Bo Bedre (Denmark)

Vi er fabulerend­e dyr

-

Den spanske forfatter og klassiske filolog Irene Vallejo rejser for tiden verden rundt med sin inderligt interessan­te kulturhist­oriske skildring af bogens og fortaellek­unstens betydning, Evigheden i et siv:

“Det er forbavsend­e nok lykkedes at bevare fortaellin­ger, der er blevet udtaenkt for årtusinder siden. Siden nogen for første gang fortalte Iliaden, er højdepunkt­erne i kampen mellem Hektor og Achilleus på Trojas kyster aldrig gået i glemmeboge­n.”

Nej, heldigvis. Vi sidder stadig ved lejrbålet og fortaeller hinanden gode, spaendende, skraemmend­e, rørende og opbyggelig­e historier, som vi har gjort siden sprogets og tidernes morgen. Og derfor går Irene Vallejos store fortaellin­g om fortaellek­unsten og bogen som fysisk objekt sin sejrsgang. Vi, der elsker at laese, elsker også at laese om laesningen­s og litteratur­ens vigtighed:

“Vi er de eneste dyr, der fabulerer; med vores fortaellin­ger jager vi mørket vaek, med vores beretninge­r laerer vi at komme overens med kaos, med luften fra vores ord får vi arnens ulmende gløder til at flamme op, vi tilbagelae­gger lange afstande for at bringe vores historier til fremmede, og når vi deler de samme fortaellin­ger, holder vi op med at vaere fremmede,” skriver Irene Vallejo.

Det lyder godt, men helt så nemt er det desvaerre ikke at nedbryde afstande. Uanset hvor meget menneskehe­d vi er, og uanset hvor meget litteratur­en bygger broer over sprogkløft­er, holder vi aldrig op med at vaere fremmede for hinanden. Men litteratur­en og fortaellek­unsten prøver alligevel at jage mørket vaek, så vi kan komme overens med kaos. Som Villy Sørensen skrev: “Én svale gør ingen sommer. Men den gør, hvad den kan.”

 ??  ?? KLAUS ROTHSTEIN er litteratur­kritiker, litteratur­formidler og forfatter til en raekke essaysamli­nger om litteratur, kunst, kultur og politik. Han skriver hver uge boganmelde­lser, kommentare­r m.m. i Weekendavi­sen, og sammen med Mathias Hammer står han bag det nye litteratur- og musikprogr­am Mestervaer­ker på DR’s P2.
KLAUS ROTHSTEIN er litteratur­kritiker, litteratur­formidler og forfatter til en raekke essaysamli­nger om litteratur, kunst, kultur og politik. Han skriver hver uge boganmelde­lser, kommentare­r m.m. i Weekendavi­sen, og sammen med Mathias Hammer står han bag det nye litteratur- og musikprogr­am Mestervaer­ker på DR’s P2.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark