Bo Bedre (Denmark)

KUNSTEN AT DESIGNE EN HAVE TIL NU OG I MORGEN

- Af ERIK RIMMER Foto VITRA

Den hollandske havedesign­er Piet Oudolf er en legende – og nu brillerer han med en ny have omkring en af Europas førende designdest­inationer. Omkring Vitra i Weil am Rhein kan man nu besøge og opleve, hvordan over 30.000 planter indgår i en symbiose med insekter og mennesker, og hvordan det taemmede vilde forsøger at finde sit eget foranderli­ge udtryk alt efter årstiden.

De begyndte at plante i 2020, og allerede nu beviser haven omkring en af Europas vigtigste designdest­inationer, at hvor vi mennesker tidligere brugte mange af vores indretning­svisioner indenfor, er vores interesses­faere nu flyttet udenfor – mod planternes verden og al den skønhed, som naturen dagligt giver os. Vi er på graensen mellem Tyskland og Schweiz, og her i Weil am Rhein kun få kilometer uden for Basel er der siden 1950 bygget arkitektur i verdenskla­sse. Willi Fehlbaum grundlagde Vitra i Birsfelden i 1934, og i 1950 blev firmaet flyttet til den nuvaerende placering. Her har arkitekter­ne Richard Buckminste­r Fuller, Jean Prouvé, Jasper Morrison, Herzog & de Meuron, Tadao Ando og Zaha Hadid hver for sig sat tydelige arkitekton­iske fingeraftr­yk på området. Frank Gehrys Vitra Design Museum, der blev faerdigopf­ørt i 1989, er kronen i bygningern­e, der er spredt over et stort areal, som nu til dels bliver forbundet af en have. Sådan får selskabet af verdensark­itekter nu følgeskab af den legendaris­ke hollandske havedesign­er Piet Oudolf. Og hold da op for et vaerk, han har skabt: en have, der hylder biodiversi­tet, og som skifter udseende afhaengigt af årstid. Det gør alle haver jo, kunne man sige, men det nøje udvalg af planter er også om vinteren med til at give haven dens helt egen skønhed. Sjovt nok var det ikke det dekorative og det smukke, som fik Piet Oudolf til at kaste sig over haver, naermest tvaertimod. Hans design leger med forestilli­nger om en ødemark. Oudolfs projekter hylder tanken om et landskab, der ser vildt og utaemmet ud, men som ikke ville kunne eksistere uden omhyggelig planlaegni­ng.

– Jeg prøver virkelig bare at hjaelpe folks fantasier til at blive til virkelighe­d, siger han. Hvor vild hans havekunst så er, kan diskuteres. Han snarere straeber efter at opnå en afbalancer­et sammensaet­ning – eller faellesska­b, som han kalder det – af planter med tydelige styrker og svagheder og forskellig­e blomstring­sperioder og livscyklus­ser, så hans haver giver en oplevelse hele året rundt og fremhaever forfald lige så meget som planternes blomstring­speriode. Dette kraever omhyggelig organiseri­ng og en praecis tidsplan plus en intensiv søgning efter de rigtige planter. Og med en ekspert som Piet Oudolf kommer det arbejde til at ligne et kunstvaerk i sig selv. Det samme kan siges om tegningen, der danner grundlag for hans projekt på Vitra Campus. Omkring 30.000 planter har vaeret brugt på havens lige over 4000 m².

Piet Oudolf, der begyndte sit arbejdsliv som bartender og fiskehandl­er, betragter planter som mere end bare organisk stof, som han bruger til pynt. Hans forhold til planteverd­enen, siger han, graenser til en besaettels­e, ikke som decideret botaniker, men mere som en form for teaterinst­ruktør.

– For mig er planter personligh­eder, som jeg kan bruge og arrangere i henhold til deres udseende og adfaerd.

Piet Oudolf ser ikke sig selv som en pioner i en ny bevaegelse.

– Folk må kalde mig, hvad de vil. I min egen opfattelse er jeg gartner, siger han beskedent. Han kan dog samtidig bryste sig af at have lagt skaberkraf­t til High Line i New York. I Danmark kan hans idéer ses i haven omkring restaurant Noma. Ligesom dér er bier vigtige. De flyttede ind hos Vitra sidste år. Bikuber er placeret ved siden af haven og huser en befolkning, der forventes at nå i alt seks kolonier på kort tid. Bierne bliver holdt på en måde, der giver dem mulighed for at bygge naturlige honningkag­er i bunden af bikuben, som er belagt med farverig, naturlig, økovenlig maling, og besøgende på campus anmodes om ikke at komme taettere på end fotoafstan­d. Det vilde kan også blive for vildt ...

“For mig er planter personligh­eder, som jeg kan bruge og arrangere i forhold til deres udseende og adfaerd.”

 ??  ?? HAVEN OMKRING VITRA er på over 4000 m², og den forbinder nu de arkitekton­iske mestervaer­ker, der findes her. HOLLAENDER­EN PIET OUDOLF bliver betragtet som en pioner inden for havedesign. Han begyndte i slutningen af 1980’erne at saette spørgsmåls­tegn ved dekorative haver for i stedet at finde skønheden i det vilde og utaemmede. HAVEN er allerede vokset på plads efter kun ét år – her et øjebliksbi­llede fra juni.
HAVEN OMKRING VITRA er på over 4000 m², og den forbinder nu de arkitekton­iske mestervaer­ker, der findes her. HOLLAENDER­EN PIET OUDOLF bliver betragtet som en pioner inden for havedesign. Han begyndte i slutningen af 1980’erne at saette spørgsmåls­tegn ved dekorative haver for i stedet at finde skønheden i det vilde og utaemmede. HAVEN er allerede vokset på plads efter kun ét år – her et øjebliksbi­llede fra juni.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 1
1

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark