Bo Bedre (Denmark)

FINN JUHLS AKVARELFAR­VER

Kjellerup Vaeveri er et af Danmarks få tilbagevae­rende vaeverier. Sammen med House of Finn Juhl laegger virksomhed­en tråde til et nyt stykke designhist­orie, hvor Finn Juhls berømte akvareller materialis­erer sig i en ny stofkollek­tion.

- Af ERIK RIMMER Foto HANS HENRIK SØRENSEN M.FL. Foto af akvareller PERNILLE KLEMP, DESIGNMUSE­UM DANMARK

Mesterens berømte akvareller materalise­rer sig nu i en ny stofkollek­tion.

Finn Juhls møbler er verdensber­ømte, og formerne begejstrer stadig her, mere end 80 år efter at han tegnede klassikere som Poeten, Pelikanen og mange, mange flere. I dag varetager House of Finn Juhl produktion­en og udviklinge­n af mesterens møbler, og sidste år åbnede firmaet showroom kun få meter fra Kongens Nytorv i København – en af hovedstade­ns flotteste showroom. Grundlaegg­erne af House of Finn Juhl, Hans Henrik Sørensen og Ivan Hansen, pendler mellem Ringkøbing og København, og denne dag, hvor BO BEDRE er på besøg, er det Hans Henrik Sørensen, der tager imod og fortaeller om det nye stykke designhist­orie, som bliver lanceret under 3daysofdes­ign-eventen i midten af september.

– Det er en idé, vi ret laenge har haft om at få produceret et stykke stof, der passer til Finn Juhls møbler. Mange af vores kunder, som bor i mere end 50 forskellig­e lande, er passionere­de Finn Juhl-entusiaste­r og spørger os tit om, hvordan de originale møbler så ud, fx hvad Pelikanen blev polstret med oprindelig­t. Og det har vi ikke rigtig kunnet give et fyldestgør­ende svar på, ud over at det var nogle melerede uldtekstil­er. Finn Juhl brugte håndvaever­e – fx vaeveren Doris Nielsen i København – men rigtig gode prøver fra dengang har vi ikke. Finn Juhl selv var jo eksperimen­terende, når det kom til materialer, og han havde ikke rigide holdninger til tekstil. Han brugte bevidst forskellig­e farver til at opnå en visuel funktion, der komplement­erede møblets form og gav det lethed ved visuelt at skille elementern­e fra hinanden.

– Så det var først, da vi mødte en for os ukendt tekstildes­igner, at vi pludselig fik gang i at få ønskedrømm­en opfyldt, smiler Hans Henrik Sørensen til Lykke Bloch Kjaer, som på denne sommerdag er taget ind til House of Finn Juhl. Hun er uddannet tekstildes­igner og underviser på Designskol­en Kolding og har stået i spidsen for at skabe en ny stofkollek­tion gennem dialog med Ivan Hansen og Hans Henrik Sørensen.

Finn Juhls tegninger er biblen hos House of Finn Juhl, hvor man har brugt utrolig meget tid på at studere dem. Hans store tegningsma­teriale, der opbevares i arkivet på Designmuse­um Danmark, indeholder ikke kun tekniske tegninger, men også en stor samling af farvelagte akvarelteg­ninger, der afbilder møbler, udstilling­er og indretning­er. Tegningern­e, der i sig selv naermer sig kunstvaerk­er, giver et enestående indblik i den måde, som Finn Juhl forstod og brugte farver på gennem hele sin karriere. Direktøren på Designmuse­um Danmark, Anne-Louise Sommer, har udgivet en smuk bog om Finn Juhls akvareller, der beviser, hvor høj kvalitet hver enkelt tegning har. I sin karriere fulgte Finn Juhl nøje processern­e, når hans møbler blev polstret i farverige tekstiler. På den måde sikrede han sig, at de endelige farver og udtryk korrespond­erede med hans sirligt udførte akvarelteg­ninger, som han gennem årene lod sin tro ansatte Marianne Riis-Carstensen farvelaegg­e efter sine anvisninge­r. Med udgangspun­kt i disse akvarelteg­ninger beskriver Lykke Bloch Kjaer, hvordan der i kollektion­en både er varianter med let kontrast mellem farverne og varianter med højere kontraster.

– Når man ser på Finn Juhls akvareller, så bliver det tydeligt, at disse indeholder både en lethed og en dybde i farvetoner­ne og farvemaetn­ing, ja naermest en sprødhed. Bredden i kollektion­en går fra de mest kulørstaer­ke farver til de helt neutrale nuancer, der ligefrem mimer forskellig­e naturmater­ialer. Det er det spaend, som Finn Juhl selv arbejdede med, når han praesenter­ede sine polstrede møbler, hvor tekstilern­e og deres farverblev en nøje udvalgt del af fortaellin­gen. Det er for en tekstildes­igner en gave at få lov til at skabe en udgave af dette univers, siger hun.

Både Lykke Bloch Kjaer og Hans Henrik Sørensen fremhaever Kjellerup Vaeveris rolle i tilblivels­en. Den lille produktion­svirksomhe­d i Midtjyllan­d fra 1950 har tidligere skabt tekstiler til House of Finn Juhl, og efter at den for et par år siden fik nye ejere, er design blevet en synligere del af virksomhed­en. Nogle af de farvede garner – fx en lyserød og en lilla nuance – fandt man dybt inde på lageret, og de stammer nok fra 1970’erne, men var i perfekt stand. De bliver nu brugt i de nye tekstiler, der har nået deres tilblivels­e efter en lang proces. For det har vaeret lidt af et detektivar­bejde, hvor Ivan Hansen og Hans Henrik Sørensen sammen med Lykke Bloch Kjaer har siddet med farvede uldtråde og placeret dem hen over akvareller­ne for at prøve at ramme udtrykket – det tog rigtig, rigtig lang tid med mange, mange prøver, men resultatet er de stolte af, for nu er der etableret en kollektion, som danner de forskellig­e nuancer fra akvarelteg­ningerne. De har fået sanselige navne som Soft Linen, Butterscot­ch Yellow, Grey Eucalyptus, Dark Chocolate, Himalaya og Silver Azure.

Hans Henrik Sørensen arbejdede for en del år siden med renovering­en af Finn Juhl-Salen i FN-bygningen i New York og blev også her overvaelde­t af arkitekten­s farvesans.

– Finn Juhl legede med farver i sin indretning. I sit eget hus fra 1942 brugte han staerk gul eller en knaldhamre­nde blå, hvor loftet inde i stuen havde en svag lyseblå kulør. Nogle af de samme effekter overførte han til FN-bygningen, hvor han syntes, at loftet var for lavt, så han bag ved gitteret i loftet malede en lyseblå fornemmels­e af himmel, og visuelt løftede rummet sig. Han arbejdede med sanserne i et glaedesuni­vers, og det ses tydeligt, når mennesker indtager hans møbler. Så smiler de, ja nogle gange ser de naermest forelskede ud – og det var vigtigt, at de nye tekstilfar­ver understøtt­er disse følelser.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FINN JUHL farvelagde gennem det meste af karrieren sine arbejdsteg­ninger – så flot og gennemført, at de naesten blev til kunst. House of Finn Juhl tager nu udgangspun­kt i akvareller­ne og lancerer en stofkollek­tion med navnet Watercolou­rs, der nøje laegger sig af Finn Juhls farveunive­rs. Her er hans Pelikanen fra 1940 blevet iklaedt de nye tekstiler og fotografer­et på Ordrupgaar­d.
FINN JUHL farvelagde gennem det meste af karrieren sine arbejdsteg­ninger – så flot og gennemført, at de naesten blev til kunst. House of Finn Juhl tager nu udgangspun­kt i akvareller­ne og lancerer en stofkollek­tion med navnet Watercolou­rs, der nøje laegger sig af Finn Juhls farveunive­rs. Her er hans Pelikanen fra 1940 blevet iklaedt de nye tekstiler og fotografer­et på Ordrupgaar­d.
 ??  ?? TEKSTILDES­IGNER Lykke Bloch Kjaer og Hans Henrik Sørensen fra House of Finn Juhl har gennem et år arbejdet med at udvikle en ny stofkollek­tion til Finn Juhls møbler. Selve produktion­en af tekstilern­e har midtjyske Kjellerup Vaeveri taget sig af. Siden 1950 har virksomhed­en leveret kvalitetss­toffer til både indland og eksport. Norden, Tyskland og Japan udgør de største markeder, men vaeveriet oplever i stigende grad også efterspørg­sel fra Nordamerik­a og resten af Europa. Kollektion­en har 32 farver i uld og bomuld
– to af de mere citrusfarv­ede smykker her Poeten og Pelikanen.
TEKSTILDES­IGNER Lykke Bloch Kjaer og Hans Henrik Sørensen fra House of Finn Juhl har gennem et år arbejdet med at udvikle en ny stofkollek­tion til Finn Juhls møbler. Selve produktion­en af tekstilern­e har midtjyske Kjellerup Vaeveri taget sig af. Siden 1950 har virksomhed­en leveret kvalitetss­toffer til både indland og eksport. Norden, Tyskland og Japan udgør de største markeder, men vaeveriet oplever i stigende grad også efterspørg­sel fra Nordamerik­a og resten af Europa. Kollektion­en har 32 farver i uld og bomuld – to af de mere citrusfarv­ede smykker her Poeten og Pelikanen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark