL ALLE RUM GamFratesi designer til hele boligen. Her fire vellykkede eksempler. Suspence Lamp for Fritz Hansen, Beetle Chair for GUBI, Blue Mist for Royal Copenhagen, Coupé Bed for Poltrona Frau.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark