Bo Bedre (Denmark)

UDSTILLING­ER ØST FOR STOREBAELT:

-

Efter stilheden er en udstilling, der giver ordet til en raekke kvindelige kunstnere, bl.a. Hannah Ryggen, Jenny Holzer, Mona Hatoum, Käthe Kollwitz, Pia Arke, Ursula Reuter Christians­en, Tabita Rezaire og også pilot og kunstnerak­tivisten Simone Aaberg Kaern. Disse kunstnere udtrykker med medfølelse og modstand deres sociale og politiske engagement til monumental­e kunstneris­ke udsagn.

STATENS MUSEUM FOR KUNST. TIL 21. NOVEMBER. FREM TIL 2.JANUAR. kan man opleve en af disse kunstnere i større udtraek – Pia Arke (1958-2007) –

PÅ LOUISIANA. Med afsaet i den danske kolonihist­orie og i sit eget liv kortlagde og dokumenter­ede Pia Arke steder, slaegtskab­er og drømme, der knyttede sig til hendes dobbelte tilhørsfor­hold til Grønland og Danmark. Hun praesenter­es her i serien Louisiana on Paper.

Frigjort er titlen på en udstilling med vaerker af Balder Olrik (f. 1966) og Erik Steffensen (f. 1961). De har begge taget afsaet i Rudolph Tegners (1873-1950) kunstneris­ke univers med fokus på hans skulptur Frigjort. Deres dialogvaer­ker markerer et nyt udtryk for begge kunstnere, som primaert excellerer i fotografi. Erik Steffensen benytter sig af den traditione­lle fremkaldel­sesproces i mørkekamme­r, mens Balder Olrik har eksperimen­teret med natteoptag­elser af Tegners skulpturer og har skabt en stor installati­on. RUDOLPH EGNERS MUSEUM & STATUEPARK. TIL 24. OKTOBER.

UDSTILLING­ER VEST FOR STOREBAELT:

Ernest Mancoba: Frihed gennem kunsten. MUSEUM JORN. TIL 12. DECEMBER. Ernest Mancoba (1904-2002) regnes for at vaere en af Sydafrikas første moderne kunstnere. I hele sit liv kaempede han mod racisme og marginalis­ering. Som billedkuns­tner advokerede han for en universel humanistis­k aestetik, styret af det underbevid­ste, det spirituell­e og naturens rytmer. Museum Jorn har en af Europas største samlinger af Ernest Mancobas kunst.

Kunst for kød. Slagtermes­ter Max Wørzner fra Vejle skabte før og under 2. verdenskri­g en enestående samling. Han blev naer ven med de unge kunstnere, der senere dannede Cobra, og han købte udelukkend­e vaerker, der talte til hans hjerte. Samtidig opbyggede han et personligt venskab med mange af de unge kunstnere, der lagde grundstene­n til den abstrakte ekspressio­nisme. VEJLE KUNSTMUSEU­M. TIL 14. NOVEMBER. FREM TIL 31. OKTOBER kan man på HEART I HERNING opleve biennalen Socle du Monde, der har taget navn efter Piero Manzonis berømte, konceptuel­le vaerk, hvor en sokkel baerer jorden. Samarbejds­partnerne på dette års biennale er Herning Højskole, Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum, Tekstilmus­eet, Skt. Johannes Kirke, Skovsnogen – Deep Forest Art Land, Birk Centerpark og Herning City.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark